Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Kuchyňa s obývačkou má výhody, aj úskalia. Tu sú tipy od skúsenej expertky

Spojenie kuchyne s obývačkou je veľmi častým riešením, ktorý v posledných rokoch získal veľkú popularitu. Tento koncept prináša so sebou množstvo výhod a možností, ale aj niekoľko úskalí, ktoré je potrebné zvážiť pri plánovaní a realizácii takéhoto priestoru. Prečítajte si inšpirácie a rady od skúsenej interiérovej dizajnérky Jasny Opavskej.

 

V článku sa dozviete:

- ako vytvoriť harmóniu pri spojenej kuchyni s obývačkou

- že riešením sú rovnaké farby a materiály

- ako dokáže pomôcť kuchynský ostrovček

- ako zamedziť pachu jedla, keď je kuchyňa spojená s obývacou miestnosťou

Základom kuchyne s obývačkou je vytvoriť jednotu a harmóniu

Jedným z najvýraznejších prínosov spojenia obývacej miestnosti s kuchyňou je vytvorenie otvoreného a plynulého priestoru. Táto otvorená koncepcia umožňuje, aby sa oba priestory navzájom prelínali a poskytovali pocit priestrannosti a voľnosti. Výsledkom je jednotný, spojený priestor, ktorý vytvára priateľskú a pohostinnú atmosféru - ideálnu pre rodinné zhromaždenia, večierky alebo jednoducho relaxáciu s priateľmi a rodinou.

Kuchyňa spojená s obývačkou

Zdroj: Jasnakrasna.sk

Nemalým prínosom je aj šetrenie priestoru. Myslím, že práve tento dôvod priniesol veľkú popularitu obývačkám spojeným s kuchyňou. Namiesto troch miestností (obývačky, kuchyne a jedálne), ktoré zaberú viac metrov štvorcových - jedna veľká, dobre navrhnutá miestnosť môže spĺňať všetky tieto funkcie. Pri dnešných cenách nehnuteľnosti je to veľmi dôležitý faktor.

Riešením sú rovnaké farby a materiály

Dobre naplánovať takýto jednotný priestor je alfou a omegou. Dispozícia musí byť jednoduchá a logická. Oddelené zóny na varenie, stolovanie a relax na sedačke majú na seba plynulo nadväzovať a vytvárať celok. Na vytvorenie celku nám pomôže používanie rovnakých materiálov pri výrobe nábytku. Farba kuchynských dvierok sa môže opakovať na skrinkách v obývačke. Kuchynská pracovná doska zase môže ladiť s jedálenský stolom. Miešať štýly v takomto priestore neodporúčam. Síce je to možné a môže vzniknúť veľmi zaujímavý priestor, ale chce to naozaj pokročilé vedomosti o interiérovom dizajne a veľký cit pre detail. Keď si len predsa želáte v obývačke spojenej s kuchyňou použiť viaceré štýly, na mieste je pouvažovať o tom, že na spoluprácu prizvete odborníka.

Kuchyňa s obývačkou môže byť dokonalou harmóniou

Kuchyňa s obýčkou s výraznými farbami

Zdroj: Jasnakrasna.sk

Kuchynský ostrov - rozmery a sedenie

Dôležitý prvok, ktorý pomôže priestor rozdeliť a zároveň aj spojiť, je kuchynský ostrov. Jeho súčasťou môže byť jedálenský stôl alebo barový pult. Zaujímavý typ je dodržanie výšky kuchynskej pracovnej dosky aj pri jedálenskom stole, či barovom pulte. Klasická výška kuchynskej pracovnej dosky je cca 90 centimetrov. Jedálenský stôl má zasa výšku cca 74 centimetrov a barový pult približne 110. Tieto tri rôzne výšky v tesnej blízkosti môžu pôsobiť veľmi rušivo. Ale keď všetky výšky prispôsobíte výške kuchynskej pracovnej dosky, môže vzniknúť naozaj pekné a praktické riešenie. Jedálenské stoličky, ktoré sú vhodné k výške stola 90 centimetrov, sa volajú polo-barové. Na rozdiel od klasických stoličiek vo výške sedu cca 43 centimetrov či klasických barových stoličiek vo výške sedu cca 73 centimetrov majú prispôsobenú výšku sedu na 63 centimetrov. Sedí sa na nich veľmi dobre, a k ostrovčeku, ktorý slúži aj ako jedálenský stôl, či barový pult sa hodia výborne.

Kuchynský ostrov dokáže skvelo rozdeliť spojenú miestnosť

Dizajnový kuchynský ostrovček

Zdroj: Jasnakrasna.sk

Strašiak menom vôňa či pach jedla

Jednou z najväčších nevýhod pri obývačke spojenej s kuchyňou je vôňa jedla, ktorá sa šíri celým priestorom. Preto je obzvlášť dôležité vybrať kvalitný a účinný digestor. Mal by byť dostatočne veľký a silný, aby zvládal odstraňovanie pachov a dymu vznikajúcich pri varení. Ideálne by mal byť umiestnený tak, aby pokrýval celú plochu varnej dosky. Okrem dobrého digestoru je dôležité mať aj možnosť dopĺňajúceho prirodzeného vetrania, napríklad otvárateľné okná alebo ventilátor, aby sa umožnil prísun čerstvého vzduchu do priestoru a odvod nečistôt von. Tým sa zabezpečí, že vzduch v miestnosti je čistý a príjemný na dýchanie, čo výrazne zvyšuje komfort bývania.

Dokonalá jednota kuchyne s obývačkou

Kuchyňa s obývačkou

Zdroj: Jasnakrasna.sk

Ďalšou nevýhodou je hluk z kuchyne, ktorý môže rušiť ľudí, ktorí relaxujú či debatujú v obývačke. Preto odporúčam investovať do kvalitných, ideálne vstavaných kuchynských spotrebičov. Okrem estetickej výhody, ktorú ponúkajú, bývajú lepšie odizolované a odhlučnené. Zabudovaná umývačka riadu v porovnaní s voľne stojacou môže výrazne znížiť hladinu hluku. To isté platí aj pre chladničku, rúru a mikrovlnku.

Verím, že týchto pár rád vám pomôže správne navrhnúť obývačku s kuchyňou a užívať si všetky výhody, ktoré toto riešenie prináša do života.

Jasna Opavská
Autor
Jasna Opavská

Jasna Opavská je interiérová dizajnérka. Interiéry slovenských domov, bytov a obchodných priestorov navrhuje už viac ako 17 rokov. Súčasne sa venuje novému projektu: Neviditeľná posteľ - riešenia pre malé byty.

web

Diskusia

Podobné články

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Hypotekárne úvery sú u nás najčastejším zdrojom financovania nehnuteľnosti. Účel hypoték ostáva aj po rokoch rovnaký, no ich výška a podmienky získania sa priebežne menia. Od vývoja na trhu a vašich finančných možností závisí, aký typ hypotéky je pre vás vhodný, akú výšku úveru vám banka schváli a na akú dobu zafixuje úrokové sadzby.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon