Najväčšia jadrová elektráreň na svete

Najväčšia jadrová elektráreň na svete

Novembrový klimatický summit v Glasgowe opäť oživil horlivé debaty o (ne)výhodnosti jednotlivých zdrojov energie. Jednou z hlavných tém boli aj jadrové elektrárne, ktoré sú naďalej rozporuplnou témou. Kým zástancovia jadra poukazujú na čistotu tejto energie, jeho odporcovia používajú ako odstrašujúci príklad problémy pri prevádzke niektorých atómových blokov. Tým sa nevyhla ani najväčšia jadrová elektráreň, aká bola doposiaľ vybudovaná a spojazdnená.

Kashiwazaki-Kariwa, Zdroj: ctpost.com

Najväčšia jadrová elektráreň je v Japonsku

„Krajina vychádzajúceho slnka“ patrí dlhodobo medzi jadrové veľmoci. Spomedzi viacerých jadrových elektrární, ktoré sa v Japonsku nachádzajú, sa jednej podarilo získať titul najväčšej jadrovej elektrárne na planéte. Ide o elektráreň Kashiwazaki-Kariwa, ktorá bola vybudovaná v oblasti Niigata na ostrove Honšú. Obrovský komplex sa začal stavať v roku 1980. Už o 5 rokov neskôr bol do prevádzky uvedený prvý reaktor.

Elektráreň tvorí až 7 jadrových reaktorov

Reaktory v atómovom komplexe Kashiwazaki-Kariwa postupne pribúdali. Do roku 1997 ich bolo postavených a uvedených do prevádzky celkovo 7, pričom 2 z nich boli reaktormi úplne nového typu ABWR, vtedy priam revolučného typu reaktora. Spolu so zvyšnými 5 reaktormi typu BWR boli schopné vyrobiť takmer 8000 MW elektriny ročne. Dosiahnuť maximálny výkon sa však elektrárni nedarilo. Jej prevádzku sprevádzali mnohé technické problémy, kvôli ktorým sa museli jednotlivé bloky na nejaký čas odstaviť.   Kashiwazaki-Kariwa, Zdroj: worldkings.org

Zemetrasenia a problémy s rádioaktivitou

Dočasné odstávky vybraných blokov boli iba predzvesťou toho, čo vyradilo z prevádzky celú jadrovú elektráreň. V rokoch 2004-2007 prišlo k viacerým živelným pohromám, ktoré zasiahli do jej chodu. Kritické bolo najmä zemetrasenie na pobreží Chūetsu, ktorého epicentrum bolo od elektrárne Kashiwazaki-Kariwa vzdialené menej ako 20 km. Otrasy poškodili jeden blok natoľko, až do okolia unikli stopové množstvá rádioaktívneho jódu aj rádioaktívnej vody. Po vykonaní bezpečnostných testov prevádzku o pár dní znovu spustili, no opäť iba dočasne.

Elektráreň je v súčasnosti stále odstavená

Definitívnym koncom prevádzky bola celosvetovo známa katastrofa vo Fukušime. Tá síce na elektráreň Kashiwazaki-Kariwa nemala vplyv, no vzhľadom na predchádzajúce opakované problémy sa rozhodlo o pozastavení prevádzky aj v tomto atómovom komplexe. Všetkých 7 reaktorov je odstavených už od roku 2011, pričom nad ich opätovným spustením visí otáznik aj po 10 rokoch.Kashiwazaki-Kariwa, Zdroj: worldkings.org

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: ctpost.com, worldkings.org

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Mladá rodina Olejárovcov z Michaloviec sa rozrástla o jedného člena – synčeka a dvojizbový byt, ktorý im slúžil na rozbeh, je im už pritesný. Tento dôvod na sťahovanie je častý, v Novom bývaní takéto situácie poznáme a keďže pracovné záväzky oboch manželov sú v Košiciach, budeme im hľadať bývanie práve tam. Chcú si ako mladá rodina zobrať pôžičku zo ŠFRB a jednou z podmienok je, že byt musí mať aj s balkónom do 80 m². Ideálny by bol byt, ktorý ne...
V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon