Kalifornská spoločnosť vyvinula vertikálny solárny panel

Kalifornská spoločnosť vyvinula vertikálny solárny panel

Rastúci záujem o solárne panely vedie výrobcov k vývoju nových zariadení. Jedno z nich bolo predstavené v Kalifornii. Vertikálny solárny systém ukázal viaceré pozitíva a podľa mnohých expertov má pred sebou sľubnú budúcnosť.

Šetrná alternatíva voči horizontálnym panelom

Vertikálne solárne panely Sunzaun boli vyvinuté ako alternatíva voči bežným horizontálnym zariadeniam. Kalifornská firma Sunstall, ktorá stojí za ich vývojom, označuje svoje dielo ako praktické riešenie schopné nahradiť klasické panely. Za hlavnú devízu modelu pasovaného za revolučný považuje jeho šetrnosť. Nové zariadenie nešetrí iba náklady na energie. Jeho tvar, veľkosť a charakter z neho robí moderný solárny panel schopný šetriť najmä priestor. Vďaka tomu sa zariadenie dá inštalovať aj na miestach, kde sa klasický horizontálny panel nezmestí. Príkladom sú malé priestranstvá, okraje ciest a železníc či miesta v okolí plotov pri budovách.

Vertikálne panely podporia rozvoj agrovoltiky

Úspora priestoru, ktorú vertikálne panely Sunzaun v porovnaní s klasickými horizontálnymi zariadeniami garantujú, môže zohrať kľúčovú úlohu pri rozvoji agrovoltiky. Fenomén, ktorý má za cieľ spojiť pestovanie poľnohospodárskych plodín s využitím fotovoltických zariadení na rovnakom pozemku, sa teší rastúcej popularite vo viacerých krajinách. Masívna expanzia solárnych panelov na farmách však ohrozuje poľnohospodársku produkciu. Rizikom sa stáva úbytok pôdy, ktorá sa zužitkuje na inštaláciu panelov, nie na pestovanie plodín. Práve využitie vertikálnych zariadení nainštalovaných na okraji polí a fariem môže pomôcť zmenšiť celkovú plochu zabratú solárnymi panelmi.Zdroj: sunzaun.com

Rovnaká účinnosť ako pri klasických paneloch

Úspora miesta na pozemku nie je na úkor úspory energie. Vývojári z firmy Sunstall sľubujú rovnakú energetickú účinnosť ako pri bežných horizontálnych solárnych paneloch. Potvrdzuje to prvá inštalácia na pozemkoch vinárstva Somerset Gourmet v údolí pri kalifornskom meste Temecula, kde si zariadenie Sunzaun odbilo premiéru. Celkový výkon vertikálnych panelov inštalovaných na pozemkoch tohto vinárstva dosahuje 23 kW. Inštalované zariadenia dokážu vyrobiť 100 % elektriny potrebnej pre chod celého vinárstvaZdroj: sunzaun.com

 

Zdroj: nehnutelnosti.sk

Zdroj foto: sunzaun.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Hypotekárne úvery sú u nás najčastejším zdrojom financovania nehnuteľnosti. Účel hypoték ostáva aj po rokoch rovnaký, no ich výška a podmienky získania sa priebežne menia. Od vývoja na trhu a vašich finančných možností závisí, aký typ hypotéky je pre vás vhodný, akú výšku úveru vám banka schváli a na akú dobu zafixuje úrokové sadzby.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon