7 moderných domov v štýle jaskyne z celého sveta

7 moderných domov v štýle jaskyne z celého sveta

Tieto architektonicky jedinečné jaskynné domy dokazujú, že sme od praveku prešli dlhú cestu. Pozrite sa, ako sa dá moderne žiť v skalnom masíve.

Ak si jaskyne predstavujete ako chladné a vlhké priestory, tieto projekty vás prekvapia. Dávajú architektom a dizajnérom kreatívne plátno, na ktorom môžu stavať v zemi. Jaskyne sú už dlho spôsobom, ako sa ľudia môžu opäť spojiť s prírodou, navyše majú tiež potenciál byť energeticky efektívnejšie. Vyžadujú si menej celoročného vykurovania alebo chladenia vďaka prirodzenej izolácii zeme. Prinášame vám niekoľko neuveriteľne jedinečných domov v jaskynnom štýle z celého sveta s podzemnými alebo polopodzemnými prvkami, ktoré popierajú to, čo si predstavujeme pod výrazom „žiť pod zemou“.

1. Andalúzia, Španielsko

Toto jaskynné obydlie Casa Tierra v Andalúzii v Španielsku je dielom architektonickej firmy Ummo Estudio. V obydlí postavenom na úpätí pohoria Sierra Morena je kameň využitý v interiéri a je postavené okolo prírodných skalných útvarov. Napriek skale nad hlavou má moderný dom strategické okná, ktoré prepúšťajú svetlo do izieb, ako aj mramorové podlahy a moderný dekor pre skutočne jedinečnú dispozíciu.

Zdroj: David Vico 

Zdroj: David Vico

2. Andros, Grécko

Keď dizajnérska firma A31 Architecture z Atén stavala dva samostatné dovolenkové domy na svahu, vytvorila atmosféru podobnú jaskyni. Komplex s názvom Nonagriam Twins hladko zapadá do topografie ostrova Andros. Dva príbytky majú podzemné priestory na spanie podobné jaskyni, vrátane podzemnej primárnej spálne. Na moderný obytný priestor sa zmenila aj prírodná podzemná jaskyňa.

Zdroj: A31 Architecture 

Zdroj: A31 Architecture

3. Tel Aviv, Izrael

Tel Aviv je známy mnohými historickými budovami a moderní architekti mesta premieňajú tieto miesta na moderné domy, pričom im ponechávajú mnohé z ich prírodných kvalít. Napríklad tento moderný dom podobný jaskyni navrhli architekti Pitsou Kedem v Jaffe, starobylom prístavnom meste Tel Avivu. Tím pokryl kupolovité priestory bielou omietkou a vytvoril klenuté dvere medzi miestnosťami, aby napodobnil jaskynnú atmosféru. Napriek tomu je nehnuteľnosť svetlá a vzdušná vďaka množstvu veľkých okien. Na mnohých miestach má strop dokonca obnaženú skalu, aby sa zdokonalil organický pocit.

Zdroj: Amit Geron 

Zdroj: Amit Geron

4. Texas Hill Country, USA

Podzemné priestory sú ideálnym miestom na uskladnenie vína vďaka ich chladnejšej teplote. Táto vínna jaskyňa v Johnson City, Texas, nie je iná. Architekt Clayton Korte sa pre majiteľa ranča snažil vytvoriť prírodnú enklávu, ktorá by skaly okolo nej zvýraznila, a nie ich zakryla. Jaskyňa, zapustená do vápencového kopca, má stropy obložené douglaskou jedľou, steny z ebonizovaného dubu a betónové podlahy. Drevené tóny ohrievajú jaskynnú atmosféru a veľa z tohto obnaženého kameňa upraveného betónom sa nachádza vo vchode do domácej pivnice. V tomto priestore sa nachádza degustačná miestnosť majiteľa, bar, kúpeľňa a, samozrejme, zbierka vín.

Zdroj: Casey Dunn 

Zdroj: Casey Dunn

5. Serifos, Grécko

Tento jedinečný polopodzemný dom s názvom NCaved navrhnutý Mold Architects sa takmer topí v skalnatej vyprahnutej krajine gréckeho ostrova Serifos. Kvôli svojej polohe nad skalnatou a veternou zátokou bola nehnuteľnosť postavená na svahu, aby bola chránená pred prírodnými živlami. Aby bol príbytok stále svetlý, architekti ho doplnili sklenenými oknami, obyvatelia si tak môžu užívať výhľad na Egejské more. Výsledok je ako futuristické umelecké dielo podobné soche, v ktorom sa dá bývať.  

Zdroj: Panagiotis Voumvakis 

Zdroj: Panagiotis Voumvakis

6. Yamaguchi, Japonsko

Architekt Junya Ishigami je známy svojimi ocenenými návrhmi a táto reštaurácia a dom, kde sídli šéfkuchár reštaurácie, zvnútra pripomína jaskynné tunely a klenby. Rezidencia aj reštaurácia boli navrhnuté tak, aby vyzerali mierne zasiahnuté eróziou a drsnosť skaly kontrastovala s minimalistickým dizajnom, dekorom a nábytkom v rámci priestorov. Hoci nehnuteľnosť nie je technicky pod zemou, plochá skalnatá strecha vyvoláva pocit, akoby ste pod zemou boli.

Zdroj: Yashiro Photo Office 

Zdroj: Yashiro Photo Office

7. Worcestershire, Anglicko

Prvý britský jaskynný dom z 21. storočia technicky nie je domom, ale hotelom s názvom Rockhouse Retreat v grófstve Worcestershire, ktorý sa nachádza na hektári sviežeho lesa. Majiteľ bol inšpirovaný k vytvoreniu hotela pôvodnou jaskyňou na mieste, starou viac ako 700 rokov. Nachádza sa v pieskovcovom útese a každú izbu premenil na jaskynnú svätyňu, ktorá slúži ako jedinečné hniezdočko.

Zdroj: Rockhouse Retreat 

Zdroj: Rockhouse Retreat

Zdroj: robbreport.com

Zdroj foto: David Vico, A31 Architecture, Amit Geron, Casey Dunn, Panagiotis Voumvakis, Yashiro Photo Office, Rockhouse Retreat

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Mladá rodina Olejárovcov z Michaloviec sa rozrástla o jedného člena – synčeka a dvojizbový byt, ktorý im slúžil na rozbeh, je im už pritesný. Tento dôvod na sťahovanie je častý, v Novom bývaní takéto situácie poznáme a keďže pracovné záväzky oboch manželov sú v Košiciach, budeme im hľadať bývanie práve tam. Chcú si ako mladá rodina zobrať pôžičku zo ŠFRB a jednou z podmienok je, že byt musí mať aj s balkónom do 80 m². Ideálny by bol byt, ktorý ne...
V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon