Rezidenčný súbor ohuruje výraznými členitými fasádami

Rezidenčný súbor ohuruje výraznými členitými fasádami

Dnešný článok približuje pražský polyfunkčný projekt Hagibor od spoločnosti CRESTYL real estate, ktorý môže upútať pozornosť aj vďaka nápadnému exteriéru. V rámci bežne realizovanej rezidenčnej architektúry patria bytové domy do skôr extravagantnejšej časti spektra. S okolím komunikujú prostredníctvom členitých, ostro tvarovaných fasád. 

HagiborHagibor - Gamma; Zdroj: CRESTYL real estate

Zeleň v lokalite

Pomenovanie komplexu bolo prevzaté z označenia lokality Hagibor, v ktorej vzniká, pričom miesto výstavby spadá pod mestskú časť Strašnice. Ohraničujúce komunikácie Vinohradská, Izraelská a Počernická sú na opačných stranách neveľmi urbanizované a vymedzené poväčšinou pomerne hojnou zeleňou cintorínov. Zástavbu v dohľadnom susedstve tvoria predovšetkým komornejšie obytné stavby, v pešom dosahu sa nachádzajú napríklad rôzne školské i zdravotnícke zariadenia. Dostupnosť hromadnou dopravou do ďalších oblastí metropoly je veľmi dobrá, zaisťuje ju blízka stanica metra Želivského spolu so sieťou električiek a autobusov premávajúcich bezprostredne okolo riešeného územia.

Polyfunkčná zástavba

V súlade s dnešnými ideálmi kompaktných miest prináša Hagibor novú stavebnú štruktúru s viacerými funkciami, živým parterom a avizovanými kvalitnými verejnými priestormi inšpirovanými zeleným charakterom okolia. Na projekte pracovali medzinárodné tímy. Urbanistický koncept a kancelársku časť navrhlo štúdio Bogle Architects, na stavbách určených na bývanie sa podieľali Ian Bryan Architects a za tzv. mestským lesom stojí krajinný architekt Michel Desvigne so svojím štúdiom MDP a český ateliér Šmídová Landscape Architects. 

HagiborHagibor; Zdroj: CRESTYL real estate

Charakteristická členitosť

Aktuálne prezentované bytové domy zahŕňajú Alfu a Betu v stave vhodnom k nasťahovaniu a z 2. fázy výstavby Gammu, Delta už bola predaná. Obytný súbor zjednocuje pre projekt príznačná členitosť, a to v podobe odlišných rastrov prenikajúcich do rôznych hĺbok jednotlivých stavieb. Alfa vyznieva snáď najznámejšie, ako ozajstná skladačka menších pravouhlých, v pomerne pravidelnom rytme striedavo vysúvaných a zasúvaných dielikov. V prípade Bety fasádne prvky i do určitej miery naznačujú rozdelenie interiéru, prítomný raster ostro tvarovaných balkónov však zostáva viac-menej záležitosťou dizajnu fasády, konkrétne na juhovýchodnej strane. Gamma predstavuje akýsi mix dvoch vyššie uvedených konceptov, zostava buniek so špicatými hrotmi zreteľne artikuluje vonkajšiu stranu hmoty pripomínajúcu písmeno U a zároveň je akoby kotvená do vnútorného traktu.

HagiborHagibor - Alfa; Zdroj: CRESTYL real estate

HagiborHagibor - Alfa a Beta; Zdroj: CRESTYL real estate

HagiborHagibor - Beta; Zdroj: CRESTYL real estate

HagiborHagibor - Beta; Zdroj: CRESTYL real estate

HagiborHagibor - Gamma; Zdroj: CRESTYL real estate

Rôznorodé dispozície

Do ponuky sa dostali jedno- až päťizbové byty alebo ateliéry s balkónmi, terasami alebo predzáhradkami. Rôznorodosť dispozičných riešení je odrazom nosného motívu, spomínanej „členitosti“, napríklad v Gamme podnietila vznik nie celkom konvenčných a konvenčne presvetlených priestorov. Vo všetkých vidíme vyhľadávanú otvorenú dennú zónu a vo väčších jednotkách boli zrealizované tzv. hlavné spálne s vlastnými kúpeľňami, do niektorých bol vytvorených tiež priamy prístup z výťahu.

Štandardné vyhotovenie pokrýva vstupné bezpečnostné dvere, interiérové dvere, pre spoločnosť CRESTYL real estate už bežné trojvrstvové drevené podlahy, ďalej keramické dlažby a obklady a sanitu s batériami. Vybrané jednotky sú vybavené inteligentným systémom riadenia, klimatizáciou, rekuperáciou vzduchu a podlahovým vykurovaním. Hlavná časť parkovacích kapacít a odkladacie kobky sú umiestnené v trojpodlažnom suteréne.

HagiborHagibor; Zdroj: CRESTYL real estate

HagiborHagibor; Zdroj: CRESTYL real estate

V smere od stanice metra Želivského vedie Hagiborom akýsi bulvár lemovaný rozličnými prevádzkami, od ktorých sa pochopiteľne očakáva oživenie prostredia. Verejné priestory majú byť spríjemnené dostatkom novej výsadby, pričom ich návrh sleduje zámer lepšieho napojenia projektu na okolie s bohatým zastúpením zelene.

HagiborHagibor; Zdroj: CRESTYL real estate

 

Získajte lepší prehľad o výstavbe a pozrite si všetky aktuálne developerské projekty zobrazené na mape https://www.nehnutelnosti.sk/developerske-projekty-a-novostavby

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Autor
Natália Mokoš Hulmanová

Natália Mokoš Hulmanová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. V rámci magazínu sa zameriava na developerské projekty a snaží sa identifikovať a odprezentovať riešenia, ktoré by mohli poslúžiť ako pozitívne príklady pre ďalšiu výstavbu.

Diskusia

Podobné články

Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Mladá rodina Olejárovcov z Michaloviec sa rozrástla o jedného člena – synčeka a dvojizbový byt, ktorý im slúžil na rozbeh, je im už pritesný. Tento dôvod na sťahovanie je častý, v Novom bývaní takéto situácie poznáme a keďže pracovné záväzky oboch manželov sú v Košiciach, budeme im hľadať bývanie práve tam. Chcú si ako mladá rodina zobrať pôžičku zo ŠFRB a jednou z podmienok je, že byt musí mať aj s balkónom do 80 m². Ideálny by bol byt, ktorý ne...
Pekné jasle v malom meste: Príjemný priestor pre citlivé obdobie dieťaťa

Pekné jasle v malom meste: Príjemný priestor pre citlivé obdobie dieťaťa

Predškolské zariadenia navštevujú deti vo veľmi citlivom, vnímavom období. Dôležitým, a do veľkej miery samozrejmým, kritériom je ohľaduplný, láskavý prístup pedagóga, no do popredia sa popritom dostáva aj samotná stavba, v ktorej trávia nezanedbateľné množstvo času. Kvalitné projekty jaslí či škôlok u nás, žiaľ nie sú zďaleka štandardom. V dnešnom článku si však, ako jednu z príjemných „výnimiek potvrdzujúcich pravidlo“ a zároveň možný vzor pre ...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon