Situácia na realitnom trhu sa zmenila v prospech kupujúcich, ktorí majú vyriešené financovanie (podcast)

Situácia na realitnom trhu sa zmenila v prospech kupujúcich, ktorí majú vyriešené financovanie (podcast)

Kúpiť nehnuteľnosť alebo radšej počkať? Kúpa nehnuteľnosti je pre mnohých z nás jednou z najväčších investícií v živote. No a vybrať tú správnu nehnuteľnosť je pre nás kľúčové. Aby sa vám lepšie rozhodovalo, tak je dobré sledovať aj aktuálnu situáciu na realitnom trhu. A práve o nej sme sa rozprávali v podcaste portálu Nehnuteľnosti.sk s analytikom portálu Michalom Pružinským.

Aká je aktuálna situácia na realitnom trhu z pohľadu kupujúcich?

Myslím si, že nepoviem asi teraz nič nové, čo by už naši čitatelia, ktorí sledujú situáciu, nevedeli. Došlo k dosť rapídnej zmene na trhu. Zmenila sa vedúca pozícia z predávajúceho na kupujúceho. To znamená, že teraz kupujúci, ktorí majú vyriešené financovanie, majú naozaj väčšiu silu a môžu si aj viac vyberať v rámci ponuky. Táto situácia nastala približne od leta - jesene roku 2022. Dovtedy boli tzv. výpredajové roky, ako ich zvykneme nazývať od korona krízy. Nehnuteľnosti sa predávali naozaj veľmi rýchlo, dokonca v nejakých ojedinelých prípadoch sa aj licitovalo. Takže tá situácia sa v tomto prípade naozaj dosť značne zmenila a kupujúci majú možnosť teraz dokonca v niektorých prípadoch aj zjednávať ceny nehnuteľností. Majú tak väčšiu vôľu a flexibilitu.

Aká je situácia z pohľadu predávajúcich, teda realitných kancelárií?

Predávajúci musia byť určite oveľa kreatívnejší, čo sa týka predaja. Nestačí naozaj prísť na obhliadku a zjednodušene povedané nahnať tam záujemcov. Musia naozaj vymýšľať teraz akým spôsobom prilákať toho správneho kupujúceho. A ja si osobne myslím, že majú neľahkú úlohu hlavne v tom, že tie zmeny, ktoré nastali sa stali veľmi rýchlo. A ten vývoj, ktorý sme tu mali tie posledné tri roky nebol určite zdravý, keďže ceny nehnuteľností sa naozaj hnali do neudržateľných výši. Financovanie bolo veľmi dostupné a ľudia si mohli predtým zabezpečiť bývanie za zjednodušene povedané jednopercentné úroky na hypotékach. Po zvýšení úrokovej miery sa obmedzil pulz záujemcov a musia naozaj robiť oveľa viac ako robili počas covidu. Čiže treba naozaj dbať na kvalitu inzercie a fotografií a celkovú prezentáciu nehnuteľností.

V podcaste portálu Nehnuteľnosti.sk sa tiež dozviete:

· aká je aktuálna situácia na realitnom trhu

· ako sa pohybujú ceny nehnuteľností v jednotlivých regiónoch

· akým spôsobom reagujú na zmeny samotní developeri a či to ovplyvňuje aj výstavbu projektov

· aké sú prognózy vývoja na realitnom trhu na najbližšie obdobie

· či je teraz vhodné kupovať nehnuteľnosť alebo radšej počkať

Rozhovor spracovala redaktorka Zuzana Majerčíková.

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon