Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Krb versus kachle – ktoré je pre vás to pravé?

  • Tlačiť
  • 19. 12. 2018
  • Zdieľaj na Facebooku 0

Krb v interiéri je príjemným a dekoratívnym prvkom a dnes nad ním môžete uvažovať už aj v bytovom dome. Záleží len na vás, či chcete ohnisko len na ozdobu, alebo z neho mať aj tepelné zisky. Ak vás v dome či na chalupe okrem farby obkladov zaujíma aj výhrevnosť vášho krbu a jeho vplyv na vaše zdravie, mali by ste sa zaujímať aj o jeho vnútornú konštrukciu. Prezradíme vám, aké máte možnosti a čo vám môžu poskytnúť.

Oldskúlová klasika/ Romantická klasika

Klasický kozub s murovaným otvoreným ohniskom bez krbovej vložky má síce hlbokú tradíciu, ale slúži skôr na estetické účely. Nedodáva veľa tepla, zohreje len prísediacich v relatívnej blízkosti, aj to len dovtedy, kým prikladajú. Jeho nevýhodou je aj to, že zo všetkých výhrevných telies má najväčšiu spotrebu paliva. Napriek tomu, že klasické kozuby vyzerajú jednoducho, stavajú sa ťažšie ako typy s vložkami a veľa firiem to ani správne nedokáže.

Zdroj: Adobe Stock

Krbová vložka je najjednoduchšia

Najväčšej obľube sa u nás stále teší teplovzdušný krb. Základom je liatinová alebo oceľová krbová vložka, ktorá sa obstavia tehlami alebo keramickým obkladom – „kachľami“. Jeho výhrevné schopnosti veľmi neprevyšujú predošlý typ, je však pomerne lacný a jednoducho sa inštaluje. Podobným prípadom je aj teplovzdušná pec s vložkou. Princíp spaľovania a vytvárania tepla v nej je rovnaký ako v krbe, má však iný tvar – je obvykle širšia a členitejšia. Všetky tieto modely zohrejú vzduch pomocou rozpálenej kovovej vložky. Ten potom prúdi hore, ku stropu miestnosti, a po ochladení klesá k podlahe. Tak vznikajú prúdy teplého vzduchu – z toho pochádza aj ich označenie. Teplovzdušné typy ohnísk vykúria priestor okolo seba pomerne rýchlo, teplotný spád medzi stropom a podlahou však býva často až 20 °C. Ich užívatelia sa zvyknú sťažovať na teplý suchý vzduch v oblasti hlavy a súčasne studené nohy. Majú pomerne vysokú spotrebu dreva, asi 4 – 5 kg za hodinu a prikladať treba v intervale 1 až 2 hodiny.

Sálavé kachľové pece

Kachľová akumulačná pec hospodári s teplom ohňa úplne inak. Jej vnútro je z tehál alebo šamotiek, plášť tvoria keramické alebo omietacie kachlice. Takéto materiály šíria teplo sálaním. Tepelné žiarenie sálavého tepla vytvára v interiéri relatívne nízku teplotu, nevznikajú však zvýšené pohyby vzduchu, teplotné spády ostávajú malé a vlhkosť prostredia kolíše okolo optimálnej hodnoty 30 – 50 %. Vytvára tak príjemnú a zdravú tepelnú pohodu. Sálavé piecky vykurujú miestnosť, v ktorej stoja, prídavnými ťahmi – prieduchmi, ktoré sa však môžu viesť aj do iných miestností. Jednou pecou tak môžete vyhriať celý obytný objekt. Na rozdiel od teplovzdušných typov sprostredkujú v akumulačných telesách prestup tepla spaliny z ohňa. Vďaka uzavretému okruhu prieduchov je v nich nízka spotreba paliva, približne 10 – 12 kg za 12 hodín, a prikladať stačí dvakrát za deň. Sálavé roštové i bezroštové pece majú väčšinou  zaoblený a členitý tvar.

Všetko alebo nič

Ak sa nechcete vzdať ani jednej z výhod rôznych druhov tepla, môžete mať oboje. Teplovzdušné a sálavé teplo sa totiž dá aj kombinovať. Majster kachliar to docieli predelením vnútra pece na dve časti. Predná časť s krbovým ohniskom je teplovzdušná, spaliny sa však neodvedú do komína, ale prechádzajú ťahmi a vytvárajú sálavé teplo. Špeciálnym prípadom je pec hypokaustová. Pracuje na princípe teplého vzduchu vznikajúceho v kovovej vložke, ale na rozdiel od teplovzdušnej ho nevypúšťa, ale ním omieľa vnútorné steny kachlíc alebo tehál, čím ich zohreje. Tak sa jej teplo môže dostať aj do iných miestností.

Oheň aj na vodu? Prečo nie?

K otvorenému ohnisku je možné pripojiť aj teplovodný výmenník. Pomocou neho sa môže 40 – 70 % tepelnej energie odovzdať teplovodnému systému. Podľa toho, akým spôsobom tento systém odborník naprojektuje, môže vyhriate voda buď prúdiť do vykurovacích telies, radiátorov, alebo pripravovať teplú úžitkovú vodu.

Kozub aj do bytu

Ak by ste chceli mať kozub len pre príjemný pocit a nechcete sa trápiť komínom, spalinami a nosením dreva, môžete si zadovážiť elegantný bezkomínový kozub. Kvalitné modely už dnes ponúkajú aj slovenské firmy. Dajú sa zabudovať, postaviť na podlahu alebo jednoducho zavesiť na stenu. Je to možné aj vďaka ich nízkej hmotnosti – vážia približne 5 až 50 kg. Poskytujú nielen vizuálne potešenie, ich výhrevné teleso má výkon  2 – 3 kW a býva riadené termostatom. Zatiaľ čo u klasických kozubov odchádza značná časť tepla komínom, u týchto špeciálnych modelov zostáva 100 % vytvorenej energie v miestnosti. Obľúbeným palivom je bio – alkohol, ale nájdete aj typy na propán, zemný plyn či elektrinu. Bezkomínové kozuby sa bez problémov dajú inštalovať do ktorejkoľvek miestnosti, po čase ich môžete podľa želania premiestniť a ich ceny sú v porovnaní s tými klasickými podstatne nižšie.

Spotreba bio-alkoholu

V kozube horí 1 liter bio – alkoholu približne 3 - 6 hodín (v závislosti od typu a nastavenia horáka). Cena za 1 liter sa pohybuje v rozmedzí 3,3 – 4 €. Pri optimálnom nastavení horáka by vás teda hodina horenia mala stáť iba 0,52 €.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Najnovšie pridané inzeráty

Nehnutelnosti.sk na Facebooku