Ruskí oligarchovia predávajú svoje luxusné nehnuteľnosti na Manhattane potichu, ale rýchlo

Ruskí oligarchovia predávajú svoje luxusné nehnuteľnosti na Manhattane potichu, ale rýchlo

Najbohatší ruskí podnikatelia sa pokúšajú potichu predať svoje manhattanské majetky v obave, že čoskoro môžu čeliť sankciám. Odhaduje sa, že ruské investície v najprestížnejšej štvrti New Yorku, na Manhattane, majú hodnotu viac ako 1 miliardu dolárov.

Zdroj: dailymail.co.uk

Keďže jachty oligarchov sa zabavujú po celom svete a ich majetok je zmrazený v snahe prinútiť Vladimíra Putina ukončiť vojnu na Ukrajine, niektorí Rusi sa preventívne pokúšajú speňažiť svoj majetok v New Yorku. Podľa obchodného amerického portálu Fox Business vstúpilo v Big Apple na realitný trh, alebo znížilo ceny, 61 takýchto nehnuteľností. Ďalších 70 majiteľov zvažuje tzv. „tichý predaj“ – teda súkromný predaj bez uvedenia na realitných portáloch.

Zdroj: dailymail.co.uk

Tichý výpredaj sa začal ešte pred vojnou, ale zvýšil sa po tom, ako prezident Biden vo svojom prejave povedal, že USA pôjdu po luxusných jachtách, lietadlách a sídlach oligarchov. Minulý týždeň bol tiež v Kongrese predložený návrh na legislatívu zameranú na boj proti „utajeným modelom investovania do nehnuteľností v New Yorku medzinárodných elít prostredníctvom anonymných s.r.o. a využívania amerických s.r.o. bohatými ruskými štátnymi príslušníkmi v štáte New York na nákup luxusných domov.“

V ikonickom hoteli Plaza je na predaj 16 apartmánov, zdroj: Getty Images

Sála Palm Court v hoteli Plaza, zdroj: The Plaza Hotel

Nie všetky realitné transakcie sú súkromné a tak na povrch vyplávalo aj zopár veľkých rýb. Medzi nehnuteľnosti na predaj v New Yorku dnes patria mnohé domy na „Billionaire's Row“ (Milionársky Rad), apartmány v hoteli Plaza aj sídlo za 41 miliónov dolárov. To posledné patrí Alexejovi Kuzmičevovi (59), ktorý je majiteľom najväčšej ruskej súkromnej banky Alfa-Bank, na ktorú bola uvalená sankcia USA.

Quadruplex Alexeja Kuzmičeva na Upper East Side za 41 miliónov dolárov, zdroj: Street Easy

Dal na predaj svoj quadruplex na Upper East Side, teda dom so štyrmi poschodiami s plochou 950 m2. Ohromujúca rezidencia bola postavená v roku 1901 známym architektom Grosvenorom Atterburym, má vlastný vnútorný výťah, veľkú profesionálnu kuchyňu, 5 spální, 5 kúpeľní a veľkú súkromnú terasu. Magazín Forbes odhaduje obchodníkov majetok na 6,2 miliardy dolárov.

Quadruplex na Upper East Side, zdroj: Tamara Beckwith/NY Post, Sergei Karpukhin

Luxusný byt Alexeja Kuzmičeva, zdroj: Street Easy

Od začiatku vojny na Ukrajine sa tiež objavilo 16 nových ponúk na legendárne apartmány v hoteli Plaza v hodnote od 1 do 28 miliónov dolárov. Jeden z nich patrí Valerijovi Koganovi (71), majiteľovi moskovského letiska Domodedevo, a jeho manželke Oľge. Podľa The New York Post ho v tichosti predávajú za 50 miliónov dolárov, a okrem neho aj svoj ďalší byt v Upper East Side, na 515 Park Avenue a rezidenciu na Upper West Side na 15 Central Park West. Koganovci majú údajne v úmysle predať aj sídlo v Greenwichi, v štáte Connecticut. Dohromady sa pár snaží zbaviť majetku v hodnote okolo 250 miliónov dolárov, uviedli zdroje.

Valerij Kogan predáva svoj byt v Upper East Side, na Park Avenue (vpravo) i rezidenciu Upper West Side na Central Park West (vľavo), zdroj: Google Street View

Podľa realitných maklérov je zvýšená aktivita aj na realitnom trhu na Floride. Na Sunny Isles Beach, kde je 2-kilometrový pás, ktorý sa kvôli rušnej ruskej populácii nazýva „Malá Moskva“, je aktívnych 9 % rezidenčných predajov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Pre The Post to potvrdila Erin Sykes, maklérka a medzinárodná hlavná ekonómka Nest Seekers International. V Porsche Design Tower s privátnymi garážami a výťahmi pre autá, ktorý je obľúbenou budovou bohatých Rusov, je v súčasnosti k dispozícii 11 jednotiek na predaj. Maklér kancelárie Douglas Elliman Harvey Klaiman zas hovorí, že byt v hodnote 6,25 milióna dolárov na Floride sa snaží predať ruský výrobca ocele. Nuž, uvidíme, ako sa im podarí svoje aktíva v USA predať. Zatiaľ sú na tom stále lepšie, ako ruskí majitelia nehnuteľností vo Veľkej Británii, kde ich budovy plánujú zabaviť a ponúknuť pre ukrajinských utečencov.

Na Sunny Isles Beach je aktívnych 9 % rezidenčných predajov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Zdroj: GabrielPevide

Zdroj: dailymail.co.uk, nypost.com

Zdroj foto: Getty Images, Street Easy, Google Street View, dailymail.co.uk, nypost.com, The Plaza Hotel

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Mladá rodina Olejárovcov z Michaloviec sa rozrástla o jedného člena – synčeka a dvojizbový byt, ktorý im slúžil na rozbeh, je im už pritesný. Tento dôvod na sťahovanie je častý, v Novom bývaní takéto situácie poznáme a keďže pracovné záväzky oboch manželov sú v Košiciach, budeme im hľadať bývanie práve tam. Chcú si ako mladá rodina zobrať pôžičku zo ŠFRB a jednou z podmienok je, že byt musí mať aj s balkónom do 80 m². Ideálny by bol byt, ktorý ne...
V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon