Takto sa formuje štvrť v slávnom cukrovarskom areáli

Takto sa formuje štvrť v slávnom cukrovarskom areáli

V Trnave doposiaľ stoja doklady významnej éry v priemyselnom rozmachu mesta. Ide o pamiatkovo chránené objekty slávneho „Trnavského cukrovaru“, ktoré by sa snáď v dohľadnej budúcnosti mali v obnovenej podobe stať neprehliadnuteľnou súčasťou aktuálne už vznikajúcej štvrte. Označená bola príznačne Cukrovar a developer United Industries spustil ešte v minulom roku predpredaj v poradí 3. etapy bývania. 

CukrovarCukrovar; Zdroj: cukrovar.sk

 

Výborná lokalita priamo pri centre

Odhliadnuc od trendy témy recyklácie slabo využívaného industriálneho areálu, je projekt dôležitý aj v širšom kontexte pre zmysluplný rozvoj sídla. Rastie v priamom susedstve mestskej pamiatkovej rezervácie, pričom zaberá na miestne pomery značnú plochu o výmere 24,98 ha. Pracuje sa teda s nezanedbateľnou územnou rezervou v naozaj atraktívnej polohe, na ktorej môže vzniknúť logické rozšírenie historického centra. Prispieť by malo k napĺňaniu ideálov tzv. „mesta krátkych vzdialeností“, konceptu opierajúceho sa o primeranú hustotu a pestrosť zástavby, v ktorej sa pešo, bicyklom či MHD v krátkom časovom úseku podarí obsiahnuť väčšinu bežných cieľov.

 

Polyfunkčná štvrť v priemyselnom areáli 

Komplexný návrh nového Cukrovaru spracovali Ing. arch. Peter Zibrin, PhD. z ateliéru EKOPOLIS a Ing. arch. Pavol Zibrin z about_architecture. Predstavili vcelku kompaktnú a funkčne zmiešanú zástavbu organizovanú s ohľadom na širšie vzťahy a pamäť miesta. Žiaducu kontinuitu zaisťujú v sektore C, kde budú odprezentované národné kultúrne pamiatky, napríklad pôsobivá výrobná hala a charakteristický komín. Umiestnenie v úzkom kontakte s centrom podnietilo aj jeho funkčnú skladbu, vznikne tu najväčší podiel komerčných priestorov v rámci celej štvrte. 

CukrovarCukrovar; Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

CukrovarCukrovar; Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

CukrovarCukrovar; Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

CukrovarCukrovar; Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

CukrovarCukrovar; Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Obytné bloky rastú

Sektory A a B pozostávajú z 13 rezidenčných celkov komponovaných do rozlične priepustných blokov. Prvá etapa bola viac-menej ukončená, výstavba druhej je v pokročilej fáze hrubej stavby a na tretej bol spustený predpredaj. Úvodné transformačné aktivity sa dotkli severozápadnej časti cukrovarského areálu v nároží ulíc Cukrová a Pri Kalvárii, v ktorom stojí štvorica bytových domov z prvej etapy. Vkusný výsledok sľubovali už pôvodne sprístupnené vizualizácie, v realite si možno obzrieť architektúru, ktorú bez preháňania možno označiť ako sympatickú a pravdepodobne i pomerne nadčasovovú. Tento predpoklad podporuje jednoduché hmotové riešenie, úsporný výber výrazových prostriedkov a zároveň striedma, no elegantná farebná a materiálová paleta. Oslovia fasády v jemnom teplejšom odtieni dekorované decentným geometrickým vzorom v omietkach a zlatisté rámy výplní a zábradlí.

CukrovarCukrovar; Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

CukrovarCukrovar; Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

CukrovarCukrovar; Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

CukrovarCukrovar; Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

 

Tretia etapa v predpredaji

V tretej etape bude vybudovaný blok v tvare písmena C zložený zo 6 sekcií vygradovaných do maximálnej výšky 6 nadzemných podlaží. Na základe dostupnej vizualizácie možno očakávať obdobnú estetiku aká bola nastavená v úvode výstavby. 

Do recyklovaného územia prinesie ďalších 122 bytov, v aktuálne uvoľnenej ponuke sú dostupné 1,5 až 4 izbové byty predávané v štandarde, k niektorým prislúcha v rámci predpredaja i bonus, pivničná kobka zdarma. Vyhotovenie pokrýva vstupné a interiérové dvere, laminátové podlahy, keramické dlažby a obklady, sanitu, zrealizovaná bude príprava na exteriérové žalúzie a klimatizáciu, ako koncové prvky vykurovania budú inštalované panelové telesá a vo vybraných bytoch konvektory, v kúpeľniach budú osadené tzv. vykurovacie rebríky. 

CukrovarCukrovar - 1. a 2.etapa; Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

CukrovarCukrovar - 2.etapa; Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zavŕšenie realizácie sa pri tretej etape očakáva v horizonte dvoch rokov, v 4Q 2025 a jej prispením bude zadefinovaný ďalší úsek Cukrovej ulice. V poradí druhá, situovaná v atraktívnom susedstve Parku pri Kalvárií by mala byť zavŕšená už ku koncu tohto roka.

CukrovarCukrovar; Zdroj: cukrovar.sk

 

Získajte lepší prehľad o výstavbe a pozrite si všetky aktuálne developerské projekty zobrazené na mape https://www.nehnutelnosti.sk/developerske-projekty-a-novostavby

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Autor
Natália Mokoš Hulmanová

Natália Mokoš Hulmanová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. V rámci magazínu sa zameriava na developerské projekty a snaží sa identifikovať a odprezentovať riešenia, ktoré by mohli poslúžiť ako pozitívne príklady pre ďalšiu výstavbu.

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon