S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

S ikonami v dohľade: V centre Bratislavy vzniká nové komfortné bývanie

Náležitú podobu, hodnú svojho umiestnenia, by mala získať ďalšia dlhodobo nevyužívaná plocha situovaná v centrálnej polohe hlavného mesta. Projekt Florian Residence z portfólia Alto Real Estate bol naplánovaný v blízkosti pomerne veľkolepých stavieb. Jedným z reprezentantov je napríklad výrazný komplex Národnej banky Slovenska, priamo vedľa ktorého boli rozbehnuté stavebné práce na prvej rezidenčnej etape so 73 bytmi.

 

Zaujímavá lokalita

Florian Residence vyrastie v zaujímavom kontexte. V susedstve je prítomná kompaktná bloková zástavba, prostredie vnímateľné z ulice Imricha Karvaša, dôležitej nástupnej komunikácie v budúcnosti dopovedanej 1. a 3. etapou projektu, však ovládajú najmä veľkorysé stavebné kompozície. 

Okrem spomínanej NBS leží v dohľade napríklad známa obrátená pyramída Slovenského rozhlasu či súbor budov Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (napríklad Stavebná fakulta sa rozkladá na náprotivnej strane ulice), pričom charakteru stavebnej štruktúry rozsahom a stvárnením zodpovedá i rozsiahly priestor Námestia Slobody s ikonickou fontánou. Budúci obyvatelia budú môcť samozrejme využívať výhody spojené s centrálnym postavením miesta realizácie. V pešej dostupnosti majú k dispozícií pomerne pestrú ponuku vybavenosti a v prípade potreby sa v blízkosti nachádzajú zastávky MHD. Ulica Imricha Karvaša tvorí zároveň súčasť dôležitej línie vedúcej k Hlavnej stanici.

Florian_ResidenceFlorian Residence; Zdroj: Alto Real Estate

 

Architektúra s odkazmi na okolie

Územie určené na výstavbu definujú ulice Imricha Karvaša, Slovanská, Školská, Fazuľová a Radlinského, pričom úvodný bytový dom budú ohraničovať prvé tri menované. Na návrhu Florian Residence sa podieľalo holandské štúdio Benthem Crouwel Architects.

V urbanistickej koncepcii sa samozrejme popri určitých odkazoch na veľkorysosť susedstva uplatňuje merítko zodpovedajúce plánovanej funkčnej náplni s prevahou bývania a snaha o zhodnotenie dostupného územia v centre. Súčasťou nového prostredia bude i menšie námestie a rôznorodou výsadbou spríjemnené plochy. Na dostupných vizualizáciách ďalej možno objaviť princípy, ktoré predstavujú určité pojítka s okolitou architektúrou. V stvárnení fasád objavíme pravidelnosť, jednoznačnosť pri rozvrhnutí výrazových prostriedkov, pričom mestský, do istej miery honosný výraz prináša materiálovo-farebná paleta s kamennými obkladmi zdôrazňujúcimi vertikálne členenie. V základe kompaktnú osempodlažnú hmotu úvodnej fázy rozohrávajú lodžie a odľahčený vyšší presklený parter.

Florian_ResidenceFlorian Residence; Zdroj: Alto Real Estate

Florian_ResidenceFlorian Residence; Zdroj: Alto Real Estate

Florian_ResidenceFlorian Residence; Zdroj: Alto Real Estate

Bývanie spríjemnené súčasnými technológiami

Do predaja bola uvoľnená prvá kolekcia zahŕňajúca jedno- až štvorizbové byty. V dispozičných riešeniach sa opäť podľa dnešných zvyklostí prezentujú otvorené denné zóny, k zaujímavostiam patria niektoré kúpeľne presvetlené a prevetrané oknami. Kvalitné a zdravé bývanie zaistia súčasné technológie, v pláne je stropné chladenie a podlahové vykurovanie, pričom o čerstvosť vzduchu sa postará inteligentne riadené centrálne prevetrávanie. Nastaviť požadované svetelné podmienky pomôžu okná so zníženým parapetom doplnené elektricky ovládanými exteriérovými žalúziami a tiež kryté lodžie. Každý byt si na svoj elektromer môže napojiť vlastnú nabíjaciu stanicu. Komunikované úsilie o dosiahnutie energetickej efektívnosti projektu, s ktorou úzko súvisí aj finančná úspora, demonštruje plánovaná sústava tzv. suchých geotermálnych vrtov, budúcich zdrojov tepla a chladu.

Florian_ResidenceFlorian Residence; Zdroj: Alto Real Estate

Florian_ResidenceFlorian Residence; Zdroj: Alto Real Estate

Florian_ResidenceFlorian Residence; Zdroj: Alto Real Estate

Florian_ResidenceFlorian Residence; Zdroj: Alto Real Estate

Výstavba začala už v minukom roku

Projekt bude budovaný po etapách, výstavba prvej so 73 bytmi začala ešte v roku 2023 a zavŕšená by mala byť v priebehu roka 2025. Postupne pribudne ďalšia fáza s 240 bytmi a apartmánmi vloženými do dvoch osempodlažných bytových domov. V priestore medzi týmito dvomi pozdĺžnymi hmotami vznikne pešia ulička s predzáhradkami, verejne prístupnou zeleňou a detským ihriskom. Estetickú úroveň prostredia pomôže udržať rozhodnutie umiestniť parkovacie kapacity do podzemnej garáže. 

Realizácia Florian Residence so sebou prináša celkom reálne vyhliadky na zlepšenie pomerov v území s nemalým potenciálom, ktoré leží pri dôležitom komunikačnom ťahu k dopravnému uzlu Bratislava hlavná stanica. 

 

Získajte lepší prehľad o výstavbe a pozrite si všetky aktuálne developerské projekty zobrazené na mape https://www.nehnutelnosti.sk/developerske-projekty-a-novostavby

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Autor
Natália Mokoš Hulmanová

Natália Mokoš Hulmanová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. V rámci magazínu sa zameriava na developerské projekty a snaží sa identifikovať a odprezentovať riešenia, ktoré by mohli poslúžiť ako pozitívne príklady pre ďalšiu výstavbu.

Diskusia

Podobné články

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Hypotekárne úvery sú u nás najčastejším zdrojom financovania nehnuteľnosti. Účel hypoték ostáva aj po rokoch rovnaký, no ich výška a podmienky získania sa priebežne menia. Od vývoja na trhu a vašich finančných možností závisí, aký typ hypotéky je pre vás vhodný, akú výšku úveru vám banka schváli a na akú dobu zafixuje úrokové sadzby.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon