Interiérový dizajnér - s čím všetkým nám vie pomôcť pri bývaní?

Interiérový dizajnér - s čím všetkým nám vie pomôcť pri bývaní?

Interiérový dizajnér je nadštandard, ktorý si nemôžem dovoliť. Je to naozaj tak? Možno by ste sa čudovali, no dobrý odborník na interiérový dizajn vie pomôcť ušetriť financie na tých správnych miestach a poradiť do čoho ich je vhodnejšie investovať. Prečítajte si článok od skúsenej expertky Jasny Opavskej.

Dozviete sa: 

- ako si vybrať vhodného interiérového dizajnéra

- ako vyzerajú úvodné stretnutia s interiérovým dizajnérom

- ako vzniká samotný projekt od interiérového architekta

- ako sa projekt pretaví do skutočného interiéru

- či si môžete interiérového dizajnéra naozaj dovoliť

Práca interiérového dizajnéra je pevná súčasť môjho života už viac ako 17 rokov. Skúsenosti získané časom, pretavujem do návrhov a realizácii bytov, domov, reštaurácii, kaviarní… Časy sa menia, a keď porovnávam moje začiatky so súčasnosťou, vidím veľký krok vpred v tom, ako ľudia vnímajú prácu interiérového dizajnéra. V začiatkoch, pred viac ako sedemnástimi rokmi, nebolo celkom bežné oslovovať na spoluprácu dizajnéra či interiérového architekta. Ľudia ešte mali určité obavy, považovali našu prácu za zbytočný luxus a hlavne si mysleli že je to služba len pre horných 10 000. Postupne sa, ale nálada menila a viacerí zistili, že osloviť dizajnéra ani náhodou nie je zbytočný luxus, a že v konečnom dôsledku vám práve profesionál môže ušetriť nemalé peniaze pri zariaďovaní interiéru. Prečo je to tak, skúsim vysvetliť na procese, cez ktorý si prechádzame s klientom od prvého stretnutia až po realizáciu na mieru.

Obývačka navrhnutá od interérovej dizajnérky

Zdroj: Jasnakrasna.sk

Ako si vybrať vhodného interiérového dizajnéra?

Prvým krokom je venovať čas výberu interiérového architekta na základe referencií. Často to bývajú referencie ústne, od spokojných klientov alebo prezentácia na internete. Treba si dôkladne pozrieť portfólio a zistiť, či štýl a rukopis toho konkrétneho dizajnéra je to, čo hľadáte. Totiž tak ako každý „umelec“, aj interiérový dizajnér má svoj nezameniteľný rukopis. Keď vás oslovia fotografie prezentovanej práce a z obrázkov na vás hovorí interiér, v ktorom by ste chceli bývať, ste na začiatku dobrej cesty.

Detská posteľ s nábytkom

Zdroj: Jasnakrasna.sk

Druhým krokom je osloviť vybraného dizajnéra s dostatočným predstihom. Návrhy, ktoré sa robia pod časovým tlakom nebývajú dotiahnuté do konca, často sú zbrklé a neúplné. Dobrý návrh interiéru domu nevznikne za týždeň. Moje skúsenosti hovoria, že na uzavretý návrh jednej miestnosti treba počítať s časom 7 až 10 dní. Zhruba povedané na trojizbový byt treba rátať s mesiacom práce. Tiež sa môže stať, že vami vybraný dizajnér už má rozbehnuté viaceré projekty a bude treba počkať na termín úvodného stretnutia. Preto si vyhraďte dosť času v predstihu na vytvorenie návrhu vášho vysnívaného bývania.

Spálňa s originálnym pozadím

Zdroj: Jasnakrasna.sk

Stretnutie s interiérovým dizajnérom v nehnuteľnosti

Ďalší krok je úvodné stretnutie – ja mu hovorím „prvý náhľad“. Ideálna situácia je, keď sa stretnutie uskutoční v nehnuteľnosti, ktorá sa bude navrhovať. Môže to byť hrubá stavba alebo už zabývaný priestor, ktorý sa klient rozhodol zmeniť a prerobiť. Vidieť priestor naživo je pre mňa veľmi dôležité. Svetlo, priestor, atmosféra - to všetko ovplyvňuje ďalšiu tvorbu. V neposlednom rade je potrebné, aby som sa zoznámila osobne s budúcim klientom. Vypočujem si ich predstavy, navnímam potreby, zistím aký životný štýl preferujú, čo majú radi… Oveľa ľahšie je navrhnúť interiér pre človeka, ktorého ste stretli osobne a mali možnosť sa s ním zoznámiť. V prípade, že stavba ešte nestojí, "prvý náhľad" sa uskutoční v kancelárii, nad projektom. Aj vtedy prebehne osobné stretnutie a zoznamovanie sa. Na prvom stretnutí si prejdeme aj fotografie interiérov, ktoré klienta oslovujú a pozrieme sa na možnosti, ktoré ponúka pôdorys ich budúceho domova.

Obývačka v pastelových farbách

Zdroj: Jasnakrasna.sk

Na základe tohto stretnutia je už reálne vytvoriť presnú cenovú ponuku na konkrétny projekt, ušitý na mieru pre daného klienta. Ďalším krokom býva výber reálnych materiálov, ktoré sa v interiéri budú použivať - najmä podlahy, a keď ide o kúpeľňu, tak aj o obklad či dlažbu. Podlaha vytvára jasný rámec a predstavu o farebnosti a smere, ktorým sa nový interiér bude uberať. Preferujem výber materiálov "naživo" s reálnými vzorkami. Fotografie na internete totiž často skresľujú farebnosť a nič nemôže zameniť reálny pocit z materiálu, povrchovej úpravy a kvality.

Ako vzniká samotný projekt od interiérového dizajnéra?

A teraz sa začína práca pri počítači. Najskôr v podobe skíc. Skice riešia základnú dispozíciu, umiestnenie nábytku, jeho tvar a veľkosť. Do vytvorenej kostry sa potom vyberajú svietidla, textílie, doplnky. Skice sa konzultujú buď emailom, online stretnutím a pre tých, čo preferujú osobný kontakt, ďalším stretnutím v kancelárii. Na základe odsúhlasených skíc vznikajú 3D foto náhľady (tzv. rendre). Na týchto náhľadoch už reálne uvidíte farebnosť, textúry, súlad prvkov použitých v priestore.

Kúpeľňa s čiernou a drevom

Klasická kúpeľňa v bielom

Zdroj: Jasnakrasna.sk

Takýmto spôsobom už vznikla jasná predstava o tom, ako bude budúci interiér vyzerať. Dôležité je, ale ešte vybrať reálne materiály na výrobu nábytku, látky na sedačku, farieb na steny… Nie vždy na základe pekných vizuálov vznikne aj pekný interiér. Mostík, ktorý spája vizualizáciu a realitu, je práve oko a skúsenosti dizajnéra a reálne materiály, ktoré sú v ponuke na trhu. Preto je ako záver fázy projektovania vždy záverečné stretnutie, kde sa všetko nakreslené zhmotní v reálnom svete materiálov.

Ide sa do skutočného interiéru

Na záver prebehne stretnutie v stolárskej dielni či kúpeľňovom štúdiu, kde sa dohodne výroba a postup realizácie. Je možne objednať si aj autorský dozor nad priebehom realizácie, ale túto čast si môže zastrešiť aj klient sám, nakoľko už má všetko potrebné na to, aby vznikol pekný a funkčný interiér. Na trhu je veľké množstvo produktov. Len podlahu môžete vybrať drevenú, laminátovú, vinylovú, dlažbu, liatu… Postele, sedačky od výmyslu sveta vyskakujú na vás z každého rohu. Čo interiérové dvere? Je ťažké sa zorientovať v tejto džungli. Interiérový dizajnér sa denne stretáva s rôznymi produktami, má dobrý prehľad o kvalite a cenách. Určite vám vie byť veľmi nápomocný pri orientovaní sa v širokej ponuke produktov.

Kuchynský ostrovček

Spálňa od interiérovej dizajnérky

Zdroj: Jasnakrasna.sk

Môžem si interiérového dizajnéra naozaj dovoliť?

Častou otázkou býva koľko to cele bude stáť? Od návrhu po realizáciu. Je dobré, keď klient má jasnú predstavu o svojom rozpočte. Na základe toho vieme nasmerovať návrh tak, aby rozpočet sedel. Investícia do interiérového dizajnéra sa vráti v podobe interiéru, ktorý je riešený profesionálne, účelne a funkčne. Práve tieto atribúty zvyšujú kvalitu vášho života a pri predaji aj hodnotu nehnuteľnosti.

Netreba sa báť toho, že dizajnér bude presadzovať len a len svoj názor. Práve naopak. Dobrý dizajnér sa vás bude veľa pýtať, zisťovať a snažiť sa vytvoriť interiér na váš obraz. Interiér, ktorý z domu vytvorí domov.

Jasna Opavská
Autor
Jasna Opavská

Jasna Opavská je interiérová dizajnérka. Interiéry slovenských domov, bytov a obchodných priestorov navrhuje už viac ako 17 rokov. Súčasne sa venuje novému projektu: Neviditeľná posteľ - riešenia pre malé byty.

web

Diskusia

Podobné články

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Hypotekárne úvery sú u nás najčastejším zdrojom financovania nehnuteľnosti. Účel hypoték ostáva aj po rokoch rovnaký, no ich výška a podmienky získania sa priebežne menia. Od vývoja na trhu a vašich finančných možností závisí, aký typ hypotéky je pre vás vhodný, akú výšku úveru vám banka schváli a na akú dobu zafixuje úrokové sadzby.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon