12 najslávnejších sklených domov sveta

12 najslávnejších sklených domov sveta

Sklo je veľmi pôsobivý stavebný materiál, fascinuje architektov i nadšencov modernej architektúry. Vybrali sme pre vás 12 najviac oceňovaných dizajnových domov, v ktorých hrá sólo, otvára neopakovateľné výhľady vďaka fascinujúcim lokalitám a jedinečným tvarom. Netvrdíme, že sú všetky aj praktické, ale fototapetu v nich rozhodne nepotrebujete...

1. Fotografické štúdio Over a Boathouse, Ontário Kanada

Fotografický ateliér „Nad lodenicou“ z roku 2007 od architektov GH3 sa nachádza na jazere Stony Lake v kanadskom Ontáriu a nádherne zapadá do okolitej krajiny. Má dokonalú priehľadnú sklenenú fasádu a vďaka prístupu svetla je ideálnym miestom pre život a prácu profesionálneho fotografa. Úplne biely interiér sa skvele dopĺňa s tmavou podlahou, architekti tiež rozumne skombinovali sklo s kovom a žulou, ktoré zvyšujú tepelnú účinnosť domu.

Zdroj: squarespace-cdn.com

Zdroj: gh3, foto Larry Williams

2. Sklená klasika, New Canaan USA

Tento sklenený dom z roku 1949 od architekta Philipa Johnsona je už vo všetkých architektonických čítankách. Architektúra domu je inšpirovaná kultovým domom Farnsworth House od Miesa van der Rohe. Je dokonalým príkladom minimalizmu s úžasným geometrickým dizajnom a sklenými plochami, ktoré poskytujú úplnú transparentnosť. Dnes slúži ako historické múzeum a je otvorený pre verejné prehliadky. Povedzme si rovno, čo iné by sa v ňom dalo robiť?

Zdroj: cloudinary.com

3. Dom z optického skla, Hirošima Japonsko

Aj keď na prvý pohľad nie je jasné, ako sa v ňom dá žiť, každému z nás z neho spadla sánka. Ultramoderný dom od Hiroshi Nakamuru a NAP má veľkú viacposchodovú vonkajšiu stenu do ulice zo sklených tehál na mieru. Je naplnený prirodzeným svetlom po celý deň, ktoré prúdi hlboko do jeho vnútorných priestorov. Vďaka nemu sa darí aj interiérovým stromom, trávam a iným rastlinám. Výhľad dovnútra je zakrytý prirodzeným rozmazaním tenkých sklenených tvárnic a poskytuje pokoj v rušnom mestskom prostredí.

Zdroj: Hiroshi Nakamura & NAP

Zdroj: Hiroshi Nakamura & NAP

4. Vežový dom, New York USA

Rekreačný dom od architektov Gluck + poskytuje nádherný výhľad na pohorie Catskill. Má 3 úrovne a spoločné schodisko, ktoré ich spája. Dom je pokrytý úplne priehľadnými sklenenými panelmi, ktoré majú tiež jedinečný konzolový dizajn. Pre dovolenku v horách ideálne!

Zdroj: gluckplus.com

5. Sklenený pavilón, Montecito USA

Veľká štruktúra od architektov Steve Hermann Design je tiež inšpirovaná slávnym Farnsworth Housom, ale je oveľa väčšia. Má biele podlahy a stropy s priehľadnými sklenenými stenami od jedného konca k druhému. Rozprestiera sa na viacerých úrovniach, v dolnej časti sa nachádza garáž so sklenenými stenami, v ktorej sú zaparkovaní automobiloví veteráni, ako napríklad klasický Mercedes Gullwing. Celkovo je Sklenený pavilón jedným z najlepších sklených domov súčasnosti a ponúka rozsiahly výhľad na kalifornskú lokalitu Montecito.

Zdroj: Steve Hermann Design, foto William Maccollum and Jim Bartsch

Zdroj: Steve Hermann Design, foto William Maccollum and Jim Bartsch

6. Villa Kogelhof, Kamperland Holandsko

Villa Kogelhof od Paula De Ruiter vyzerá absolútne úžasne a je úplne ekologickým domom. Má zabudovaný chladiaci systém a tiež si vyrába vlastnú energiu. Pretože má všetky tieto úžasné vlastnosti, nečudo, že získala aj holandské ocenenie ARC13 Architecture.

Zdroj: adsttc.com

7. Dom na ostrove Fishers Island, USA

Tento veľký transparentný pavilón od architektov Thomas Phifer and Partners je umeleckým dielom sám o sebe, no nachádza sa v ňom aj pôsobivá zbierka moderného umenia. Je totiž domovom riaditeľa múzea na dôchodku a jeho manželky. Je priehľadný z jedného konca na druhý, s výhľadom smerujúcim do záhrady. Nad obvodovým chodníkom a centrálnym nádvorím visí hliníková mriežka a poskytuje tienenie vnútorným častiam. Nám trochu pripomína benzínovú pumpu, zachraňuje to však krásna záhrada.

Zdroj: Thomas Phifer and Partners

Zdroj: Thomas Phifer and Partners

8. Kayov dom, Battery Point Austrália

Tento priestranný rodinný dom z roku 2002 od architektov Maria Gigney Architects má všetko – úžasné prostredie, modernú architektúru aj otvorené strechy. Má tiež súkromný plavecký bazén s útulným salónikom. Hladká fasáda nádherne prepája interiér s exteriérom, čo miestu dodáva estetické vibrácie.

Zdroj: homecrux.com

9. Sklený dom, Miláno Taliansko

Tento pozoruhodný dom od architektov Santambrogio Milano vyzerá ako palác ľadovej kráľovnej. Je vyrobený kompletne z extra číreho skla Saint Gobain, ktoré je tvrdené a vrstvené pre zaistenie absolútnej bezpečnosti. Zo skla je nielen interiér a exteriér, ale aj všetok nábytok.  Autori tvrdia, že súkromie v ňom zabezpečí prostredie, do ktorého je zasadený. Vo vnútri domu je zas možné meniť stupeň priehľadnosti pomocou jednoduchého prepínača.

Zdroj: wixstatic.com

Zdroj: santambrogiomilano.it

10. Strom v dome, Kazachstan

Architekt Aibek Almassov navrhol tento koncepčný dom, ktorý má jedinečný tvar. Má 4 poschodia, rúrkovitý tvar, ktorý je celý zo skla a tiež priehľadný strop. Točité schodisko spája všetky úrovne. Má tiež solárne panely a systémy na zber dažďa. Nádherný výhľad je z neho na okolitý les, ale aj na strom v jeho strede. Autor chcel ponúknuť alternatívu k ruchu mestského života a pocit jednoty s prírodou.

Zdroj: A Masow Architects

Zdroj: A Masow Architects

11. Dom Jodlawa, Krakov Poľsko

Dom Jodlawa od architektov PCKO je veľká sklenená konštrukcia prerušovaná koncovými stenami z prírodného kameňa a oceľovými rámami. Veľmi pekný je bazén s preskleným stropom a konzolová jedálenská časť presahujúca nad prírodný pozemok pod ním. Nad ním sa týči kamenná veža vrátane spálne pre hostí a kancelárie s reflexnými sklenenými oknami. Sklenené steny prepúšťajú svetlo dovnútra, zatiaľ čo v lete dom prirodzene ochladzujú, pretože panely majú priame spojenie s okolitým prostredím.

Zdroj: PCKO

Zdroj: PCKO

12. Dom S, Saitama Japonsko

S-House z roku 2014 predstavuje jedinečný architektonický návrh Yuusuke Karasawu a fascinujúce tvary, na prvý pohľad vynikne nad všetkými ostatnými sklenými domami. Má dve poschodia so schodiskami v tvare cik - cak. Celý interiér je v modernej bielej farbe, čo dáva úplne luxusný vzhľad.

Zdroj: adsttc.com

Zdroj: adsttc.com

 

Zdroj: architecturesstyle.com, thecoolist.com, dezeen.com

Zdroj foto: squarespace-cdn.com, gh3, cloudinary.com, Hiroshi Nakamura & NAP, gluckplus.com, Steve Hermann Design, adsttc.com, Thomas Phifer and Partners, homecrux.com, wixstatic.com

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Predaj bytu do 5 rokov a výpočet dane z predaja nehnuteľnosti

Predaj bytu do 5 rokov a výpočet dane z predaja nehnuteľnosti

Nehnuteľnosti v osobnom vlastníctve sú súčasťou zdaniteľného majetku daňovníka. Nakladanie s nehnuteľným majetkom, ktoré prináša finančný zisk, podlieha plateniu dane. Daňová povinnosť vzniká pri predaji bytu. Daň z príjmu získaného predajom bytu musí zaplatiť každý predávajúci, ktorý podľa zákona nie je od tejto povinnosti oslobodený.

...
Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Hypotekárne úvery sú u nás najčastejším zdrojom financovania nehnuteľnosti. Účel hypoték ostáva aj po rokoch rovnaký, no ich výška a podmienky získania sa priebežne menia. Od vývoja na trhu a vašich finančných možností závisí, aký typ hypotéky je pre vás vhodný, akú výšku úveru vám banka schváli a na akú dobu zafixuje úrokové sadzby.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon