Aký kuchynský ostrovček sa hodí do vašej kuchyne? Poradíme vám

Aký kuchynský ostrovček sa hodí do vašej kuchyne? Poradíme vám

Najkrajší kuchynský ostrovček je ten, ktorý doplní vašu kuchyňu na harmonický celok podľa vašich potrieb. Prinášame vám top inšpirácie pre každú domácnosť.

Ako si teda vymodelovať jedinečný privátny kuchynský ostrovček? Východiskovým bodom je určite veľkosť a dispozícia vašej kuchyne. Pozrite sa na ňu skúmavým pohľadom a odhadnite, aký rozmer by mal mať, aby okolo neho bol dostatočný priestor na priechod či otváranie skriniek kuchynskej linky. A potom si položte zopár dôležitých otázok: pre aké funkcie by sa vám hodil? Potrebujete viac pracovnej plochy? Zišli by sa vám ďalšie úložné priestory? Alebo by ste pri ňom chceli aj stolovať? Tu sú naše najlepšie tipy podľa vašich preferencií.

Nízky rozpočet, malý priestor

Aj v menšej kuchyni môžete získať šikovný príručný pult s pracovnou doskou, úložným priestorom alebo aj malým stolovaním. Je už len na vás, či vám pasujú skôr otvorené police alebo radšej zásuvky. Samozrejme, v malej kuchyni sa vždy hodí mobilný nábytok, kuchynský ostrovček na kolieskach môžete odpratať, keď ho práve nepoužívate. Menší ostrovček má aj primeranú dostupnú cenu.

Zdroj: wayfair.com

Zdroj: Tchibo

Zdroj: IKEA

S výsuvnou či sklápacou doskou

Miesto šetrí aj vysúvací alebo sklápací mechanizmus, ktorým môžete vytvoriť jedálenský pultík. Prísediacim sa podeň pohodlne zmestia kolená. Môže byť barový alebo obedový, podľa toho, aký štýl stolovania viac preferujete.

Zdroj: mastersystem8.com

Zdroj: Cocinas con estilo

Zdroj: amazon.com

Viacúrovňový

V priestranných kuchyniach veľmi pekne vyniknú kuchynské ostrovy, ktoré majú jednotlivé plochy v rôznych výškach. Jednak sa nimi esteticky oddelí prípravná zóna od stolovacej, ale môžete tým na jednom ostrovčeku získať obedové i barové sedenie aj pracovný pult.

Zdroj: Poliform

Zdroj: mastersystem8.com

S varnou doskou či s drezom

Umiestnením varného centra alebo výlevky na ostrov oproti kuchynskej linke získate povestný pracovný trojuholník, v ktorom varenie šľape ako po masle. Vybudovanie takejto dispozície je však trochu zložitejšie. Do kuchynského ostrova je potrebné zaviesť prívod elektriny či plynu a v prípade drezu prívod vody a odvod do kanalizácie. Netreba zabúdať ani na inštaláciu odsávača pár, aby sa kuchynské vône nerozptyľovali nespútane do celého interiéru.

Zdroj: J.A.P.Slovakia

Zdroj: Andalusia Küchen

Zdroj: Shutterstock

Kamenná doska

Pracovná doska z kameňa, najčastejšie zo žuly (granit) alebo mramoru, dodá kuchyni nadčasový honosný punc a je tiež spoľahlivým podkladom pre krájanie a sekanie. Mala by však pasovať k pracovnej doske kuchynskej linky, takže ak po nej túžite, prerátajte si spotrebu. Žulu dostanete v niekoľkých prírodných odtieňoch, ale ak sa vám žiada viac možností dizajnu, zvážte dosku z umelého kameňa. Tento kompozit sa vyrába z rozomletého prírodného kameňa, ktorý sa zmieša so živicami a vznikne unikátny materiál s vynikajúcimi mechanickými vlastnosťami. U nás ho môžete dostať pod značkami Corian, Polyston, Stonex, Cristalite alebo Silgranit.

Zdroj: crateandbarrel.com

Kuchynská doska z modrej žuly, zdroj: stonetec.sk

Doska z umelého kameňa, zdroj: Polyston

Drevený ostrov so žulovou doskou, zdroj: dubu.sk

So závesnými policami

Kuchynské pomôcky nad úrovňou pliec sú na dosah ruky, vyzerajú efektne a zároveň odbremenia spodné skrinky. Nad kuchynským ostrovčekom si takúto parádu môžete nainštalovať a nemusí to byť ani veľmi zložité. Niekedy stačí len pevný stojan, ktorý splynie s vašou existujúcou zostavou.

Zdroj: mastersystem8.com

Zdroj: IKEA

Pre domácich majstrov

Nesmieme zabudnúť ani na šikovné ruky a tvorivé nápady. Mnohí z nás majú radi staré veci, ktorým vdýchnu nový život a kuchynský ostrovček ponúka široké pole možností. Milovníci DIY môžu využiť starý stôl, skrinku alebo písací stôl a všetci im budú ich ostrov závidieť.

Zdroj: Shanty 2 Chic

Zdroj: freshmommyblog.com

Zdroj: myoldcountryhouse.com

 

Zdroj: thespruce.com, merkurymarket.sk, countryliving.com

Zdroj foto: wayfair.com, Tchibo, IKEA, mastersystem8.com, Cocinas con estilo, amazon.com, Poliform, J.A.P.Slovakia, Andalusia Küchen, Shutterstock, crateandbarrel.com, stonetec.sk, Polyston, dubu.sk, Shanty 2 Chic, freshmommyblog.com

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Hypotekárne úvery sú u nás najčastejším zdrojom financovania nehnuteľnosti. Účel hypoték ostáva aj po rokoch rovnaký, no ich výška a podmienky získania sa priebežne menia. Od vývoja na trhu a vašich finančných možností závisí, aký typ hypotéky je pre vás vhodný, akú výšku úveru vám banka schváli a na akú dobu zafixuje úrokové sadzby.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon