Zelená domácnosť

Zelená domácnosť

07 - diel
9:54
Bývať ekologickejšie, ušetriť na energiách a ešte aj pomôcť našej planéte. To je zelená téma nášho aktuálneho seriálu Na ceste domov. Vlado Voštinár sa rozprával o zelenej domácnosti s vedúcou oddelenia úverov Všeobecnej úverovej banky Angelikou Farkašovou.

Zelená domácnosť

Čo všetko môžem u seba doma urobiť, aby som ušetril?

Je toho naozaj veľa. Čo je ale podstatné si povedať, že energie predstavujú v našich domácnostiach najväčšiu položku v rodinnom rozpočte. Najčastejšie ide o vykurovanie a ohrev teplej vody - toho je naozaj najviac. Preto je dobré rozmýšľať, že práve tie nové technológie a produkty, ktoré mi znížia náročnosť na energie a znížia aj záťaž na životné prostredie, sú dobrými investíciami a technológiami.

 

Prišla tá doba a ešte príde doba, kedy budú ľudia vo veľkom rozmýšľať nad tým, čo ste práve povedali. Ako teda ušetriť? Buďme konkrétnejší a venujme sa napríklad veľmi obľúbeným moderným solárnym panelom. Tá vstupná investícia niečo stojí, aká tam je návratnosť?

Vstupná investícia naozaj nie je malá. Návratnosť tej technológie, či už sú to solárne kolektory alebo je to fotovoltika, je okolo 7 rokov. Hovorí sa, že je to niekde medzi 6 - 10 rokmi. Samozrejme tá konkrétna cena závisí od viacerých faktorov napríklad aký výkon si zvolíte či aké materiály sa použijú. Tá vstupná investícia nie je malá, ale našťastie máme na to riešenie.

 

Pravdepodobne iba fotovoltika – solárne panely mi nezachránia to, čo ja potrebujem zachrániť. Má význam sa rozprávať o zateplení budovy, prípadne o výmene okien?

Áno, samozrejme. Všetky tieto riešenia prispievajú k tomu, aby som menej platil mesačne za vykurovanie, a aby som mesačne usporil na svojich nákladoch. A o to nám ide. My potrebujeme, aby sa nám v tom rodinnom rozpočte lepšie dýchalo, aby sme naozaj mali priestor využiť tie peniaze aj na niečo iné. A práve vďaka tomu, že si zateplím rodinný dom a urobím izoláciu vrátane strechy, tak dokážem usporiť 30 až 60 percent. Ak sa rozhodnem pre výmenu okien, dokážem usporiť na vykurovaní ďalších 10 percent. Tieto technológie naozaj pomáhajú k tomu, aby sme tie náklady znížili. 

 

V prípade, že mám plynový kotol, dá sa vymeniť?

Samozrejme, že sa dá. Ľudia často menili starší kotol za nový kondenzačný kotol. Už aj na tomto niečo usporili. Teraz už môžeme využívať aj kotle na biomasu. V súčasnosti práve tieto systémy, o ktorých hovoríme či už sú to tepelné čerpadlá, fotovoltika či solárne kolektory, tak môžu prispievať aj k vykurovaniu a ohrevu. Takže všetky tieto technológie nám prinášajú úsporu. 

 

Z vlastnej skúsenosti vieme, že do kategórie obnoviteľné zdroje patria ešte aj iné veci. Napríklad zachytávanie dažďovej vody. Súhlasili by ste so mnou?

Určite áno. Je to výborná vec, práve v čase, keď príde leto a chceme polievať záhradu, tak to môžeme využiť. Všetky tieto technológie sú fantastické a pomáhajú v súčasnej dobe k tomu, aby sme boli ekologickejší, lepšie sa cítili, ale hlavne usporili. 

 

Dostávame sa teraz k peniazom. Čo v prípade, že myslím ekologicky, chcem to všetko mať, ale zistím pri prepočte, že na to nemám? 

Ak sa rozhodnete, že chcete ísť do zelených technológií, tak v úvode naozaj nie sú tie investície malé a tie náklady sú pomerne vysoké. Ale vďaka tomu, že máme zelené úvery od VÚB, tak dokážeme pomôcť s prefinancovaním týchto vstupných nákladov. 

 

Je to riešiteľné? Aj zelená strecha?

Áno je to riešiteľné, aj zelená strecha je riešiteľná. Tieto technológie opäť vieme prefinancovať. Závisí to od toho, prečo sa rozhodnete. Ak chcete investovať do tzv. zelenej pôžičky, tak si môžete prefinancovať nákupy menšieho rozsahu. Pôžička je so splatnosťou do 8 rokov, je tam menšia výška úveru, dá sa viac prispôsobiť a vieme prefinancovať všetky technológie, o ktorých sme sa doteraz bavili. Ak sa rozhodnete napríklad kúpiť si dom a pri kúpe domu budete mať tzv. energetický certifikát typu A, to znamená, že naozaj tá úspora tej energie a tá záťaž na životné prostredie je deklarovaná tým certifikátom typy A, tak na toto viete využiť zelenú hypotéku

 

A ak už zelený dom mám a riešim iný krok napríklad elektrické auto.

My máme radi ekologické inovácie. Aj na toto sa dá zobrať zelená pôžička či už ide o hybridný automobil alebo elektrický automobil.  

 

Aké sú úverové benefity? Aká je úroková sadzba, keďže tá sa teraz kolíše. Ako je to vo Všeobecnej úverovej banke?

Vo VÚB majú zelené úvery – či už je to zelená pôžička alebo zelená hypotéka – zvýhodnenú úrokovú sadzbu, lebo aj takto podporujeme ekologické rozmýšľanie klientov. Pri zelenej hypotéke je to výhodná úroková sadzba s trojročnou fixáciou. Dokonca teraz máme benefit, ak klient požiada do 30. júna o zelenú hypotéku, tak mu dáme 300 eur cashback. Tento cashback budeme vyplácať po načerpaní hypotéky. 

 

Aká je doba splácania – je to maximálne 30 rokov ako pri bežnej hypotéke?

Áno, je to štandardne ako pri každej inej hypotéke, maximálne 30 rokov. Výška hypotéky závisí od výšky príjmu, od typu nehnuteľnosti, čiže všetky tieto pravidlá sú dodržané, ale má to ten benefit a punc, že je hypotéka zvýhodnená.

 

30 rokov je pomerne dlhá doba, môže sa mi zmeniť životná situácia, zrazu prídu nejaké peniaze, lebo mením pozíciu a zarobím viac. Viem to splatiť aj predčasne alebo aspoň nejakú čiastku?

Hypotéka sa dá splatiť aj predčasne. Pravidlá predčasného splácania sú rovnaké ako pri iných typoch hypoték. Môžete urobiť mimoriadne splátky, ktorými si znížite výšku hypotéky a ak sa rozhodnete predčasne splatiť hypotéku, tak aj táto možnosť tu je. 

 

Poďme ešte na jednu formu financovania. Dajme tomu, že hypotéku mám, ale chcem riešiť zelenú domácnosť a možno by mi stačila nejaká pôžička. Je to možné?

Je výhodné si zobrať zelenú pôžičku, pretože banka v prípade zelenej pôžičky dá výhodnú úrokovú sadzbu od 3,9 %. Táto sadzba je naozaj na trhu veľmi dobrá a výhodná. Navyše aj odpustíme poplatok za poskytnutie pôžičky, ak sa splnia definované podmienky. Tých benefitov je viac – môžem si zvoliť dobu splatnosti akú potrebujem, maximálne do 8 rokov a výška pôžičky je až do 35 000 eur. Aj náročnejšie zelené technológie dokážem prekryť zelenou pôžičkou. Samozrejme dá sa to kombinovať aj s hypotékou. Pre nás je dôležité, aby ste vedeli vydokladovať 80 % toho, na čo si beriete zelenú pôžičku – ide o faktúry, bločky alebo iné doklady, ktoré budú hovoriť o tom, že účel je naozaj investícia do zelenej technológie.

 

Takže na pôžičku nepotrebujem založiť žiadnu nehnuteľnosť... 

Nie je to potrebné. Z tohto pohľadu je to bezúčelový spotrebný úver.  

 

Mám ešte poslednú otázku. Na zelenú technológie sú dotácie, bráni mi úver v získaní dotácie? Dá sa to kombinovať?

Práve naopak. Tento úver vám môže pomôcť pokryť prvé vysoké investičné náklady a na dotácii od štátu dokážete získať peniaze naspäť, takže úplne výborná kombinácia. 

 

Článok vznikol v spolupráci so Všeobecnou úverovou bankou.

 

Späť na video
Celý článok