Náš pracovný výkon ovplyvňuje zlá akustika aj osvetlenie. Ako by mala vyzerať zdravá kancelária? (podcast)

Náš pracovný výkon ovplyvňuje zlá akustika aj osvetlenie. Ako by mala vyzerať zdravá kancelária? (podcast)

Pracovné priestory sú takpovediac náš druhý domov. V kanceláriách trávime v priemere osem hodín denne. Ako vyzerá a ako by mohla vyzerať zdravá kancelária? Aké stavebné materiály by mali byť použité a čo všetko dokáže ovplyvniť náš pracovný výkon?

V podcaste Nehnuteľnosti.sk sme sa rozprávali s Michalom Kolesárom zo spoločnosti Capexus SK, ktorá vyhrala ocenenie Office roka v kategórii Zdravá kancelária za rok 2022.

Akustika v kanceláriách sa veľmi podceňuje

Komfort zamestnancov v kanceláriách výrazne ovplyvňuje aj hluk a množstvo kolegov v jednom priestore. Aj to často odrádza zamestnancov vrátiť sa z home office na pracovisko. Dnes sa dá aj táto situácia komplexne vyriešiť. „Jeden z argumentov zamestnancov, prečo sa nechcú vrátiť do kancelárie je, že: Domá mám pokoj, nikto ma neruší. Keď som v open space, tak počujem každého kolegu a neviem sa sústrediť. Samozrejme ono je to čiastočne pravda, na druhej strane aktuálne riešenia už sú také, ktoré dokážu maximálne ten hluk potlačiť a človek, keď sa reálne sústredí na prácu a nepočúva, čo kolegovia okolo neho rozprávajú, tak ani nevníma, že je vlastne v open space," vysvetľuje Kolesár a zároveň dodáva, že pre zdravú kanceláriu je dôležité mať dobre vyriešenú aj vzduchotechniku.

Michal Kolesár podcast

Zdroj: Nehnutelnosti.sk

Našu únavu vie výrazne ovplyvniť aj osvetlenie

Denné svetlo, ale najmä intenzita umelého osvetlenia môže ovplyvňovať náš pracovný výkon. Odniesť si to môžu nielen naše oči, ale aj efektivita. „Veľa sa teraz hovorí o skutočne kvalitnom osvietení. My máme v kancelárii tzv. biodynamické osvetlenie, ktoré reaguje pri tzv. indirect svietení – teda svietení do stropu, na fázu dňa a farebné spektrum, ktoré sa nachádza vonku prenáša do kancelárie. To znamená, že ráno je svetlo ostrejšie a naopak k večeru sa potom stáva skôr takým žltým, oranžovejším. Na základe výskumov sa ukázalo, že práve toto spôsobuje alebo pomáha k tomu, aby bolo vyššia efektivita práce a zamestnanci sa necítili tak unavene," hovorí o možných vychytávkach v kancelárii Kolesár.

Viac o tom:

· ako vyzerá ocenená zdravá kancelária

· prečo zamestnanci potrebujú oddychové zóny

· ako sa dá prakticky vyriešiť klimatizácia a vzduchotechnika

· či dokáže priestor v kancelárii vplývať na kreativitu zamestnancov

si vypočujte v podcaste portálu Nehnuteľnosti.sk s redaktorkou Zuzanou Majerčíkovou.

Diskusia

Podobné články

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Hypotekárne úvery sú u nás najčastejším zdrojom financovania nehnuteľnosti. Účel hypoték ostáva aj po rokoch rovnaký, no ich výška a podmienky získania sa priebežne menia. Od vývoja na trhu a vašich finančných možností závisí, aký typ hypotéky je pre vás vhodný, akú výšku úveru vám banka schváli a na akú dobu zafixuje úrokové sadzby.

...
V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon