"Agent kupujúceho? Budem ho potrebovať? Prečo?" na tieto otázky a viac vám odpovie Mário Glos

Služba je už desaťročia nevyhnutnou súčasťou vyspelých trhov vo svete a myslím si,  že dnes prichádza doba, kedy sa stane dôležitou už aj u nás.

Agent kupujúceho je realitný maklér na strane dopytu. Jeho úlohou je nájsť kupujúcemu nehnuteľnosť presne podľa jeho požiadaviek a predstáv.

Pridaná hodnota takéhoto makléra je v tom, že klientovi ušetrí reálne niekoľko dní až mesiacov strávených pri internete a hľadaní nehnuteľností.Niekoľko hodín pri zbytočných obhliadkach, kde fotky a popis ani zďaleka nekorešpondovali s realitou. A v neposlednom rade stovky až tisíce eur, o ktoré dokázal rozumnými argumentami a na základe svojich zručností znížiť kúpnu cenu.

Ďalšou nespornou výhodou je bezpečnosť klienta, napr. ochrana zloženej rezervačnej zálohy prostredníctvom GARANČNÉHO FONDU, ktorý spravuje Národná Asociácia Realitných Kancelárií Slovenska- NARKS, alebo poistenie zodpovednosti pri výkone realitnej činnosti (povinne všetci členovia NARKS).

Uvažujete nad využitím služby? Toto by ste mali vedieť

 

  • Vyberte si správneho a vzdelaného makléra s referenciami a výsledkami, hlavne, ktorý  vám bude vyhovovať po ľudskej stránke. Ako ľudia sme rozdielni, preto sa každému klientovi pracuje lepšie s iným typom človeka. Niekto môže preferovať distingvovaného flegmatika, iný energetického cholerika.
  • Pri spolupráci makléra s klientom je nevyhnutná chémia, inými slovami, maklér by mal byť rovnakej „krvnej skupiny“ ako klient. V takomto prípade vzájomná symbióza funguje vynikajúco. Čím sú viac klient a jeho maklér „prepojení“ tým lepší výsledok sa dá dosiahnuť. Ďalej je nevyhnutná dôvera, klient musí svojmu maklérovi dôverovať a ten ho nesmie nikdy sklamať. 
  • Na začiatok je veľmi dôležité si určiť presné podmienky spolupráce. Vytipovať konkrétne kritéria a požiadavky. Druhá zložka je odmena makléra. Tým, že maklér  bude zastupovať výlučne  kupujúceho, jeho záujmy a licitovať cenu smerom nadol, logicky musí byť platený kupujúcim. Nebolo by etické, pokiaľ by takéhoto makléra platil predávajúci a maklér by obhajoval výlučne záujmy kupujúceho. Jedná sa vlastne o protipól makléra, ktorý predáva nehnuteľnosť na základe exkluzívnej (výhradnej) zmluvy- takýto maklér zastupuje v prvom rade záujmy predávajúceho a predávajúci aj uhrádza odmenu.Takýto makléri nie sú a ani nemôžu byť nestranní, nakoľko ich klienti najímajú práve z dôvodu aby hájili ich záujmy. Nestranným môže byť maklér len v prípade, že nezastupuje exkluzívnou zmluvou vlastníka a rovnako nezastupuje ani kupujúceho, tzn. pridal do ponuky nehnuteľnosť, na ktorú sa ozval dopytujúci klient. Spojil teda kupujúceho s predávajúcim, vykonal obhliadku a vzájomne dolaďuje proces tak,  aby sa obchod dotiahol. Máte pravdu, častokrát je to konflikt záujmov, maklér chce predať, nakoľko musí  živiť rodinu, rovnako ako iní bežní ľudia. Položím otázku a odpoveď nechám na vás. Koho záujmy zastupuje takýto „nestranný“ maklér?
  • Výške odmeny pre agenta kupujúceho u nás nie je presne definovaná. Podľa vzoru z iných krajín ako napr. v USA alebo Rakúsku, kde je agent kupujúceho bežnou praxou, sa jeho odmena pohybuje väčšinou percentuálne, v rovnakej výške ako pri predaji. Stretol som sa aj s tzv. „success fee“, kedy nám spokojný klient uhrádzal okrem štandardnej percentuálnej odmeny aj ďalšiu odmenu z ušetrenej časti kúpnej ceny. 
  • Prečo dobrý agent kupujúceho dokáže vyjednať väčšiu zľavu alebo lepšie podmienky ako samotný kupujúci? Je to veľmi jednoduché. Pokiaľ sa vám niečo páči a nie ste práve pokrový hráč, dávate to najavo, či chcete alebo nie. Verbálna ale hlavne neverbálna komunikácia prezrádza o záujme a naliehavosti veľmi veľa.  Obchodníci sú na to školení. Pokiaľ to však za vás rieši váš maklér, ten nepodlieha emóciám, nevydáva signály a neprejavuje záujem a vnáša do celého deja racionálny pohľad. Vie upozorniť na nedostatky, častokrát si všimne veci, ktoré bežný záujemca o kúpu nehnuteľnosti na prvých obhliadkach prehliada, a tým klientovi dokáže reálne ušetriť náklady za vyvolané informácie v budúcnosti.  Navyše dokáže držať predávajúceho v napätí, nedáva mu pocit istoty a prostredníctvom rozumných argumentov vyjednáva lepšiu cenu.

Článok pre vás pripravil:

Mgr. Mário Glos C.I.P.S., od roku 2004 stojí na čele realitnej skupiny MGM, je medzinárodne certifikovaný realitný maklér, člen americkej asociácie realitných maklérov, profesionálny speaker HARD SKILLS a SOFT SKILLS zameraných na obchodné zručnosti s dôrazom na realitný biznis a realitný marketing. Jeho školení sa doteraz zúčastnilo viac ako 100 rôznych realitných kancelárií. Je interným školiteľom NARKS. Autor knihy REALITNÁ PRÍRUČKA (rok vydania 2012) a vzdelávacieho projektu „RealitnýVodičák.sk“, ktorý doteraz absolvovalo takmer 10 000 účastníkov, aktívny publicista a bloger – autor desiatok odborných článkov súvisiacich s realitnou problematikou.

 

Diskusia

Podobné články

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Hypotekárne úvery sú u nás najčastejším zdrojom financovania nehnuteľnosti. Účel hypoték ostáva aj po rokoch rovnaký, no ich výška a podmienky získania sa priebežne menia. Od vývoja na trhu a vašich finančných možností závisí, aký typ hypotéky je pre vás vhodný, akú výšku úveru vám banka schváli a na akú dobu zafixuje úrokové sadzby.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon