Atribúty dobrého pozemku

Atribúty dobrého pozemku

Rodinný dom ešte sám osebe nemusí byť splneným snom o bývaní. Tým sa stáva až vtedy, keď je postavený na tom správnom pozemku, v tej správnej lokalite. Medzi faktory, ktoré rozhodujú o atraktívnosti stavebného pozemku, patrí dostupnosť základnej vybavenosti ako sú obchody, služby, zdravotná starostlivosť či školy. Nemenej dôležité je aj dobré dopravné napojenie umožňujúce dennú dochádzku do práce či výjazdy za kultúrou a zábavou. Vítanou kvalitou lokality určenej pre bývanie je aj blízkosť prírodného prostredia, ktoré ponúka priestor na oddych a regeneráciu aj bez dlhého cestovania. Viac o tom, ako by mal vyzerať kvalitný pozemok prezradil Michal Oborný, architekt Penta Investments.

Zdroj: Záhorské sady

Lokalita, ktorá stúpne na cene

Bývanie v rodinnom dome je bývaním na celý život, preto je dôležité aj to, ako sa bude obytná štvrť v priebehu rokov meniť. Pokiaľ sú podmienky bývania zachované a rozvíjané správnym smerom, porastie aj hodnota tejto nehnuteľnosti. Kúpa pozemku potom nie je iba výberom miesta pre život, ale aj dobrou investíciou. Z tohto pohľadu sú zárukou dlhodobo vysokého štandardu bývania developerské projekty, ktoré sa vyznačujú veľkou komplexnosťou – dbajú na kvalitné urbanistické riešenie a funkčné využitie spoločných priestorov.

Samozrejmosťou sú prístupové cesty a chodníky, spoločné priestory vybavené mobiliárom pre relax veľkých i malých obyvateľov, spolu s profesionálne riešenou zeleňou. Kúpa stavebného pozemku od developera má aj ďalšie výhody. Dáva záruku, že pozemok je už v katastri vedený ako stavebný, nie sú na ňom žiadne ťarchy, vecné bremená ani žiadne iné obmedzenia. Priamo k parcele je privedená voda, elektrina aj kanalizácia, takže naozaj stačí už len začať stavať.

Atribúty dobrého pozemkuZdroj: Záhorské sady

Full service housing

Kvalite prostredia musia zodpovedať aj služby, ktoré správca daného územia ponúka. Vyšší štandard v rámci rezidenčných štvrtí predstavuje koncept moderného komunitného bývania – tzv. Full service housing. Jeho základné atribúty sú bezpečnosť, súkromie, kvalita bývania, komfort a komplexná správa areálu obytnej štvrte.

Medzi štandardné služby, ktoré správca zabezpečuje v uzavretom súkromnom areáli patrí starostlivosť o zeleň a závlahu, osvetlenie, údržba ciest a chodníkov počas celého roka, 24 hodinová strážna služba, odvoz odpadu či starostlivosť o detské ihrisko. Na základe individuálnej dohody zabezpečí aj rôzne nadštandardné služby ako napríklad upratovanie domácnosti, kosenie trávnika alebo čistenie bazénov.

Atribúty dobrého pozemkuZdroj: Záhorské sady

Náročnejší klienti si môžu objednať aj komplexnú správu rodinného domu. Na Slovensku bol koncept full service housingu po prvýkrát implementovaný v projekte rezidenčného súboru Záhorské sady, ktorý sa nachádza v lukratívnej lokalite na úpätí Malých Karpát. Areál je predurčený na pokojné rodinné bývanie a svojim charakterom a štruktúrou podnecuje tvorbu komunity cez blízke susedské vzťahy. Obyvatelia sa môžu stretávať v relaxačnej zóne pri potôčiku, ktorý sa nachádza v rámci areálu alebo na detskom ihrisku, ktoré tu je pre najmladších obyvateľov.

Atribúty dobrého pozemkuZdroj:  Záhorské sady

Ak rodinný dom, tak so záhradou

To čo robí bývanie v rodinnom dome takým výnimočným, je najmä vysoká miera súkromia a vlastný kúsok pôdy s okrasnou zeleňou alebo úžitkovou záhradkou. V blízkosti miest je však práve ponuka takýchto kvalitnejších a zároveň priestrannejších pozemkov veľmi limitovaná. Záhorské sady sú jednou z mála lokalít v Bratislave, kde sú v ponuke pozemky s nadštandardnou výmerou. Vďaka regulatívom platným pre túto oblasť, ktoré prepisujú odstupy domov od hranice pozemkov, výšku či sklon strechy, tu nehrozí ani prehustenie zástavby, tak ako je to v iných prímestských častiach Bratislavy.

Diskusia

Podobné články

Zateplením domu viete ušetriť až 65 percent nákladov

Zateplením domu viete ušetriť až 65 percent nákladov

Zateplenie domu prináša mnoho výhod – okrem ušetrených nákladov na energie aj ochranu pred vznikom plesní a celkovo zvyšuje kvalitu bývania. Dokážeme si fasádu či strechu domu zatepliť aj sami? Aké izolačné materiály použiť a na čo si dať pri zatepľovaní nášho domu pozor? Na tieto otázky odpovedal v podcaste portálu Nehnutelnosti.sk aplikačný manažér spoločnosti Knauf Insulation Vladimír Beňo.

...
Podcast: Ako si zabezpečiť svoj dôchodok vďaka investovaniu

Podcast: Ako si zabezpečiť svoj dôchodok vďaka investovaniu

Banky nám často ponúkajú mnoho produktov – či už rôzne sporenia alebo životné poistenia. Ako sa v nich ale vyznať? A oplatí sa nám sporiť aj na dôchodok alebo sa stačí spoliehať v tejto oblasti na štát? A ako si môžeme lepšie zhodnotiť naše financie alebo sa čo najrýchlejšie zbaviť hypotéky. Na všetky tieto otázky dostanete odpovede v podcaste portálu Nehnuteľnosti.sk s generálnym riaditeľom spoločnosti Finax Jurajom Hrbatým.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon