EÚ bude od marca využívať nové energetické štítky

EÚ bude od marca využívať nové energetické štítky

Na európskom trhu so spotrebičmi sa budúci rok udeje niekoľko zmien. Jedna z nich sa spája s príchodom nových energetických štítkov. Tie majú priniesť zákazníkom o niečo väčší prehľad a zároveň im pomôcť s výberom čo najúspornejších zariadení.

Podľa posledných známych štatistík sa energetickými štítkami pri kúpe spotrebičov riadi vyše 80 % obyvateľov EÚ. Práve vďaka informáciám na týchto štítkoch sa väčšine z nich podarilo nájsť zariadenia, ktoré citeľne znížili spotrebu energií v ich domácnostiach. Tá môže byť od 1. marca 2021 ešte nižšia.Prispieť k tomu má práve príchod štítkov v novej podobe.

Návrat k triedam od A po G

Základným znakom energetických štítkov je uvedenie danej energetickej triedy, do ktorej je  spotrebič zaradený. Tie s najnižšou spotrebou sa v súčasnosti označujú ako A+, A++ a A+++. Takéto značenie môže byť pre mnohých neprehľadné, na čo Európska únia reaguje návratom ku škále A až G. Najúspornejšie zariadenia tak budú po novom označené iba písmenom A bez plusov. Na druhej strane budú produkty s vyššou spotrebou, ktoré sa označia triedami E až G.Zdroj: uipi.com

Novinkou je povinný QR kód

Ďalšou podstatnou zmenou v energetických štítkoch bude prítomnosť QR kódu. Ten nebude chýbať na žiadnom spotrebiči, ktorý má byť podľa smernice štítkom označený. Vďaka tomuto kódu si zákazník bude môcť vyhľadať technické parametre produktu v databáze EPREL. V tej budú zaradené všetky oštítkované produkty, ktorým sa počas registrácie priradí jedinečný QR kód.Zdroj: energysavingtrust.org.uk

Kľúčová bude farebná škála

Kým priradený QR kód bude poskytovať údaje o technických parametroch daného zariadenia, o informácie o jeho úspornosti sa okrem energetickej triedy postará aj farebná škála na štítku. Tá nie je žiadnou novinkou. Farebné odlíšenie jednotlivých energetických tried sa využíva aj v súčasnosti. Na nových štítkoch by však malo byť ešte výraznejšie, čím spolu s niekoľkými piktogramami pod ním sprehľadní celkovú funkčnú aj úspornú stránku spotrebiča.Zdroj: uipi.com

Nie všetky spotrebiče sú povinné disponovať novou podobou energetického štítku už od 1. marca 2021. V prípade svietidiel a ostatných svetelných zdrojov táto povinnosť vstúpi do platnosti až 1. septembra 2021.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj: ec.europa.eu

Zdroj foto: ec.europa.eu, uipi.com, energysavingtrust.org.uk

 

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Ako zariadiť malý byt prakticky a funkčne

Ako zariadiť malý byt prakticky a funkčne

Malý byt predstavuje výzvu pri zariadení. Ako vytvoriť domov, ktorý je nielen štýlový, ale aj praktický, keď máte obmedzený priestor? Tu sú niektoré tipy od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej, ktoré vám pomôžu získať maximálny komfort z každého štvorcového metra.

...
Predaj bytu do 5 rokov a výpočet dane z predaja nehnuteľnosti

Predaj bytu do 5 rokov a výpočet dane z predaja nehnuteľnosti

Nehnuteľnosti v osobnom vlastníctve sú súčasťou zdaniteľného majetku daňovníka. Nakladanie s nehnuteľným majetkom, ktoré prináša finančný zisk, podlieha plateniu dane. Daňová povinnosť vzniká pri predaji bytu. Daň z príjmu získaného predajom bytu musí zaplatiť každý predávajúci, ktorý podľa zákona nie je od tejto povinnosti oslobodený.

...
Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Hypotekárne úvery sú u nás najčastejším zdrojom financovania nehnuteľnosti. Účel hypoték ostáva aj po rokoch rovnaký, no ich výška a podmienky získania sa priebežne menia. Od vývoja na trhu a vašich finančných možností závisí, aký typ hypotéky je pre vás vhodný, akú výšku úveru vám banka schváli a na akú dobu zafixuje úrokové sadzby.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon