Reality celkom: 76 140 inzerátov

100%-né financovanie – je reálne ho získať?


Pre správne pochopenie tejto témy si najskôr musíme vysvetliť niekoľko pojmov. Kúpna cena je cena, za ktorú nadobúdate (kupujete) vašu novú nehnuteľnosť. Hodnota zabezpečenia je bankou schválená hodnota nehnuteľnosti, ktorou za hypotéku ručíte. Ručiť však nemusíte rovnakou nehnuteľnosťou ako kupujete a zároveň ich môže byť aj viac.

Vysvetlime si tieto pojmy na dvoch konkrétnych prípadoch.

  1. Kupujete byt za 100 tis. €. Tým istým bytom aj ručíte a banka Vám poskytne 100 tis. €. V tomto prípade ide o 100% né financovanie.

  2. Kupujete pozemok za 35 tis. €. Banka Vám síce potrebnú sumu požičia, ale ručíte bytom v hodnote 70 tis. €. Napriek tomu, že dostanete peniaze na celú kúpnu sumu pozemku, banka Vám požičia polovicu z hodnoty zakladanej nehnuteľnosti (byt). Ide o 50% financovanie.

Čo je to teda 100%-né financovanie? Ide o úver, kde požadovaná výška úveru je rovnaká, ako je hodnota nehnuteľnosti, ktorá je predmetom zabezpečenia úveru.

100%-né financovanie sa niekoľko rokov po finančnej kríze znovu stalo dostupným vo väčšine bánk. V niektorých je podmienkou zakladanie nehnuteľnosti v krajskom alebo okresnom meste. Úroková sadzba sa v jednotlivých bankách môže meniť v závislosti od percenta financovania. Mnohé banky za financovanie nad 90% dávajú na úrokovú sadzbu prirážku. Tá je v priemere cca 0,4 p.a. Automaticky sa nezníži ani keď klient postupne splatí 10%. Pri splácaní úveru je preto potrebné sledovať jeho zostatok a tiež vývoj hodnoty založenej nehnuteľnosti.

To, či máte nárok na 100% financovanie závisí od:

  • typu nehnuteľnosti, ktorá je predmetom zabezpečenia. V niektorých bankách je pri rodinných domoch obmedzené percento financovania. Pri pozemkoch je to obmedzené vždy - aktuálne je možné financovať max. 90% hodnoty pozemku. Nehnuteľnosti, ktoré nie sú určené na celoročné bývanie.,
  • lokality nehnuteľnosti (okresné/krajské mesto, vidiek, vzdialenosť od krajského/okresného mesta),
  • bonita klienta (ovplyvňujú ju najmä výška príjmu, vzdelanie, existujúce záväzky, rodinný stav dĺžka zamestnania, vlastníctvo inej nehnuteľnosti),
  • pri príjme zo zahraničia, resp. ak je žiadateľom cudzí štátny príslušník niektoré banky neposkytujú 100%-né financovanie
  • možnosti klienta vydokladovať účel použitia úveru - pri úveroch, kde sa nedokladuje účel použitia finančných prostriedkov („americká hypotéka"), je okrem jednej banky percento financovania v priemere znížené na 70%.

V praxi je možné získať 100%-né financovanie pre väčšinu klientov priemernej bonity. V situáciách, kde to na 100%-né financovanie nevychádza, zvykne pomôcť splatenie záväzkov, využitie ručiteľa, prípadne založenie inej nehnuteľnosti.

Ak chcete spoznať Vaše možnosti 100% -ného financovania, kontaktujte špecialistu na hypo chate.

 


V ktorej banke dostanete najlepšiu hypotéku? Zistiť