Projekt od J&T inšpirovaný ideálmi „kompaktného mesta“

Projekt od J&T inšpirovaný ideálmi „kompaktného mesta“

Ideály súčasnej mestotvorby už našťastie prenikajú do mnohých developerských projektov. Dnes často skloňovaný koncept „mesta krátkych vzdialeností“ inšpiroval aj tvorcov pripravovanej štvrte Nový Rohan, ktorú spoločnosť J&T REAL ESTATE plánuje vybudovať v príjemnej pražskej lokalite. 

Nový_RohanNový Rohan; Zdroj: J&T REAl ESTATE

Kompaktné mesto ako vzor

„Mesto krátkych vzdialeností“ alebo tiež „kompaktné mesto“, sa v jednoduchosti vyznačuje dobrým prístupom k napĺňaniu každodenných potrieb. Práca, obchody, služby či školské zariadenia majú byť umiestnené v okruhu, ktorý sa dá obsiahnuť pešo, bicyklom alebo mestskou hromadnou dopravou v rámci krátkeho časového úseku. Ide o už bežne spomínané, tzv. 15 minútové mestá. Mali by predstavovať udržateľnejší model rozvoja a poskytovať celkovo zdravšie prostredie pre život. To by mala zaručiť hustejšia, funkčne zmiešaná zástavba s redukovanou dopravou, ktorá podporuje sociálne kontakty a šetrení zdroje, napríklad pri výstavbe infraštruktúry. 

Výstavba v zaujímavej lokalite

Uvedený koncept poslúžil ako vzor aj pre Nový Rohan. V prvom rade prispieva k rozvoju pomerne zaujímavého územia na nábreží Vltavy, na ktorom sa zapojí do susedstva novších a vo viacerých prípadoch tiež menej bežných stavieb. Realizácia prebehne na Rohanskom ostrove, (dnes je už pôvodne ozajstný ostrov súčasťou kompaktného územia), vedľa miesta, kde developer úspešne ukončil administratívny komplex Rustonka pomenovaný podľa významného strojárenského podniku a sídli celá skupina J&T. Lokalita sa zásadným spôsobom premieňa. Okrem kontaktu s riekou a pestrej miestnej vybavenosti vychyteného Karlína oslovuje rýchlym dopravným spojením s centrálnymi časťami Prahy. Ďalšia aktuálne trendy mestská štvrť Holešovice situovaná v ohybe Vltavy, je dostupná už i pomocou novej pešej lávky HolKa.

Nový_RohanNový Rohan; Zdroj: J&T REAl ESTATENový_RohanNový Rohan; Zdroj: J&T REAl ESTATE

 

Zmiešaná zástavba

Projekt sa bude rozkladať na ploche 4 hektárov a prinesie funkčne zmiešanú zástavbu. Program zahŕňa tisícku nových bytov s atraktívnymi výhľadmi na Vltavu či Pražský hrad a rovnako priestory obchodov, služieb a kancelárií. Architektúra jednotlivých stavieb má byť dostatočne pestrá, čo zaručí účasť 4 domácich, českých ateliérov LOXIA, UNIT, KAAMA, Under construction a tiež jedného slovinského štúdia Bevk Perović arhitekti, vybraných developerom v architektonickej súťaži. 

Stavebnú štruktúru oživujú návrhom vnútroblokov, ktoré vnímajú ako zelené oázy a vhodné prostredie pre susedské kontakty. Spríjemňujú ich napríklad vodnými prvkami, detským ihriskom a altánkami so sedením. Z Nového Rohana nevytvárajú bariéru. Umožňujú prúdenie pohybu smerom k cyklotrase, rieke a budúcemu metropolitnému parku Maniny. Pôjde o zelenú plochu s rozlohou viac ako 56 hektárov, navrhnutú víťazom architektonicko-krajinárskej súťaže usporiadanej Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy. 

Nový_RohanNový Rohan; Zdroj: J&T REAl ESTATE

Nový_RohanNový Rohan; Zdroj: J&T REAl ESTATE

Nový_RohanNový Rohan; Zdroj: J&T REAl ESTATE

Prvá etapa prinesie bytové aj nebytové priestory

V prvej etape projektu, odštartovaná má byť v druhej polovici budúceho roka, vzniknú dva bytové domy s 258 rezidenciami od ateliérov UNIT architekti a KAAMA. Ich architektúra prezentuje čisté, priame línie. Zároveň bude vybudovaná trojica administratívnych budov s obchodmi a službami spolu s verejným reprezentatívnym priestorom piazzetty, všetko vytvorené v štúdiu Loxia.

Nový_RohanNový Rohan; Zdroj: J&T REAl ESTATE

 

Iniciatíva #9801

Zaujímavá iniciatíva bola rozbehnutá v súvislosti s históriou oblasti Rohanského ostrova. V roku 1942 odtiaľto vyplávali lode s nákladom zvonov zabavených z českých a moravských zvoníc. Smerovali do Nemecka, kde sa pretavili na zbrane. Celkový počet umlčaných zvonov bol 9801 a práve toto číslo označuje nový pamätný zvon, na ktorý sa v roku 2022 usporiadala verejná zbierka a J&T Real Estate v nej figurovalo ako jeden z najväčších darcov. #9801 sa v budúcnosti osadí na exteriérovú konštrukciu v spomínanom parku Maniny. Pripomienkou na udalosti bude aj pomenovanie bytových domov štvrte Nový Rohan. Po vzore označovania starých zvonov, získajú mená patrónov.

Nový_RohanNový Rohan; Zdroj: J&T REAl ESTATE

 

Získajte lepší prehľad o výstavbe a pozrite si všetky aktuálne developerské projekty zobrazené na mape https://www.nehnutelnosti.sk/developerske-projekty-a-novostavby

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Autor
Natália Mokoš Hulmanová

Natália Mokoš Hulmanová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. V rámci magazínu sa zameriava na developerské projekty a snaží sa identifikovať a odprezentovať riešenia, ktoré by mohli poslúžiť ako pozitívne príklady pre ďalšiu výstavbu.

Diskusia

Podobné články

Predaj bytu do 5 rokov a výpočet dane z predaja nehnuteľnosti

Predaj bytu do 5 rokov a výpočet dane z predaja nehnuteľnosti

Nehnuteľnosti v osobnom vlastníctve sú súčasťou zdaniteľného majetku daňovníka. Nakladanie s nehnuteľným majetkom, ktoré prináša finančný zisk, podlieha plateniu dane. Daňová povinnosť vzniká pri predaji bytu. Daň z príjmu získaného predajom bytu musí zaplatiť každý predávajúci, ktorý podľa zákona nie je od tejto povinnosti oslobodený.

...
Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Mladá rodina Olejárovcov z Michaloviec sa rozrástla o jedného člena – synčeka a dvojizbový byt, ktorý im slúžil na rozbeh, je im už pritesný. Tento dôvod na sťahovanie je častý, v Novom bývaní takéto situácie poznáme a keďže pracovné záväzky oboch manželov sú v Košiciach, budeme im hľadať bývanie práve tam. Chcú si ako mladá rodina zobrať pôžičku zo ŠFRB a jednou z podmienok je, že byt musí mať aj s balkónom do 80 m². Ideálny by bol byt, ktorý ne...
Pekné jasle v malom meste: Príjemný priestor pre citlivé obdobie dieťaťa

Pekné jasle v malom meste: Príjemný priestor pre citlivé obdobie dieťaťa

Predškolské zariadenia navštevujú deti vo veľmi citlivom, vnímavom období. Dôležitým, a do veľkej miery samozrejmým, kritériom je ohľaduplný, láskavý prístup pedagóga, no do popredia sa popritom dostáva aj samotná stavba, v ktorej trávia nezanedbateľné množstvo času. Kvalitné projekty jaslí či škôlok u nás, žiaľ nie sú zďaleka štandardom. V dnešnom článku si však, ako jednu z príjemných „výnimiek potvrdzujúcich pravidlo“ a zároveň možný vzor pre ...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon