Reality celkom: 76 132 inzerátov

Mýtus o RPMN (Ročná Percentuálna Miera Nákladov)


Na začiatok tejto témy je vhodné uviesť informácie, ktoré sú o RPMN uvedené v SBA, čiže Slovenskej Bankovej Asociácií: „RPMN predstavuje celkové náklady spojené s úverom alebo pôžičkou. Do výpočtu sa zahŕňajú nielen výška úrokovej sadzby , ale aj poplatky , ktoré sú spojené úverom alebo pôžičkou. Túto základnú informáciu musí banka resp. splátková spoločnosť poskytnúť spotrebiteľovi už pri ponuke úveru alebo pôžičky. V prípade , ak RPMN nie je uvedená v zmluve, považuje sa úver v zmysle zákona 129/2010 za bezúročný a klient neplatí ani poplatky spojené s takýmto úverom."

„RPMN je banka alebo splátková spoločnosť povinná uvádzať pri úveroch a pôžičkách, na ktoré sa vzťahuje zákon o spotrebiteľských úveroch. S údajom RPMN sa však klienti môžu stretnúť aj napr. pri hypotekárnych úveroch a pod. „

„RPMN je číslo vyjadrené v percentách, ktoré spotrebiteľovi umožňuje jednoduché porovnanie spotrebiteľských úverov a pôžičiek. Pre spotrebiteľa je najvýhodnejším úverom, alebo pôžičkou tá, ktorá ma najnižšiu hodnotu RPMN pri rovnakých vstupných dátach (suma úveru a doba na ktorú je poskytnutý)."

Z vyššie uvedeného vyplýva, že údaj o RPMN sú banky a iné inštitúcie povinné uvádzať len pri úveroch, na ktoré sa vzťahuje zákon o spotrebiteľských úveroch. Podľa definície by tento údaj mal zohľadňovať všetky náklady spojené so splácaním úveru.

Vyčíslenie celkových nákladov na úver je však pri hypotéke nemožný. Hlavným dôvodom je výška úrokovej sadzby počas doby splácania úveru. Kým pri spotrebných úveroch je úroková sadzba počas celej doby splácania spravidla nemenná, pri hypotékach to neplatí. Úroková sadzba a jej platnosť sú pri hypotékach ovplyvnené dobou fixácie. Preto ak si chceme porovnať ponuky jednotlivých bánk, je potrebné sa zamerať na to, koľko tej ktorej banke zaplatíme počas prvého obdobia fixácie. Aj v tomto prípade platí, že porovnávať môžeme len rovnakú výšku úveru a rovnaké obdobie fixácie.

 


V ktorej banke dostanete najlepšiu hypotéku? Zistiť