Ako vyrobiť nábytok z paliet?

Ako vyrobiť nábytok z paliet?

Nízke náklady, netradičný dizajn, ohľad na životné prostredie. To sú len niektoré plusy, ktoré prinášajú paletové nábytkové zostavy. S trochou zručnosti a znalosťou výrobného postupu si dokážete rýchlo a jednoducho vyrobiť nábytok z paliet aj sami.

Obrovský boom, ktorý paletový nábytok zažíva, začal úplne nevinne. Za jeho expanziou bol nápad zužitkovať staré nevyužívané palety, ktoré by inak skončili medzi ostatným odpadom. Zručnosť a ľudská kreativita ich však dokázala premeniť na užitočný recyklovateľný materiál, z ktorého si môže vyrobiť nábytok z paliet ktokoľvek.Zdroj: Katarzyna Bialasiewicz

Aký paletový nábytok si môžete vyrobiť sami?

V posledných mesiacoch sa nábytok z paliet vyrába v rôznych dizajnových prevedeniach. Po tom, čo začal zaznamenávať väčší úspech, sa práce s paletami chytili mnohí dizajnéri a na trh začali uvádzať prepracované zostavy. Vďaka možnosti vyrobiť nábytok z paliet na mieru aj doma sa však veľkej obľube naďalej tešia aj jednoduchšie modely. V kurze sú najmä paletové stoly, väčšie paletové sedačky či poličky z paliet využívané ako úložný priestor. Tí šikovnejší si trúfnu aj na posteľ a šatníkovú skriňu, čím skompletizujú celú nábytkovú zostavu.

Nábytok z paliet do interiéru alebo na záhradu

Výrobou uvedených druhov nábytku sa využitie paliet na tento účel zďaleka nekončí. Okrem kompletnej zostavy do interiéru si môžete z tohto materiálu rýchlo a jednoducho zhotoviť aj vlastný záhradný nábytok. Keďže palety sú vyrábané tak, aby zvládli vonkajšie podmienky, môžete sa spoľahnúť na veľmi dobrú odolnosť a s tým spojenú životnosť nábytku. Navyše, ak na sedačku položíte hrubú deku a zopár vzorovaných vankúšov, rátať môžete aj s komfortom a estetickým vzhľadom.Zdroj: www.ingeprins.com

Z akých paliet sa zhotovuje paletový nábytok?

Na dosiahnutie kvality a dlhej životnosti tohto nábytku potrebujete konkrétny typ paliet, ktoré sú špeciálne určené na tento účel. Aj keď vyrábať sa dá z viacerých typov, najviac využívané sú tzv. europalety. Tie sa zhotovujú z pevného dreva, vďaka ktorému sa môžu pochváliť dosť vysokou nosnosťou a schopnosťou odolávať vlhkosti. S dĺžkou 120 cm a šírkou 80 cm sú ako stvorené na výrobu nábytku, aj keď tá nikdy nebola primárnym účelom ich produkcie. Takáto forma využitia je však obrovským plusom, nakoľko nevyužívané palety dostanú druhú šancu a tým sa aspoň trochu šetrí množstvo vyprodukovaného odpadu.

Zoznam pomôcok na výrobu nábytku z paliet:

- požadované množstvo europaliet

- súprava náradia s príslušenstvom

- bežný pracovný meter a vodováha

- štetec a farba, prípadne aj glazúra

- na výrobu poličky aj podlahové doskyZdroj: www.gardeningknowhow.com

Príprava a postup, ako vyrobiť nábytok z paliet

Postup výroby má rovnaký základ pri všetkých typoch nábytku. V závislosti od jeho veľkosti a tvaru sa však niektoré kroky, ktoré vás v rámci procesu výroby čakajú, trochu líšia. Nejedná sa však o žiadne zásadné rozdiely, takže bez obáv sa môžete pustiť do zhotovenia kompletnej nábytkovej zostavy. Pred začiatkom práce ale nezabudnite na prípravu, ktorá zahŕňa hlavne premeranie paliet a skontrolovanie ich rovnakej dĺžky. 

Jednoduchý postup, ako vyrobiť paletový stolík:

Pri výrobe stolíka je priebeh postupu závislý od toho, či ide o konferenčný stolík alebo väčší kuchynský stôl. Kľúčovú úlohu zohráva aj to, či si chcete vyrobiť mobilný stôl na kolieskach.

1. Brúsenie a natieranie paliet – Celý postup začína úpravami pripravených paliet. V rámci nich môžete trochu obrúsiť ich rohy. Následne natrite ich povrch zvolenou farbou. Aplikovať môžete aj ochranný náter.

2. Montáž koliesok – Otočte paletu, ktorá bude spodná, chrbtom k zemi a do všetkých rohov navŕtajte diery. Do každej z nich potom namontujte jedno koliesko. Ak chcete imobilný stolík bez koliesok, vynechajte tento úkon a pokračujte krokom č. 3.

3. Vŕtanie dier do paliet – Do rohov a po obvode paliet navŕtajte niekoľko dier. Na oboch paletách musia byť diery na rovnakých miestach, aby ste ich potom mohli spojiť do jedného celku.

4. Spojenie a upevnenie paliet – Dve palety s rovnakou veľkosťou a rovnako navŕtanými dierami následne položte na seba tak, aby žiadna časť nevyčnievala. Do jednotlivých dier dajte skrutky a zaskrutkujte ich, aby boli palety pevne spojené.

Kompletný postup, ako vyrobiť sedačku z paliet:

Výroba sedačky vyžaduje len 3 palety a potrebné náradie. Celý postup pozostáva z 3 ľahkých krokov.

1. Brúsenie a natieranie paliet – Podobne ako pri výrobe stola, aj v tomto prípade sa postup začína úpravou paliet. Pred montážou ich môžete obrúsiť, aby boli hladké. Potom ich natrite farbou, prípadne nejakým ochranným náterom.

2. Spojenie 2 paliet na sedenie – Do 2 obrúsených a natretých paliet s rovnakou veľkosťou navŕtajte diery na rovnakých miestach. Následne položte jednu paletu na druhú, do dier vložte skrutky a pomocou matíc ich poriadne zaskrutkujte, aby boli pevne spojené.

3. Montáž operadla k sedisku – Do oboch spojených paliet na jednej strane navŕtajte zopár dier, ktoré poslúžia na ukotvenie operadla. Potom postavte za sediacu časť tretiu paletu a pevne ju priskrutkujte k dvojici predtým spojených paliet.

Osvedčený postup, ako vyrobiť poličku z paliet:

Na výrobu poličky stojacej v priestore budete okrem 2 paliet potrebovať aj zopár podlahových dosiek. Súčasťou príslušenstva je, samozrejme, potrebné náradie.

1. Vymeranie vzdialenosti – Obrúsené a natreté palety postavte na výšku oproti sebe. Spodné strany paliet musia smerovať čelom k sebe. Vzdialenosť paliet nastavte podľa toho, akú veľkú poličku chcete vyrobiť.

2. Montáž dosiek v strede – Do stredu paliet stojacich na výšku priskrutkujte alebo pribite 2 podlahové dosky v požadovanej dĺžke. Dosky majú byť pripevnené k paletám vo vodorovnom smere.

3. Montáž dosiek na vrchu – Rovnakým spôsobom pripevnite podlahové dosky aj na vrchnú časť na výšku stojacich paliet. Takýmto spôsobom vytvoríte policu regálového typu s krytým úložným priestorom.

4. Upevnite poličku vzadu – Polica bude stáť vo voľnom priestore, takže aby bola pevnejšia, bude potrebovať upevnenie. Na to poslúžia ďalšie 2 podlahové dosky, ktoré na zadnej strane priskrutkujte alebo pribite prekríženým uhlopriečkovým spôsobom.Zdroj: www.palletsideas.com

Po výrobe jednotlivých kusov nábytku skontrolujte ich stav. Potom ich môžete začať ihneď používať. Ozdobte ich nejakou dekoráciou či bytovým doplnkom a ako originálny estetický kúsok z nich spravte bežnú súčasť zariadenia domácnosti, prípadne vašej kolekcie záhradného nábytku.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: Katarzyna Bialasiewicz, www.ingeprins.com, www.gardeningknowhow.com, www.palletsideas.com

 

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Hypotekárne úvery sú u nás najčastejším zdrojom financovania nehnuteľnosti. Účel hypoték ostáva aj po rokoch rovnaký, no ich výška a podmienky získania sa priebežne menia. Od vývoja na trhu a vašich finančných možností závisí, aký typ hypotéky je pre vás vhodný, akú výšku úveru vám banka schváli a na akú dobu zafixuje úrokové sadzby.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon