Zanedbaný meštiansky dom v centre Košíc obnovia a prinesie nové bývanie

Zanedbaný meštiansky dom v centre Košíc obnovia a prinesie nové bývanie

Projekt Rezidencia Alžbetina by mal s istotou patriť k tým očakávanejším. V prípade úspešnej realizácie prinesie nové bývanie a zároveň pozitívne ovplyvní obraz lokality v samotnom košickom centre. Jeho tvorcovia totiž objavili čaro staršieho, výborne umiestneného, no extrémne spustnutého meštianskeho objektu, ktorý bol po dlhé roky skrytý za veľkoplošnými reklamami. Pre záujemcov v ňom budú pripravené byty, apartmány i nebytové priestory. 

Rezidencia_AlžbetinaRezidencia Alžbetina; Zdroj: alzbetina.sk

Priamo v centre Košíc

Stavebné práce na predmetnej budove prebehnú v atraktívnom prostredí historickej centrálnej časti Košíc, na nároží ulíc Alžbetina a Moyzesova. V blízkej, tradične kompaktnej zástavbe nájdeme napríklad súbor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika a dôležité spoločenské priestory, Hlavné námestie s Hlavnou ulicou, možno dosiahnuť do 5 minút chôdze. Okrem rôznych kultúrnych zariadení a pamiatok sú samozrejme rýchlo dostupné mnohé stravovacie prevádzky a obchody. Len kúsok od miesta realizácie priamo na Moyzesovej ulici stojí autobusová zastávka a pozdĺž tejto komunikácie sa rozkladá tiež Park Moyzesova. 

 

Charakter objektu zostáva

Hodnotiac podľa dostupných vizualizácií, projekt adaptácie zachováva charakter meštianskeho objektu, a to po vizuálnej a do istej miery i prevádzkovej stránke. Narába s pôvodnými prvkami, ozdobnými výrazovými prostriedkami a zo strany dvora obnovuje pavlač. 

Rezidencia_AlžbetinaRezidencia Alžbetina; Zdroj: alzbetina.sk

Rezidencia_AlžbetinaRezidencia Alžbetina; Zdroj: alzbetina.sk

Rezidencia_AlžbetinaRezidencia Alžbetina; Zdroj: alzbetina.sk

Zvislé nosné konštrukcie tvoria keramické plné pálené tehly, dutinové keramické tehly a porobetón, v rámci obvodového plášťa sa použijú tiež tepelne-izolačné keramické tehly. Medzi bytmi a spoločnými priestormi sa uplatnia keramické prípadne sadrokartónové steny, pričom z tohto materiálu budú vytvorené aj ostatné nenosné priečky. Stropy medzi 1. podzemným a 1. nadzemným podlažím sú pôvodné klenbové, ostatné budú železobetónové. Okná, vrátane strešných, budú osadené drevené s izolačným trojsklom, v reprezentatívnej časti budovy sú naplánované masívne drevené dverné krídla v drevenej zárubni. 

 

Byty prispôsobené súčasnému vkusu

Na troch nadzemných podlažiach bolo rozvrhnutých 22 dvoj- až štvorizbových bytov a apartmánov. Zostava dispozičných riešení zahŕňa popri bežných jednoúrovňových aj mezonety situované pod šikmou strechou. Rôznorodosť jednotiek bola prirodzene podmienená parametrami staršieho objektu so špecifikami podkrovných priestorov. Ich organizácia sa však snaží nasledovať súčasný vkus a nároky, keďže vznikli otvorené denné zóny spájajúce obývačku, jedáleň a kuchyňu. 

Štandard vyhotovenia v Rezidencii Alžbetina pokrýva vstupné drevené dvere, interiérové dvere, v obytných miestnostiach laminátové alebo v nadštandarde drevené podlahy, keramické dlažby a obklady, sanitu s batériami a doskové oceľové vykurovacie telesá s termostatickými hlavicami. V kúpeľniach bude zrealizované elektrické podlahové kúrenie, byty na 2. a 3. nadzemnom podlaží orientované na juh, západ a východ budú pripravené na inštaláciu chladiacich zariadení. 

Rezidencia_AlžbetinaRezidencia Alžbetina; Zdroj: alzbetina.sk

Rezidencia_AlžbetinaRezidencia Alžbetina; Zdroj: alzbetina.sk

Projekt sa rozbieha

Parkovacie kapacity sa delia na časť umiestnenú v exteriéri v uzatvorenom dvore a časť v podzemnej garáži, kde budú rovnako vybudované pivnice. Zaujímavosťou je výťah určený pre osobné automobily. Predaj v projekte Rezidencia Alžbetina bol spustený nedávno v novembri a postupne sa rozbieha aj výstavba tohto menej tradičného „staronového“ bytového domu.

 

Získajte lepší prehľad o výstavbe a pozrite si všetky aktuálne developerské projekty zobrazené na mape https://www.nehnutelnosti.sk/developerske-projekty-a-novostavby

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Autor
Natália Mokoš Hulmanová

Natália Mokoš Hulmanová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. V rámci magazínu sa zameriava na developerské projekty a snaží sa identifikovať a odprezentovať riešenia, ktoré by mohli poslúžiť ako pozitívne príklady pre ďalšiu výstavbu.

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon