Ako vznikalo miesto, na ktorom sa zastavil čas: Základom výpravy sú dokonalé rekvizity!

Ako vznikalo miesto, na ktorom sa zastavil čas: Základom výpravy sú dokonalé rekvizity!

V historickej šou Návštevníci: Cesta do minulosti budú súťažiaci niekoľko týždňov žiť v priestoroch, ktoré sú ako vystrihnuté z 19. storočia. Lenže pripraviť dokonalú scénu, ktorá spĺňa dobové parametre, rozhodne nie je jednoduché. Že zabezpečenie vizuálne zaujímavej a funkčnej výpravy nie je ako zariaďovanie bytu, vysvetlil vedúci výpravy Martin Hájek.

Šou Návštevníci: Cesta do minulosti sa bude odohrávať v 19. storočí na panstve grófa Pálffyho. Keďže v historickom formáte je jednou z najdôležitejších zložiek výprava, tvorcovia si museli dať na zariadení panstva poriadne záležať. Dokonalá scéna by mala spĺňať tri základné parametre – dobovú presnosť, funkčnosť a vizuálnu atraktivitu. „Pred štartom sme sa stretli s produkciou a s architektkou Vierou Dantovou, ktorá pripravila vizualizácie, že ako by to vlastne malo vyzerať a ako by mal byť rozvrhnutý priestor. Povedali sme si, aké typy nábytku by tam mali ísť a koľko by ho malo byť. Na základe toho sme si vytipovali konkrétne kúsky a možné alternatívy, ktoré si potom architektka pozrela spolu s oddelením kreatívy. Vybrali si, čo sa im páči najviac a následne sa začala stavať scéna,“ prezradil vedúci výpravy Martin Hájek, s ktorým sme sa na obrazovkách televízie JOJ pravidelne stretávali v relácii Nové bývanie Dizajn.

Ako vznikalo miesto, na ktorom sa zastavil čas: Základom výpravy sú dokonalé rekvizity!

Priestor, v ktorom budú mať účinkujúci na niekoľko týždňov svoj nový domov, tvoria dve časti – učňovský a majstrovský priestor. Všetky interiéry sú vyskladané z originálnych starožitných kusov nábytku a z kvalitných dobových replík. Kým priestory pre učňov sú zariadené stroho a funkčne, majstrovská jedáleň a spálňa pôsobia už na prvý pohľad honosným dojmom. Obdobím totiž spadajú do biedermeieru. Väčšina účinkujúcich však bude tráviť najviac času v učňovských priestoroch, ktoré sú z hľadiska výpravy veľmi zaujímavé. Množstvo rekvizít sa vyrábalo len pre účely nakrúcania. „Postele pozostávajú zo špeciálne vyrobeného rámu a slamníkov, ktoré sa šili špeciálne pre účely historickej šou na základe dobových reálií. Slamníky alebo slamené matrace sú vyrobené z hrubého režného plátna a vyplnené sú slamou. Dá sa na nich normálne spať, ale v dnešnej dobe sme už zvyknutí na niečo iné, takže to nie je veľmi pohodlné. Predpokladám, že s tým návštevníci budú trošku bojovať,“ zasmial sa Hájek.

Funkčnosť musela ísť do popredia najmä v kuchyni a v jedálni. Keďže účinkujúci budú jesť to, čo si navaria, dôraz sa musel klásť na vybavenie kuchyne. Napríklad, nože pochádzajú z dielne šikovného nožiara, ktorý vyrobil krásne, funkčné a dobovo vhodné nože. Keramika, z ktorej budú súťažiaci jesť a piť, vyrobili hrnčiari venujúci sa výrobe tradičnej keramiky. „Je tam niekoľko truhlíc, skríň a kredencov, ktoré sú starožitné, ale samozrejme, ten funkčný nábytok je vyrábaný a patinovaný. Zaujímavá je aj výbava kuchyne a jedálne. Máme tam historické pekáče alebo nádoby, ktoré sú naozaj veľmi staré. Okrem toho tam majú svoje miesto aj moderné repliky, pretože musia byť dodržané isté hygienické a bezpečnostné štandardy. Riad a rôzne pomôcky musia byť hlavne funkčné, čo sa pri 200-ročných rekvizitách nedá zaručiť,“ dodal vedúci výpravy.

 Ako vznikalo miesto, na ktorom sa zastavil čas: Základom výpravy sú dokonalé rekvizity!Ako vznikalo miesto, na ktorom sa zastavil čas: Základom výpravy sú dokonalé rekvizity!Ako vznikalo miesto, na ktorom sa zastavil čas: Základom výpravy sú dokonalé rekvizity!

Zdroj: TV JOJ

Diskusia

Podobné články

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Hypotekárne úvery sú u nás najčastejším zdrojom financovania nehnuteľnosti. Účel hypoték ostáva aj po rokoch rovnaký, no ich výška a podmienky získania sa priebežne menia. Od vývoja na trhu a vašich finančných možností závisí, aký typ hypotéky je pre vás vhodný, akú výšku úveru vám banka schváli a na akú dobu zafixuje úrokové sadzby.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon