Na úpätí Devínskej Kobyly odštartovala výstavba nového projektu

Na úpätí Devínskej Kobyly odštartovala výstavba nového projektu

V Devínskej Novej Vsi pribudne v dohľadnej dobe nový obytný súbor. Na stavenisku umiestnenom na úpätí zeleného masívu Devínskej Kobyly zrealizuje investičná skupina Proxenta projekt Stockerka. Jednoetapový proces výstavby odštartoval už na konci januára, potrvá približne tri roky a do bratislavskej mestskej časti prinesie bývanie a občiansku vybavenosť.

StockerkaStockerka; Zdroj: Proxenta

Príroda i mestské vymoženosti

Doterajšie developerské aktivity Proxenty sa sústredili prevažne do mestských centier, tentokrát však presúva svoje pôsobenie do odlišného kontextu. Miesto hustej zástavby definuje charakter prostredia do veľkej miery prírodná krajina, a tá našla svoju odozvu aj v koncepte Stockerky

V dosahu leží národná prírodná rezervácia Devínska Kobyla s paleontologickým náleziskom Sandberg alebo prírodná rezervácia Štokeravská vápenka, námet pre pomenovanie projektu. Okrem príjemných rekreačno-športových možností trávenia voľného času táto poloha nevylučuje i pohodlnú dostupnosť k vybavenosti. Bežné potreby uspokojí priame okolie a rovnako neďaleká sídlisková zástavba, pokrývajúca rozšírenú ponuku ďalších služieb, obchodných a stravovacích prevádzok či školských zariadení, pričom v pešej dostupnosti sa nachádzajú autobusové zastávky.

Za aktuálnou podobou zoskupenia 4 bytoviek a 1 polyfunkčného objektu stojí architektonické štúdio Ateliér 3M s vedúcimi architektmi Mariánom Pokrivčákom a Monikou Štekláčovou. Vo výsledku boli zohľadnené trendy súčasných rezidenčných developerských projektov a nezabudlo sa ani na cennú a rozhodne nie samozrejmú prítomnosť prírody, ktorá preniká bezprostredne k miestu realizácie. 

V tejto súvislosti vysvetľuje Martin Škodáček, riaditeľ developmentu investičnej skupiny Proxenta: „Našou spoločnou snahou bolo navrhnúť bývanie pre súčasných ľudí, ktorí hľadajú rovnováhu medzi moderným bývaním a lokalitou, ktorá je na krok k prírode, ale zároveň spĺňa požiadavky mestského človeka na občiansku vybavenosť.“ 

StockerkaStockerka; Zdroj: Proxenta

StockerkaStockerka; Zdroj: Proxenta

StockerkaStockerka; Zdroj: Proxenta

 

Ponuka bývania je ozaj pestrá

V Stockerke bolo naplánovaných 271 bytov a apartmánov s balkónom, terasou alebo predzáhradkou. Aktuálna, do predaja uvoľnená zostava je pomerne pestrá, patria do nej dvoj- až päťizbové jednotky, a má potenciál osloviť široký okruh záujemcov, napríklad i viacčlenné rodiny. Tvorba dispozičných riešení navyše zareagovala na nárast vo vykonávaní pracovných činností z domu a aj na tento účel môže poslúžiť tzv. polizba, navrhnutá v značnej časti bytových jednotiek. Cena nehnuteľnosti zahŕňa vyhotovenie v štandarde, v ktorom bude zrealizovaná tiež predpríprava na klimatizáciu a vonkajšie žalúzie, v „rodinných bytoch“ budú rozvody prispôsobené pre zriadenie inteligentnej domácnosti.

 

Príťažlivé verejné priestory

Okolie neovplyvnilo len tvaroslovie objektov, vybavených šikmými strešnými a fasádnymi plochami. Ako zdroj inšpirácie poslúžilo i pre návrh sadových a parkových úprav od Guldan Architects, ktorý v ňom v náležitej mierke interpretujú neprehliadnuteľnú prírodnú krajinu. Pracujú so zvlneným terénom, prírodnými prvkami a bohatou, neformálnou viacetážovou výsadbou. S ohľadom na populárnu aktuálnu tému zadržiavania vody vzniknú na pozemku drenážne kanále ústiace do dažďových záhrad. Navyše, aj v tomto prípade bude v duchu zvyklostí Proxenty v rámci areálu osadené originálne umelecké dielo. Atraktivitu projektu ďalej podporuje rozhodnutie sústrediť väčšinu parkovacích kapacít pod zem (271 kusov), menšia časť je vyhradená na teréne (70 kusov).

StockerkaStockerka; Zdroj: Proxenta

Vznikne aj škôlka

Záujem vytvoriť prostredie iniciujúce sociálnu interakciu dokladuje v prvom rade program exteriérových plôch. Počíta sa s realizáciou detského a multifunkčného ihriska, workout zóny, komunitnej terasy s piknikovou zónou a grilovacím pultom a v zálohe sú ďalšie riešenia navrhované s úmyslom upevňovania susedských vzťahov. Prízemie jednej z budov tak bolo vyhradené pre spoločnú klubovňu, využiteľnú na rôzne aktivity ako oslavy, pohybové cvičenia či workshopy. Developer zároveň prispeje k rozšíreniu ponuky miestnych predškolských zariadení, v Stockerke sa zaviazal vybudovať materskú škôlku. 


Začiatok výstavby projektu bol ohlásený dňa 31. januára 2024 poklepaním základného kameňa na mieste realizácie v Devínskej Novej Vsi. Slávnostného aktu sa zúčastnili zástupcovia developera, Pavol Kožík, generálny riaditeľ a majiteľ investičnej skupiny Proxenta, Martin Škodáček, riaditeľ developmentu v Proxente, Monika Hamed riaditeľka marketingu a PR skupiny Proxenta i zástupcovia architektonického štúdia ATELIER 3M, Ing.arch. Marián Pokrivčák a Ing.arch. Monika Štekláčová.

StockerkaStockerka; Zdroj: Proxenta

StockerkaStockerka; Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

StockerkaStockerka - miesto realizácie; Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

 

 

Získajte lepší prehľad o výstavbe a pozrite si všetky aktuálne developerské projekty zobrazené na mape https://www.nehnutelnosti.sk/developerske-projekty-a-novostavby

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Autor
Natália Mokoš Hulmanová

Natália Mokoš Hulmanová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. V rámci magazínu sa zameriava na developerské projekty a snaží sa identifikovať a odprezentovať riešenia, ktoré by mohli poslúžiť ako pozitívne príklady pre ďalšiu výstavbu.

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon