Smart domácnosť je dnes dostupná pre každého

Smart domácnosť je dnes dostupná pre každého

Inteligentný byt alebo dom nie je len o tom, že Vašu domácnosť môžete ovládať mobilom. Smart technológia Vám vie ušetriť nemalé peniaze za energie a všetko dokáže za Vás urobiť sama. Vy jej len poviete, aké úkony má spraviť, aby fungovala tak ako to presne potrebujete. Skutočný inteligentný dom Vás vie zachrániť aj pred katastrofou vo Vašej domácnosti. Veľkým pozitívom je, že dnes sú už tieto technologické vymoženosti cenovo dostupné a môže si ich dovoliť ktokoľvek. Viac sa o smart riešeniach pre Vašu domácnosť dozviete z rozhovoru s Milošom Bučekom zo spoločnosti HomeSystem.

Viac o tom: 

  • ako vie inteligentný dom vystrašiť zlodejov 
  • ako sa dá smart technológia využiť v záhrade 
  • ako sa cenovo pohybujú inteligentné riešenia pre dom či byt  
  • a či Vám niekto nemôže hacknúť Vašu smart domácnosť 

si vypočujte v podcaste portálu Nehnutelnosti.sk v rozhovore s Milošom Bučekom zo spoločnosti HomeSystem. 

 

Inteligentným kúrením dokážete pekne ušetriť 

Úspora pri smart kúrení vzniká tým, že sa nemusí kúriť v celom dome či byte rovnako a zároveň sa kúrenie vypína, keď nie ste doma. Harmonogram kúrenia sa zvykne väčšinou robiť pre každú izbu osobitne „Ak sa cez deň zdržiavame v obývačke, v kuchyni a detskej izbe, tak sa v nich kúri na danú teplotu. Akonáhle už sme zvyknutí ísť spať, tak už spálňa vie, že má byť vykúrená daným spôsobom,“ hovorí Miloš Buček zo spoločnosti HomeSystem.  Takto jednoducho sa dá nastaviť úspora na kúrení a inteligentný dom urobí všetko za Vás. Inokedy môžete kúrenie ovládať cez mobil a kúrenie si sami zapnúť, napríklad ak sa vraciate z lyžovačky a máte doma vypnuté kúrenie. „Na druhej strane, keď odchádzame z domu, tak stačí spustiť alarm alebo nejaké tlačidlo a dom sa dá do úsporného režimu – pozhasína sa, zatiahnu sa žalúzie, zníži sa kúrenie na úsporu a človek na to všetko nemusí myslieť,“ pokračuje Buček. Na kúrení sa dá podľa neho vďaka inteligentnému kotlu usporiť až o 35 až 45 percent, ale je potrebné všetko poriadne nastaviť. Nestačí mať totiž iba smart kúrenie, treba si dať záležať aj na samotnom nastavení. Ušetriť na kúrení sa dá nielen v domoch, ale aj v bytoch. S kúrením súvisí priamo aj klimatizácia. V rámci nastavení sa podľa Bučeka určuje maximum, na ktoré môže teplota v byte či dome vystúpiť. „Napríklad ak klesne teplota pod 20°C , tak sa začne kúriť. Naopak ak vystúpi nad 25°C, tak sa začne chladiť. To znamená, že dom sa vždy udržuje v rozhraní 20 až 25 stupňov, podľa toho ako to človeku vyhovuje.“ Chladeniu pomáhajú v lete aj zatiahnuté žalúzie, vďaka čomu sa interiér až tak nevyhreje ako keby do neho svietilo slnko. 

Chytrá domácnosťZdroj: HomeSystem

Prispôsobte si osvetlenie vo svojom byte 

Osvetlenie je najviditeľnejšou časťou inteligentného bývania. Niekto môže chcieť, aby jeho dom bol vysvietený, keď príde domov z práce. Iný si chce prispôsobiť svietenie podľa toho ako sa pohybuje po byte. Smart riešenie pre osvetlenie možno nastaviť podľa Miloša Bučeka zo spoločnosti HomeSystem vďaka pohybovaným senzorom do úplných detailov: „Napríklad v chodbe môžeme mať nastavené osvetlenie tak, že keď tam človek príde cez deň, tak sa nezasvieti, lebo je tam dostatok svetla. Keď tam vojde večer, tak sa mu zasvieti na 80 percent, aby videl pod nohy a keď tam vojde v noci, keď všetci spia, lebo ide na toaletu, tak sa mu zasvieti iba na 5 percent, aby nezobudil nikoho v dome, ale on vidí cestu. Takže toto je naozaj to smart svietenie, ktoré sa prispôsobuje podmienkam a potrebám človeka. Nie je to len to jednoduché riešenie, že sa tam zasvieti, keď tam je pohyb.“ Osvetlenie si viete vo Vašom byte či dome inteligentne ovládať aj prostredníctvom žalúzií. Tie ovplyvňujú nielen teplotu v domácnosti, ale môžu vytvoriť aj príjemnú atmosféru v súvislosti s východom a západom slnka. „Akonáhle vychádza slnko, žalúzie sa pomaličky začínajú otvárať, človek sa prebúdza s tým, že mu izbu takpovediac zalieva slnko. Na druhej strane, keď slnko zapadá večer, tak sa zatiahnu žalúzie od cesty, aby nám nevideli ľudia do domu, keď sa nám už začína svietiť,“ približuje Buček. Všetko sa dá skombinovať tak, aby bola v dome dokonalá harmónia.  

Chytrá domácnosťZdroj: HomeSystem

Skutočná smart domácnosť vás dokáže zachrániť aj pred katastrofou 

S inteligentnou technológiou vo Vašom dome či byte sa už nebudete musieť viac trápiť nad tým, či ste po odchode do práce vypli žehličku alebo či ste zamkli. Dokážete si totiž nastaviť, aby sa po Vašom odchode prepol dom do úspory a vtedy sa automaticky vypnú aj všetky kritické zásuvky. Ak by ste teda aj žehličku nevypli, tak to inteligentný dom urobí za Vás. Vďaka senzorom dymu či vody Vám vie smart domácnosť poslať aj notifikáciu, ak sa v dome deje niečo nežiaduce. Napríklad ak horí alebo preteká práčka. Skutočný inteligentný dom však vie na tieto nečakané a nebezpečné situácie aj zareagovať. „Ak nám vzniká požiar, otvoria sa žalúzie, aby videli susedia, že sa doma niečo deje. Otvorí sa prístupová brána na pozemok, aby mali požiarnici prístup. Zároveň sa zatiahne prívod plynu do domu, aby tam nehrozil výbuch. To isté môže byť pri úniku vody. Pošle sa notifikácia užívateľovi a on vie, že pod práčkou mu vyteká voda. Zároveň ale nemusí letieť 100 kilometrov domov, lebo vie, že prívod vody sa zatiahne automaticky. A môže to riešiť až keď príde domov,“ vysvetľuje Miloš Buček zo spoločnosti HomeSystem. Ak sa Vám pozdávajú takéto smart riešenia a možno by ste si niektoré z nich chceli aj Vy zadovážiť do svojho vysnívaného domova – ale ten zatiaľ nemáte, tak ho určite môžete nájsť na portáli www.nehnutelnosti.sk. K dispozícii je tam množstvo inzerátov s nehnuteľnosťami z celého Slovenska. Alebo si stiahnite aplikáciu Nehnutelnosti.sk priamo do mobilu a sledujte aktuálne ponuky bytov, domov, chát či pozemkov priamo v nej. 

Chytrá domácnosťZdroj: HomeSystem 

Všetko môže fungovať bez prestavby Vášho bytu či domu 

Ak chcel mať niekto kedysi v minulosti inteligentný dom, čakala ho náročná prestavba elektroinštalácie. Dnes už nič také nehrozí. HomeSystem prináša smart riešenia bezdrôtovým spôsobom. Všetky komponenty sa umiestňujú k zariadeniam, ktoré sa budú ovládať. „Tým pádom nepotrebujeme ťahať žiadne káble, pretože to svetlo už funguje, má všetko čo potrebuje. My tam len pridáme malý modulček, ktorý umožní svetlo ovládať aj cez mobil. To isté pri kúrení. Vymenia sa napríklad hlavice za baterkové hlavice, ktoré sú smart. Termostaty sa vymenia za smart termostaty. Celý systém sa dá postaviť bez toho, aby sme zobrali do rúk vŕtačku,“ hovorí Miloš Buček a zároveň dodáva, že celá technológia si potrpí aj na skvelý dizajn, ktorý nebude vizuálne rušiť Vašu domácnosť. Napríklad pohybový senzor, ktorý je väčšinou potrebný v každej izbe, je veľký ako pingpongová loptička. Inteligentné zariadenia Vám do Vášho bytu či domu môžu nainštalovať odborníci. Výhodou však je, že si ich dokážete dať do svojej domácnosti aj sami.  

Chytrá domácnosťZdroj: HomeSystem

Diskusia

Podobné články

Predaj bytu do 5 rokov a výpočet dane z predaja nehnuteľnosti

Predaj bytu do 5 rokov a výpočet dane z predaja nehnuteľnosti

Nehnuteľnosti v osobnom vlastníctve sú súčasťou zdaniteľného majetku daňovníka. Nakladanie s nehnuteľným majetkom, ktoré prináša finančný zisk, podlieha plateniu dane. Daňová povinnosť vzniká pri predaji bytu. Daň z príjmu získaného predajom bytu musí zaplatiť každý predávajúci, ktorý podľa zákona nie je od tejto povinnosti oslobodený.

...
Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Mladá rodina Olejárovcov z Michaloviec sa rozrástla o jedného člena – synčeka a dvojizbový byt, ktorý im slúžil na rozbeh, je im už pritesný. Tento dôvod na sťahovanie je častý, v Novom bývaní takéto situácie poznáme a keďže pracovné záväzky oboch manželov sú v Košiciach, budeme im hľadať bývanie práve tam. Chcú si ako mladá rodina zobrať pôžičku zo ŠFRB a jednou z podmienok je, že byt musí mať aj s balkónom do 80 m². Ideálny by bol byt, ktorý ne...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon