Ako získať hypotéku v roku 2023

Ako získať hypotéku v roku 2023

Uvažujete v tomto roku nad kúpou vlastného bývania, no čakáte na výhodnejšie podmienky hypoték? Ak by ste chceli bývať vo svojom v dohľadnom čase, výhodnejších podmienok sa nemusíte dočkať. Preverte si, akú hypotéku môžete získať a za akých podmienok.

Prečo sa čakať neoplatí

Podmienky hypoték sa už v tomto roku sprísňovali, no nie je vylúčené, že sa v blízkej budúcnosti ešte sprísnia. Od 1.7.2023 sa na Slovensku zvýšila výška životného minima približne o 15 %. Pri žiadosti o hypotéku to predstavuje možné zníženie vašej bonity ako klienta. Životné minimum je suma, ktorá vám musí ostať na každého člena domácnosti po odpočte všetkých splátok. Len pre hlavného žiadateľa o hypotéku predstavuje sumu takmer 260 Eur. Čím vyššie odpočítateľné položky (teda životné minimum na každého člena domácnosti), tým nižšia celková suma hypotéky, ktorú vie banka žiadateľom poskytnúť.

Úrokové sadzby hypoték sa po vlaňajšom náraste naďalej zvyšujú, aj keď už pomalším tempom a v niektorých bankách už prekročili hranicu 5 % pri 5-ročnej fixácii. Nikto však nezaručí, že do konca roku ešte neporastú.

Ak vás zaujíma, akú výšku úveru a výšku splátky by ste mohli dostať s vaším príjmom, vyskúšajte našu kalkulačku a vypočítajte si hypotéku za minútu.

Minimálny príjem na hypotéku

Na určenie minimálneho príjmu na danú hypotéku je potrebné brať do úvahy viac parametrov. Požadovaný príjem na 80 000 eur sa pohybuje od 1 000 eur do 1 400 eur v čistom, na úver vo výške 150-tisíc eur by mal postačovať čistý príjem od 1 600 eur do 2 200 eur. Napríklad, ak 35-ročný človek bez záväzkov požaduje 80-tisíc eur, pri dnešný sadzbách vie sumu získať pri splatnosti na 30 rokov s čistým príjmom 1 150 eur mesačne. Banky zamestnancom štandardne priemerujú príjem za 6 až 12 mesiacov, na 3-mesačné obdobie sa zamerajú iba v špecifických prípadoch (návrat po materskej, typ pracovnej zmluvy, nástup na trh práce, zmena zamestnávateľa a pod.)

Budovanie finančnej rezervy

Banky obvykle poskytujú úver vo výške 80 % založenej nehnuteľnosti, zvyšné financie potrebuje kupujúci zohnať po vlastnej linke. Pri 80-tisícovej hypotéke to znamená potrebu mať 20 000 eur a pri 150-tisícovej hypotéke 37 500 eur. Oplatí sa vopred pred získaním hypotéky sporiť a vytvoriť si tak zvyk a tiež finančný vankúš, ktorý vám môže pomôcť pri strate príjmu alebo pri mimoriadnych splátkach.

Na našej hypotekárnej kalkulačke môžete získať aj cenné rady, ako si hypotéku navýšiť alebo návod, ako sa zbaviť hypotéky o 10 rokov skôr.

Ak sa chcete vyhnúť ďalším sklamaniam o maximálnej výške hypotéky ako aj konečnej výšky splátky hypotéky, využite čas do konca roka, spojte so skúsenou realitnou kanceláriou a finančným konzultantom.

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk, obyvani.blog, teraz.sk, dennikn.sk

Zdroj foto: Dreamstime

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Predaj bytu do 5 rokov a výpočet dane z predaja nehnuteľnosti

Predaj bytu do 5 rokov a výpočet dane z predaja nehnuteľnosti

Nehnuteľnosti v osobnom vlastníctve sú súčasťou zdaniteľného majetku daňovníka. Nakladanie s nehnuteľným majetkom, ktoré prináša finančný zisk, podlieha plateniu dane. Daňová povinnosť vzniká pri predaji bytu. Daň z príjmu získaného predajom bytu musí zaplatiť každý predávajúci, ktorý podľa zákona nie je od tejto povinnosti oslobodený.

...
Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Hypotekárne úvery sú u nás najčastejším zdrojom financovania nehnuteľnosti. Účel hypoték ostáva aj po rokoch rovnaký, no ich výška a podmienky získania sa priebežne menia. Od vývoja na trhu a vašich finančných možností závisí, aký typ hypotéky je pre vás vhodný, akú výšku úveru vám banka schváli a na akú dobu zafixuje úrokové sadzby.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon