Centrum známeho banského mesta rozvíja elegantný bytový dom

Centrum známeho banského mesta rozvíja elegantný bytový dom

Doplnenie nového objektu do historickej stavebnej štruktúry, vyskladanej zvyčajne z vrstiev z rôznych časových období, vyžaduje rozhodne obozretnosť a dobrú dávku vkusu. Ako sa dá k podobnej úlohe pristupovať si dnes už vcelku presne môžeme obzrieť v centre tretieho najväčšieho českého mesta Ostravy. Projekt Nové Lauby vychádza zo špecifík hodnotného pamiatkovo chráneného okolia a rovnako žiaduco demonštruje aj súčasné náhľady na architektúru. Zároveň prispeje k podpore často skloňovaného nájomného bývania.

Nove_LaubyNové Lauby; Zdroj: novelauby.cz

Premena priemyselného mesta

Ostrava bola preslávená ako dôležité priemyselné stredisko, v minulosti sa rozvíjala a vynikala najmä vďaka hutníctvu a baníctvu. Proces premeny charakteru mesta zásadným spôsobom rozhýbalo postupné utlmovanie a nakoniec i zastavenie baníckej činnosti. Na pôvodne industriálne využívaných pozemkoch s efektnými stavbami sa odohráva odlišný spôsob života, v dnešnej dobe fungujú napríklad pod označeniami areál Dolní Vítkovice či Trojhalí Karolina. Na území mesta sú plánované tiež ďalšie zaujímavé projekty z dielní výrazných, aj zahraničných, architektonických kancelárií. Patrí k nim koncertná hala podľa návrhu amerického architekta Stevena Holla a štúdia Architecture Acts alebo najvyššia budova v Českej republike Ostrava Tower od ateliéru Chybik + Kristof.

Nove_LaubyNové Lauby; Zdroj: novelauby.cz

Nove_LaubyNové Lauby; Zdroj: novelauby.cz

 

Projekt rozvíja centrum

K rozvoju konkrétne centrálnej časti moravsko-sliezskej metropoly sa priraďuje aktuálne už pokročilá realizácia komplexu Nové Lauby, výsledok kooperácie Sdružení BBB Nové Lauby, architektonickej kancelárie znamení čtyř – architekti a mesta Ostrava. Východiskom sa stala okolitá kompaktná staromestská štruktúra spadajúca pod mestskú pamiatkovú zónu, badať snahu o zohľadnenie jej rytmu a rozmanitosti. Na prázdnu, no v minulosti zastavanú plochu je prinavrátený sympatický tradičný blok, ktorý spoluvytvára priestor ulíc Velká, Muzejní, Pivovarská a Dlouhá. Pozostáva z pätice objektov, výškovo rozdielnych a decentne odlíšených pomocou elegantných výrazových prostriedkov. Priehľad z Masarykovho námestia prezrádza aj uplatnenie oživujúcich oblých tvarov v parteri a nárožiach. 

Nove_LaubyNové Lauby; Zdroj: novelauby.cz

Vznikne aj nájomné bývanie

V projekte Nové Lauby bolo do predaja z celkového počtu 85 bytov uvoľnených 52, zvyšná časť bola vyhradená na odkup mestu a má plniť funkciu nájomného bývania. Pripravená zostava pokrýva pomerne pestrý mix jedno- až štvorizbových jednotiek, z ktorých veľký podiel disponuje výhodnou orientáciou na dve strany a vonkajšou plochou v podobe balkóna, lodžie či terasy. Väčšie byty ponúkajú priestrannejšiu rodičovskú spálňu s vlastnou kúpeľňou. Finálne vyhotovenie zahŕňa napríklad okná s izolačným trojsklom, drevené podlahy, veľkoformátové dlažby, obklady a sanitu.

Nove_LaubyNové Lauby; Zdroj: novelauby.cz

Nove_LaubyNové Lauby; Zdroj: novelauby.cz

S ohľadom na ráz lokality vznikli na prízemí 4 nebytové priestory určené na predaj, podzemie bolo vyčlenené parkovacím kapacitám a pivniciam. Atraktivitu celku zvyšuje avizovaný dvor s výsadbou plánovaný vo vnútrobloku. Projekt je vo finálnej fáze realizácie.

Nove_LaubyNové Lauby; Zdroj: novelauby.cz

 

Získajte lepší prehľad o výstavbe a pozrite si všetky aktuálne developerské projekty zobrazené na mape https://www.nehnutelnosti.sk/developerske-projekty-a-novostavby

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Autor
Natália Mokoš Hulmanová

Natália Mokoš Hulmanová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. V rámci magazínu sa zameriava na developerské projekty a snaží sa identifikovať a odprezentovať riešenia, ktoré by mohli poslúžiť ako pozitívne príklady pre ďalšiu výstavbu.

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon