Rodinný súbor, luxusná rezidencia i obnova bytovky, nominanti na prestížneho CE ZA ARa

Rodinný súbor, luxusná rezidencia i obnova bytovky, nominanti na prestížneho CE ZA ARa

Výber nominantov 22. ročníka ceny CE ZA AR vyhlasovanej Slovenskou komorou architektov nepodmienila len kvalita či trvácnosť diel. Pomerne trendy motto, #spoluvarchitektúre, odkazuje na žiaducu energetickú a rovnako tiež sociálnu udržateľnosť, na ktoré bola tentokrát upriamená pozornosť medzinárodnej poroty. 

Udržateľné prostredie je navrhované s ohľadom na potreby spoločnosti, pričom zároveň podporuje jej ďalší pozitívny rozvoj.

Predsedníčka SKA, architektka Nora Vranová lepšie priblížila súvis medzi aktuálnou a skoršie zvolenou témou minulého ročníka CE ZA AR, ktoré znie #regenerácia: "Aj vďaka Cene za architektúru CE ZA AR vidíme, že diela, ktoré sú pripravované zodpovedným a transparentným postupom súťaže návrhov, vytvárajú udržateľné stavebné prostredie. Iba porovnávaním možných podôb stavebných investícií vieme smerovať energiu do projektov, ktoré neškodia životnému prostrediu a sú prospešné pre rozvoj spoločnosti a medziľudských vzťahov."

V článku si predstavíme troch nominantov z kategórie Bytové domy, dva z Bratislavy a jeden zrealizovaný na území Prahy.



Kolísky (Bratislava, Slovenská republika)

Ateliér: Architekti Šebo Lichý

Architekti: Tomáš Šebo, Igor Lichý, Imrich Vaško, Aleš Hradecký, Emanuel Zatlukaj, Juraj Murín, Branislav Groch, Jakub Vydra, Teodor Pongó, Júlia Jackulíková 

Krajinný architekt: Vojtěch Urban 

KolískyKolísky; Zdroj: Tomáš Manina

Bytový súbor zložený zo 4 bytových domov bol vybudovaný v mestskej časti Záhorská Bystrica v lokalite Krče, v rámci zástavby pozostávajúcej aj z ďalších developerských projektov koncipovaných ako rodinné bývanie.

Identifikujeme snahu o zakomponovanie prvkov zelenej infraštruktúry, ako poznávací prvok architektúry fungujú špecifické konštrukcie balkónov zamýšlané ako opora pre popínavé rastliny. Zeleň sa objavuje na predzáhradkách a terasách a dotvára aj zaujímavý priestor vymedzený bytovkami určený pre všetkých rezidentov. Dôležitou súčasťou celku je stvárnenie ústrednej časti dvora, ktoré umožňuje vykonávanie rôznorodých aktivít a podporuje miestnu interakciu susedov.

KolískyKolísky; Zdroj: Tomáš Manina

Kolísky
Kolísky; Zdroj: Tomáš Manina

KolískyKolísky; Zdroj: Tomáš Manina

 

 

Nový svet (Bratislava, Slovenská republika)

Ateliér: mikulaj & mikulajova

Architekti: Andrea Ambrovičová, Juraj Mikulaj

Nový_svetNový svet; Zdroj: Matej Hakár

 

Vyzretá rekonštrukcia bytového domu Nový svet je výsledkom dlhodobého úsilia, ktoré bolo potrebné na dosiahnutie výsledku prijateľného pre všetkých majiteľov bytov. Stavba je zo 70. rokov minulého storočia a nachádza sa v lukratívnom okolí Slavína neďaleko Horského parku.

Po prerábke vlastného bytu na 2. poschodí iniciovali autori komplexnú obnovu celého objektu. Návrh pracuje s identitou pôvodnej stavby a zachováva jeho charakter, udržané boli proporcie či materialita. Na obnovenom bytovom dome spoznáme štruktúrovanú brizolitovú omietku a svetlý keramický kabrincový obklad, súčasný nános reprezentujú zábradlia z oceľovej pásoviny. Zlepšený bol jednoznačne i komfort bývania, smerom do záhrady sa rozšírili niektoré lodžie a zateplením obvodového plášťa prišlo pochopiteľne k žiaducej úspore energií nutných na chladenie alebo vykurovanie priestorov.

Nový_svetNový svet; Zdroj: Matej Hakár

Nový_svetNový svet; Zdroj: Matej Hakár

Nový_svetNový svet; Zdroj: Matej Hakár



Rezidencia Valčíkova (Praha, Česká republika)

Architekti: Ilja Skoček, Rudolf Netík

Rezidencia_ValčíkovaRezidencia Valčíkova; Zdroj: Filip Šlapal

Novostavba je situovaná na území Prahy 8 v pražských Holešovičkách na Valčíkovej ulici, vo veľkoryso koncipovanej vilovej zástavbe. Bytový dom predstavuje určitú interpretáciu svojho susedstva, architektúra, materiálová skladba a čiastočne tiež charakter bývania v sebe zahŕňajú viaceré motívy prítomné v okolitých prvorepublikových stavbách. Nadčasová Rezidencia Valčíkova tak prináša známe obrazy, ale rozhodne i dobrú dávku svojského šarmu. 

Základná hmota v tehličkovom obklade vyrastá z pôdorysu tvaru štvorca s hranou 12 metrov a dosahuje päť podlaží, pričom hlavné masívne betónové komunikačné jadro bolo vysunuté. Malý počet bytov a ich dispozície vypovedajú o nadštandardnom koncepte, keďže už dvojizbová jednotka disponuje dvomi hygienickými miestnosťami, jednou pri vstupe a druhou pri spálni, ku ktorej prislúcha vlastné komfortné zázemie so šatníkom a kúpeľňou. Denné zóny sú, aj v súlade so súčasným vkusom, efektne otvorené, presvetlené a poskytujú pekný priestor pre stretávanie členov rodiny. 

Rezidencia_ValčíkovaRezidencia Valčíkova; Zdroj: Filip Šlapal

Rezidencia_ValčíkovaRezidencia Valčíkova; Zdroj: Filip Šlapal

Rezidencia_ValčíkovaRezidencia Valčíkova; Zdroj: Filip Šlapal

 

Získajte lepší prehľad o výstavbe a pozrite si všetky aktuálne developerské projekty zobrazené na mape https://www.nehnutelnosti.sk/developerske-projekty-a-novostavby

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Autor
Natália Mokoš Hulmanová

Natália Mokoš Hulmanová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. V rámci magazínu sa zameriava na developerské projekty a snaží sa identifikovať a odprezentovať riešenia, ktoré by mohli poslúžiť ako pozitívne príklady pre ďalšiu výstavbu.

Diskusia

Podobné články

Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Mladá rodina Olejárovcov z Michaloviec sa rozrástla o jedného člena – synčeka a dvojizbový byt, ktorý im slúžil na rozbeh, je im už pritesný. Tento dôvod na sťahovanie je častý, v Novom bývaní takéto situácie poznáme a keďže pracovné záväzky oboch manželov sú v Košiciach, budeme im hľadať bývanie práve tam. Chcú si ako mladá rodina zobrať pôžičku zo ŠFRB a jednou z podmienok je, že byt musí mať aj s balkónom do 80 m². Ideálny by bol byt, ktorý ne...
Pekné jasle v malom meste: Príjemný priestor pre citlivé obdobie dieťaťa

Pekné jasle v malom meste: Príjemný priestor pre citlivé obdobie dieťaťa

Predškolské zariadenia navštevujú deti vo veľmi citlivom, vnímavom období. Dôležitým, a do veľkej miery samozrejmým, kritériom je ohľaduplný, láskavý prístup pedagóga, no do popredia sa popritom dostáva aj samotná stavba, v ktorej trávia nezanedbateľné množstvo času. Kvalitné projekty jaslí či škôlok u nás, žiaľ nie sú zďaleka štandardom. V dnešnom článku si však, ako jednu z príjemných „výnimiek potvrdzujúcich pravidlo“ a zároveň možný vzor pre ...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon