Reality celkom: 76 117 inzerátov

Aké sú moje možnosti pri ukončení fixácie úrokovej sadzby?


Veľmi medializovaná téma v bankovníctve sa v minulosti týkala hlave neférových praktík, ku ktorým sa banky prikláňali, pri konci obdobia fixácie úrokovej sadzby. Zmenu nových sadzieb oznamovali nekorektným spôsobom, často krát tesne pred výročím fixácie.Najčastejším spôsobom informovania je posielanie listov o zmenách na trvalú adresa bydliska klienta. V mnohých prípadoch sa klienti informujú o týchto zmenách pred zaslaním listu aj priamo na pobočke.

Ukončenie obdobia fixácie Vám prináša niekoľko príležitostí, ktoré by ste nemali prehliadnuť:

  1. Môžete si nastaviť novú dobu fixácie. Častá otázka klientov je, ktorá doba fixácie je najvýhodnejšia? Na túto otázku sa nedá odpovedať jednoznačne. Spravidla sa vyberá troj a päť ročná fixačná doba z dôvodu najvýhodnejších úrokových sadzieb. Výber správnej doby fixácie však nemusí záležať len na najnižšej splátke, ale mal by sa prispôsobiť aj Vašim budúcim plánom. Ak napríklad plánujete svoju nehnuteľnosť do roka predať, bude pre Vás jednoročná fixácia výhodnejšia. . Vyhnete sa tak prípadným sankciám za predčasné splatenie úveru mimo doby fixácie.
  2. Ukončenie doby fixácie Vám umožňuje splatiť celý úver, alebo jeho časť bez akýchkoľvek sankcií. Táto zmena je už aj uzákonená novelou zákona o bankách z  roku 2012.
  3. Koniec obdobia fixácie tiež môžete využiť ja na získanie výhodnejšej hypotéky. Konkurenčné banky Vám radi ponúknu výhodnejšie úrokové sadzby aj poplatky. Refinancovanie hypotéky (prenesenie do inej banky) už dnes nie je žiadnym problémom. Pri správnom nastavení tohto kroku si dokážete výšku svojej mesačnej splátky, ako aj celkového preplatenia úveru výrazne znížiť.

Ako postupovať v období ukončenia fixácie a ako si znížiť hypotekárnu splátku Vám radi poradíme na našom hypochate.

 


V ktorej banke dostanete najlepšiu hypotéku? Zistiť