Reality celkom: 76 141 inzerátov

Hypotéka a príjem na dohodu o vykonaní práce, príjem zo zahraničia, zmluva na dobu určitú, skúšobná a výpovedná lehota


Myslíte si, že ak ste zamestnaný na dobu určitú, alebo pracujete v zahraničí, tak nemáte možnosť získať hypotéku? Nemusí to tak byť.

Banky sa na Slovensku aktuálnym trendom v zamestnávaní prispôsobili. Čoraz viac je bežné, že zamestnávatelia zamestnávajú svojich zamestnancov na dobu určitú, ktorú aj viac krát predlžujú. Dokonca v niektorých vybraných povolaniach je tento typ pracovnej zmluvy štandardom. V každej banke je to individuálne, ale spravidla platí, že žiadateľ o úver nesmie byť v skúšobnej alebo výpovednej lehote. Musí mať vyplatené minimálne tri mzdy a nesmie mať do uplynutia doby určitej kratšie ako tri až šesť mesiacov. Ak už bola zmluva raz predĺžená, tak takýto vzťah nepredstavuje žiadnu komplikáciu.

Ak poberáte príjem iba z dohôd o vykonaní práce, tak za štandardných podmienok bánk nie je možné úver získať. Na bankovom trhu však existuje viacero možností ako svoje bývanie financovať aj v tomto prípade. Jednou z nich je úver bez dokladovania príjmu. Ak máte niekoho, kto je ochotný za váš úver ručiť (napríklad rodičia), bude sa žiadosť posudzovať na základe ich príjmov.

Čoraz viac ľudí vycestováva za prácou do zahraničia. Banky sa prispôsobili aj tomuto trendu. Žiadosti o hypotéku, kde je žiadateľ zamestnaný mimo územia SR nie sú nezvyčajné. K týmto žiadostiam banky pristupujú individuálne. Spravidla platí, že pracovný pomer v zahraničí by mal trvať minimálne 6 až 12 mesiacov. Nemali by ste byť v skúšobnej ani výpovednej lehote. Nemalo by ísť o príjem z podnikania a ani by nemalo ísť o sezónne práce. Niektoré z bánk majú dokonca aj stanovenú minimálnu akceptovateľnú výšku príjmu zo zahraničia.

Ak poberáte príjem zo zahraničia, na vybavenie úveru potrebujete výpis z účtu za posledných 6 mesiacov. Ak je príjem vyplácaný v hotovosti, preukážete ho výplatnými páskami. Ak krajina v ktorej pracujete vyžaduje pracovné povolenie, bude banka žiadať aj tento dokument. Ďalej samozrejme potrebujete pracovnú zmluvu. Dôležité je aj potvrdenie o príjme na bankovom tlačive. Každá banka má toto tlačivo k dispozícií v anglickom, prípadne v nemeckom jazyku. Niekedy sa môže stať, že zamestnávateľ nie je ochotný potvrdiť príjem na bankovom tlačive. Banky akceptujú aj tlačivá zamestnávateľov. Musia však obsahovať všetky náležitosti ako formulár banky.

Keď sa zdržiavate kvôli práci väčšinu času v zahraničí, tak je lepšie ak na Slovenku dáte plnú moc osobe, ktorá bude v prípade Vašej neprítomnosti komunikovať s bankou. Je potrebné, aby bol pracovník banky o tejto skutočnosti informovaný. Banky majú k dispozícií vzory splnomocnení, ktoré akceptujú pri vybavení hypotéky. Môže sa totiž stať, že generálnu plnú moc akceptovať nebudú.

Na prípadne otázky k dokladovaniu Vášho príjmu pri vybavení úveru Vám radi zodpovieme na hypo chate.

 


V ktorej banke dostanete najlepšiu hypotéku? Zistiť