Reality celkom: 76 141 inzerátov

Očakávam, že nebudem mať dostatočné príjmy na splácanie môjho úveru, čo robiť?


Ani vy neviete ako máte postupovať ak aktuálne nezvládate splácať splátky? Stáva sa, že klienti musia odísť na dlhodobú PN, prídu o zamestnanie alebo ho musia v dôsledku krízy zmeniť. Príjmy sa samozrejme znížia a splátka hypotéky sa stane problémom.

Existuje viacero možností na riešenie tejto situácie. Najdôležitejšie je komunikovať s bankou hneď, ako si potenciálny problém uvedomíte.

Záleží iba na vzájomnej dohode s bankou, ktoré riešenie by Vám najlepšie pomohlo vo Vašej situácií. Ak ste si úver nebrali na najdlhšiu možnú dobu splatnosti, tak je tu možnosť zníženia mesačnej splátky úveru a požiadať o predĺženie tejto lehoty.

Ďalej môžete využiť program štátnej pomoci, ktorý Vám dočasne upraví podmienky úveru. Ak by ste chceli banku požiadať o tento druh pomoci tak je potrebné aby ste ešte neboli v omeškaní so splátkou na úvere, resp. nesmiete s ňou meškať viac ako 51 dní. Ak spĺňate túto podmienku tak Vám banka upraví počas niekoľkých mesiacov splácania podmienky splátok takzvanou reštrukturalizáciou úveru. Reštrukturalizácia Vám počas tohto obdobia zníži mesačné splátky úveru formou odkladu splátok. Banka Vám môže schváliť úplný odklad splátky, no v budúcnosti jej budete musieť zaplatiť aj úrok počas odkladu, čiže úver viac preplácate.

Ďalšia z možností zníženia splátok je odklad splátky istiny. Počas tejto doby banke riadne platíte mesačné splátky úroku. Táto možnosť Vám však nemusí pomôcť, nakoľko veľmi záleží na tom, v ktorej fáze splácania úveru sa aktuálne nachádzate. Splátka úroku totiž môže predstavovať pomerne vysokú časť splátky.

Posledná z možností ku ktorej banka pristupuje je výkon záložného práva. To znamená dražba nehnuteľnosti. K tejto možnosti však pristupuje až keď neexistuje žiadne iné riešenie.

Radi Vám zodpovieme na Vaše konkrétne otázky prostredníctvom online chatu.

 


V ktorej banke dostanete najlepšiu hypotéku? Zistiť