Ako pretvoriť záhradný domček na víkendové bývanie v štýle Tiny House?

Ako pretvoriť záhradný domček na víkendové bývanie v štýle Tiny House?

Pri pohľade na túto útulne zariadenú a svetlom zaliatu obývačku asi len málokomu napadne, že je vlastne v záhradnom domčeku. No naozaj je to tak.

Na začiatku cesty k tejto modernej víkendovej chatke bol montovaný záhradný domček s plochou 25 m2 a majitelia, ktorým nechýbali dobré nápady, „budovateľské nadšenie“ ani šikovné ruky.

Na počiatku celého príbehu bol sen mladej dvojice o vlastnej víkendovej chatke. Skromnej, no modernej a útulnej, takej, v ktorej by mohli spoločne tráviť voľné chvíle v súčasnom pohodlí na krásnom mieste – vo svojej milovanej záhradke. A ako si svoj sen splnili?

Fenomén menom Tiny House

Koncept mobilných domov – Tiny Houses, ktorý má pôvod v Spojených štátoch, si aj v Európe našiel množstvo nadšencov. Pochopiteľne, veď takéto „slobodné bývanie“, na ktoré nepotrebujete stavebný pozemok, napojenie na inžinierske siete, základy, ani stavebné povolenie, má niečo do seba. I keď, pravdu povediac, európske prostredie nie je „sťahovavým domom“ veľmi naklonené – „preparkovať“ si svoje obydlie ďalej od nepríjemných susedov a bližšie ku krásnemu výhľadu kedykoľvek sa vám zachce nie je u nás úplne reálne ani pri dome, ktorý stojí na štyroch kolesách a vlastnom funkčnom podvozku.

tiny 01

Zdroj: Gardeon.sk

V našich končinách preto nebývajú Tiny Houses vždy v pravom zmysle slova mobilné. Často ide skôr o možnosť dopravy na miesto určenia, alebo o inšpiráciu mobilnými domami v tom, že žiť sa dá krásne aj na malej ploche. Na takej, na ktorú nepotrebujete ani náročné základy, ani stavebné povolenie. Aký je teda „Tiny House“, ktorý vám dnes chceme predstaviť? Mobilný síce nie je, no je naozaj „tiny“, teda maličký – jeho pôdorys zaberá len 25 m2. Pritom je pohodlný a majitelia v ňom majú všetko, čo potrebujú. A je to aj „house“ teda dom. Respektíve, takmer dom. Ak máme byť presní, je to vlastne montovaný záhradný domček, ktorý slúži ako víkendová chatka.

tiny 02

Zdroj: Gardeon.sk

Začali montovaným záhradným domčekom

Začať si plniť sen o útulnej víkendovej chatke práve montovaným záhradným domčekom bol veľmi praktický nápad hneď z niekoľkých dôvodov. V prvom rade si takýto domček môžete veľmi jednoducho navrhnúť aj sami – od ideálnych rozmerov cez umiestnenie okien a dverí, aké vám vyhovuje, až po zastrešenú terasu na tom správnom mieste (respektíve po prístrešok, ktorý na záhradný domček nadväzuje).

Montovaný záhradný domček GARDEON môže mať navyše aj tepelne izolovanú strechu a steny, čo vám zabezpečí ochranu pred chladom aj horúčavou. No a v neposlednom rade – montovaná stavba vás finančne nezruinuje a je hotová priam expresne rýchlo. V tomto prípade bola ráno na pozemku holá betónová doska a krátko popoludní už na nej stál domček – so strechou, s pergolou, aj s omietnutými stenami. Samozrejme, úplne hotovo ešte nebolo. Majiteľov ešte čakala montáž atypových okien, realizácia podláh a dokončenie interiéru. Vyhrnuli si teda rukávy a pustili sa do práce.

Tiny 03

Zdroj: Gardeon.sk

Rozumne, účelne, aj pekne

To, že sa dvojica rozhodla pre montovaný záhradný domček s plochou 25 m2 nebola žiadna náhoda. Práve to je totiž maximálna rozloha stavby, pri ktorej nepotrebujete stavebné povolenie. Nesmie však ísť o objekt určený na bývanie. Aj táto podmienka bola v tomto prípade splnená, keďže výsledkom mala byť víkendová chatka, nie celoročne obývaný dom.

K svojmu záhradnému domčeku si majitelia vybrali aj pergolu, ktorá ho lemuje z dvoch strán. Na jednej strane tak vzniklo praktické zastrešenie nad vstupnými dverami, na druhej zas príjemná chránená terasa, ktorá sa vďaka veľkým zaskleným dverám dá prepojiť s obývačkou a kuchyňou v domčeku.

Tiny 05

Tiny 06

Tiny 07

Zdroj: Gardeon.sk

Dostať na malú plochu všetko, čo si na pohodlné trávenie voľných chvíľ majitelia želali, si síce vyžadovalo viac premýšľania a plánovania, no nereálne to nebolo. Kúpeľňu oddelili od dennej časti priečkou z ľahkého pórobetónu, spálňu len priestorovo úspornými skladacími dverami, ktoré im však na vytvorenie potrebného súkromia úplne stačia. Zateplenie stien polystyrénom (z vnútornej strany) skrylo všetky rozvody a doplnilo tepelnú izoláciu montovanej stavby tak, že dnes je interiér chránený pred únikom tepla aj pred prehrievaním naozaj účinne.

No a zvyšok už bol otázkou šikovne zvolených povrchových úprav a nábytku, ktorým si mladá dvojica dotvorila svoje rekreačné bývanie naozaj prakticky a zároveň vkusne, moderne a pritom útulne.

PR článok

Diskusia

Podobné články

Zaznávaná lokalita ožíva: Vzniká obytný areál s dvomi bazénmi

Zaznávaná lokalita ožíva: Vzniká obytný areál s dvomi bazénmi

Podunajské Biskupice v Bratislave sa nepýšia práve bezchybnou povesťou, no nová výstavba ich rozhodne neobchádza. Obraz mestskej časti poupravujú viaceré developerské projekty, ktoré lákajú novým bývaním na pomerne slušnej úrovni. Do miestnej ponuky s nehnuteľnosťami pridáva Sympatia Group súbor Laurin dvor. Klientov môže okrem pestrej zostavy bytov, a to štartovacích i rodinných, osloviť komfort neštandardne vybaveného areálu s vlastnými bazénmi...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon