Kuna v streche urobí škodu za tisíce eur: aká izolácia jej nechutí?

Kuna v streche urobí škodu za tisíce eur: aká izolácia jej nechutí?

Kuny sú všeobecne známym postrachom šikmých striech. Pretiahnu sa aj úzkymi otvormi a za pár mesiacov dokážu zničiť celú strechu. Ako tomu zabrániť? Prinášame vám rady od odborníkov.

Ako zistíte, že je v streche kuna

Kuna lesnákuna skalná sú noční lovci, takže cez deň väčšinou spia. Signály, že sa vám dostali do strechy, môžete zistiť hlavne v noci. Môže to byť škrabanie, cupitanie alebo pišťanie. Ak dom nie je celoročne obývaný, alebo zvukové signály včas nezachytíte, po niekoľkých týždňoch či mesiacoch môžete pozorovať vlhké priesaky cez stropný sadrokartón, na povale nájdete kúsky tepelnej izolácie, výkaly a cítite zápach moči. V tomto štádiu bývajú kuny už dobre zahniezdené a rozsah poškodenia vašej strechy sa  zväčšuje každým dňom, treba preto zakročiť čo najrýchlejšie.

„Keď je už kuna v streche, je nutné čo najskôr strechu rozobrať, odstrániť a nahradiť poškodenú izoláciu a výkalmi znečistenú strechu sanovať, aby sa cena opravy postupne nenavyšovala“ hovorí Pavel Švec zo stavebnej firmy Stavby Polná, ktorá sa špecializuje na realizáciu striech a aplikácii tepelnej izolácie.

Aké škody môžu kuny spôsobiť

So svojím štíhlym a pružným telom sa kuny ľahko pretiahnu aj úzkymi otvormi s rozmerom niekoľko centimetrov. Páči sa im tam, kde je teplo, sucho a nehrozí im nebezpečie. A práve dobre zateplená strecha presne spĺňa ich kritériá. Bežne používané strešné izolácie nepredstavujú pre ich tvrdé pazúry žiadnu prekážku. Keď kuna vychová mladé, dokážu behom pár mesiacov rozdriapať a znehodnotiť izoláciu strechy v hodnote niekoľko tisíc eur.

„Kunou napadnutá izolácia nielen stráca svoje izolačné schopnosti, ale navyše sa stáva doslova biologickou zbraňou. Je nasiaknutá kuními výkalmi, močom, hnijúcimi mršinami, čo vytvára ideálny mix pre vznik infekcie a šírenie škodcov,“ varuje Pavel Švec.

Rozsah poškodenia sa zisťuje pomocou sond alebo odkrytím častí strechy. Pri menšom rozsahu napadnutia je možné opravu realizovať lokálne, teda len na miestach, kde bola izolácia poškodená. Pri väčších poškodených plochách je obvykle potrebné urobiť plošnú opravu vrátane výmeny znehodnoteného izolantu. Ak sú poškodené podstrešné fólie a parozábrana, je nutné vykonať kompletné preloženie strechy. Pri lokálnej i plošnej oprave musí byť poškodená izolácia nahradená novou. Treba opraviť aj ďalšiu poškodenú skladbu strechy vrátane sadrokartónových podhľadov, ak boli poškodené presakujúcimi výkalmi a vykonať kompletnú dezinfekciu.

Kuna zničí strechu za jednu sezónu (autor Stavby Polná s.r.o.)

Čo zastaví kuny

Súčasťou lokálnej i plošnej opravy je presná lokalizácia miest, kade kuna do strechy lezie. Jedinou naozaj funkčnou obranou proti kune je totiž inštalácia mechanických zábran do otvorov. Takto by si mali objekt preventívne zabezpečiť najmä majitelia nehnuteľností v blízkosti lesov a parkov, kde je výskyt kún častý. Mechanickou zábranou by mali byť kovové klampiarske prvky, teda oceľové siete a mriežky. Zabezpečiť nimi treba akýkoľvek otvor s veľkosťou kunej lebky, teda 5 cm a viac

Ak sa nemáte s kým poradiť o ochrane svojej strechy pri jej rekonštrukcii, pomôže vám bezplatný online poradca na HomeByKnauf, ktorý vás prevedie celým procesom výberu zateplenia.

Kunu zastavia jedine mechanické zábrany v prístupových miestach, ktoré jej znemožnia vniknúť do strechy (autor Stavby Polná s.r.o.)

Žiadna „kunám odolná“ tepelná izolácia neexistuje

Najväčším omylom je, ak si ľudia myslia, že vniknutiu kuny do strechy zabráni dobre zvolená tepelná izolácia. Tento rozšírený omyl zneužívajú niektorí predajcovia, ktorí vo vlastnostiach izolantov uvádzajú, že účinne bránia vniknutiu kuny do izolačnej vrstvy. Aká je skutočnosť?

Kuna sa dokáže zabývať v podstate všade, kam sa pretiahne alebo si vydriape otvor. Všetky bežne používané izolácie sú mäkšie ako pazúry zvieraťa, šancu odolať prieniku kuny nemá minerálna vlna, polystyrén (EPS), celulóza ani striekané PUR peny. „Všetky tieto tvrdenia sú založené na domnienkach či skôr ľudových mýtoch. Praktické skúsenosti sa dajú zhrnúť tak, že keď kuna chce, domov si urobí v akomkoľvek izolante,“ hovorí architektka Marcela Kubů z Asociácie výrobcov minerálnych izolácií AVMI. Potvrdzuje to aj ich štúdia.

Z hľadiska vlastností je na zateplenie strechy vhodná minerálna vlna,  prípadne fúkaná minerálna vlna.  Odborné realizačné firmy majú v tejto voľbe jasno, mal by to byť materiál, ktorý má výborné tepelnoizolačné vlastnosti, ľahko sa aplikuje a je paropriepustný. Navyše, v prípade minerálnej vlny ľahko opraví poškodený izolant aj laik a nahradí ho novým, ktorý si opatrí v stavebninách. V prípade striekaných PUR pien to také jednoduché nie je, musí prísť firma so špeciálnym vybavením a odstrániť zvyšky a s tým rastú i náklady na opravu.

Kunu nezastaví žiadny izolant: ani PUR pena alebo polystyrén (autor Stavby Polná s.r.o.)

Čo patrí medzi najčastejšie mýty o kunách?

Možno ste ich už počuli aj vy. Sú to napríklad tvrdenia, že materiál kunám „nechutí či nevonia“ alebo že kuna nemá rada sypké materiály, lebo sa bojí, že sa v nich „utopí“. Predajcovia PUR pien a polystyrénu zase často tvrdia, že kuna sa cez tieto materiály nedostane, pretože sú tuhé. „Na základe našich rekonštrukcií a opráv striech, ktoré kuny zničili, vieme, že žiadny izolant pre kunu nepredstavuje prekážku, ani PUR pena či polystyrén,“ vysvetľuje Pavel Švec.

Pozor na „babské rady“, ako sa zbaviť kuny: nefungujú

Nepodložené tvrdenia niektorých realizačných firiem priživujú často i „babské rady“. Mnohé sa blížia k praktikám voodoo: postriekanie prístupovej cesty rôzne zapáchajúcimi látkami, rozmiestnenie chlpov mačiek a psov, ľudských vlasov alebo ponechanie hlasno hrajúceho rádia na povale. Dajú sa kúpiť aj rôzne odpudzovače, ktoré vydávajú zvuky, ktoré kuny neznášajú. „Na rušivý zvuk si kuna časom zvykne, rovnako ako na rôzne pachy, ktoré navyše po čase vyprchajú. Účinnosť takých opatrení je preto obmedzená a niekedy doslova nefunkčná. Jediným účinným riešením je inštalácia špeciálnych oceľových sietí v miestach, kde môže kuna do strechy vniknúť,“ zhrňuje mnohoročné skúsenosti Pavel Švec.

Proti kunám babské rady nepomôžu, zastavia ich iba mechanické zábrany (autor Stavby Polná s.r.o.) 

Treba si tiež uvedomiť, že kuny sú u nás od 1. marca do 31. augusta zákonom chránené, takže je zakázané ich chytať, zraňovať, usmrcovať alebo ničiť ich obydlia, najmä brlohy s mláďatami. Keby sa vám ich podarilo chytiť živé a následne pustiť do lesa, je to riziko, že sa k vám zase vrátia.

Zdroj: AVMI

Zdroj foto: Stavby Polná s.r.o.

Diskusia

Podobné články

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Hypotekárne úvery sú u nás najčastejším zdrojom financovania nehnuteľnosti. Účel hypoték ostáva aj po rokoch rovnaký, no ich výška a podmienky získania sa priebežne menia. Od vývoja na trhu a vašich finančných možností závisí, aký typ hypotéky je pre vás vhodný, akú výšku úveru vám banka schváli a na akú dobu zafixuje úrokové sadzby.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon