Reality celkom: 76 117 inzerátov

Poistenie úveru a nehnuteľnosti


Poistenie nehnuteľnosti pre potreby úveru nemá zákonnú podobu, je však neodmysliteľnou súčasťou úveru zakladanej nehnuteľnosti. Aby banky eliminovali riziko, vyžadujú vinkuláciu poistnej sumy vo svoj prospech. Ak nastane poistná udalosť, peniaze z poistky sú poukázané na účet banky. Spravidla je to však pri väčších, až totálnych škodách. Pri menších škodách sú peniaze poukázané na účet klienta.

Pod pojmom nehnuteľnosť sa pri bytoch myslia obvodové múry a okná. Pri domoch je to navyše aj strecha. Pozemky sa nepoisťujú. Dôležitým faktorom je výber poistných rizík, proti ktorým bude zakladaná nehnuteľnosť poistená (živelné pohromy, vytopenie, požiare atď). Ďalej je dôležitá výška poistnej sumy, ktorá by mala dosahovať minimálne výšku úveru. Klienti si často zamieňajú poistenie nehnuteľnosti s poistením domácnosti. Pod poistenie domácnosti spadajú vnútorné priečky a vnútorné vybavenie (nábytok, elektrospotrebiče ...). Poistenie domácnosti nie je povinné, avšak minimálne tak dôležité ako poistenie nehnuteľnosti.

Poistenie úveru je taktiež voliteľný produkt. Časté otázky klientov sú: Čo ak zomriem, kto bude splácať úver? Čo ak prídem o prácu alebo ostanem chorý? Teraz mám na splácanie hypotéky, ale čo bude o pár rokov? Týmto otázkam sa dá predchádzať zriadením poistenia úveru, kde poisťovne poskytujú rizikové krytie na smrť, trvalú invaliditu, stratu zamestnania, poprípade práceneschopnosť. Klient si volí jednotlivé poistenia, alebo ich vzájomnú kombináciu. Poisťovňa na seba preberá záväzok splácať úver. V prípade smrti a trvalej invalidity sa poistná suma poukáže na splatenie úveru, v prípade straty zamestnania alebo PN vypláca poisťovňa mesačné splátky úveru na obmedzenú dobu.

Takmer každá banka má spoluprácu so svojou partnerskou poisťovňou. Pri uzatvorení zmluvy cez ich partnera dostane klient nižšiu úrokovú sadzbu, ako aj zľavu z poistného. Táto vzájomná kombinácia však nie je vždy najvýhodnejšie riešenie. Na hypo chate môžete o tejto problematike získať viac konkrétnych informácií.

 


V ktorej banke dostanete najlepšiu hypotéku? Zistiť