Paneláky ako inšpirácia pre novostavbu, v dizajne i spôsobe výstavby

Paneláky ako inšpirácia pre novostavbu, v dizajne i spôsobe výstavby

Súčasné stavebníctvo opätovne objavuje čaro prefabrikácie. Ide o metódu, ktorú majú mnohí zafixovú najmä v spojitosti s neslávnymi panelákmi. Vďaka svojim nesporným výhodám je však v kontexte so snahou o tzv. zelenší, udržateľnejší proces výstavby nanajvýš aktuálna. Presviedča rýchlosťou, presnosťou, vzniká pri nej menej odpadu a šetrí zdroje.

HAPPI_MilanskaHAPPI Milánská; Zdroj: YIT Stavo s.r.o.

Pestrá vybavenosť v okolí

Aktualizovanú, vylepšenú verziu prefabrikácie dnes využíva napríklad spoločnosť YIT Stavo s.r.o. pri budovaní projektu HAPPI Milánská, ktorý rastie v Prahe v mestskej štvrti Horní Měcholupy, pri severnom konci ulice Milánská. Na dohľad od aktívneho staveniska identifikujeme typické sídlisko s veľkým pomerom voľných plôch a aj pestrú štruktúru samostane stojacich rodinných domov. Zástavba rovnako pokrýva rôznorodé objekty vybavenosti. K menej bežnej ponuke patrí zelený golfový areál Golf Hostivař a neďaleký lesopark Hostivař rozprestierajúci sa okolo rovnomennej vodnej nádrže. Oblasťou vedie sieť liniek MHD, zastávka autobusov stojí priamo pred budúcim bytovým domov.

Inšpirácia priamo v lokalite

HAPPI Milánská navrhlo architektonické štúdio SCHINDLER SEKO ARCHITEKTI. Koncept zohľadňuje miestne podmienky a vzhľadom na polohu pozemku sa prirodzene opiera o viacpodlažné objekty v bezprostrednom susedstve. Dopĺňa kompozíciu budovy radnice situovanej na náprotivnej strane ulice a čerpá i z blízkych panelových bytových domov, ktoré do istej miery nasleduje spôsobom výstavby, a to spomínanou prefabrikáciou. Zvislé a vodorovné konštrukcie tvoriace nosný systém boli spolu s balkónmi a pavlačami vyrobené z prefabrikovaných betónových dielov, obdobne bola zefektívnená tiež realizácia kúpeľní.

Pojítka s vedľajšími stavbami si možno ďalej všimnúť v dodržiavaní pravouhlej schémy, podkladu pre jednoduchú skladbu hmôt s plochými strechami, či v pravidelnosti fasádneho rastra. Triezvosť celku by mali rozohrávať rozličné farebné odtiene dverí a prvkov predeľujúcich priebežné balkóny. Zo strany ulice Milánská sa o oživenie postarajú popínavé rastliny, pre ktoré sú určené konštrukcie z oceľových laniek prekrývajúcich pavlač.

HAPPI_MilanskaHAPPI Milánská; Zdroj: YIT Stavo s.r.o.

HAPPI_MilanskaHAPPI Milánská; Zdroj: YIT Stavo s.r.o.

HAPPI_MilanskaHAPPI Milánská; Zdroj: YIT Stavo s.r.o.

Presvetlené byty prístupné aj z pavlače

Stavba vychádza z pôdorysu pripomínajúceho tvar písmena L a dosahuje finálnych 7 nadzemných podlaží,  vyhradených pre byty a vybavenosť orientovanú do priľahlej komunikácie. V podzemí sa nachádzajú ďalšie 2 úrovne s technickým zázemím a parkovacími kapacitami. Celkovo bolo naplánovaných 72 jedno- až štvorizbových bytov s výmerou od 27 do 101 m², s balkónom, terasou alebo predzáhradkou. Časť je prístupná z pavlače, pričom vďaka tomuto riešeniu disponuje väčšina preskleniami na viac ako jednu stranu. To sa týka aj najmenších jednotiek, ktoré zároveň disponujú malým pracovným miestom pri vstupe.

Byty sa vyhotovujú v štandarde (v prípade záujmu i v nadštandarde) so vstupnými bezpečnostnými a interiérovými dverami, nášlapnými vrstvami podláh a obkladmi vo viacerých decentných dekoroch, sanitou, batériami a vykurovacími rebríkmi v hygienických miestnostiach. Na južnej, západnej a východnej fasáde sa počítalo s prípravou na exteriérové žalúzie alebo rolety, väčšina bytov na vyšších podlažiach bude prichystaná na osadenie klimatizácie. Pre obyvateľov budú k dispozícií pivničné kobky, kočikáreň a priestor na umývanie bicyklov či domácich zvierat.

HAPPI_MilanskaHAPPI Milánská; Zdroj: YIT Stavo s.r.o.

HAPPI_MilanskaHAPPI Milánská; Zdroj: YIT Stavo s.r.o.

HAPPI_MilanskaHAPPI Milánská; Zdroj: YIT Stavo s.r.o.

Hrubá stavba projektu HAPPI Milánská bola zavŕšená už v máji minulého roku. Celkový záver realizácie ďalej pripadá na letné mesiace a následné sťahovanie na október tohto roku.

 

Získajte lepší prehľad o výstavbe a pozrite si všetky aktuálne developerské projekty zobrazené na mape https://www.nehnutelnosti.sk/developerske-projekty-a-novostavby

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Autor
Natália Mokoš Hulmanová

Natália Mokoš Hulmanová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. V rámci magazínu sa zameriava na developerské projekty a snaží sa identifikovať a odprezentovať riešenia, ktoré by mohli poslúžiť ako pozitívne príklady pre ďalšiu výstavbu.

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon