Reality celkom: 76 113 inzerátov

Financovanie výstavby rodinného domu


Financovanie výstavby rodinného domu má svoje špecifiká. To najdôležitejšie je, že banka Vám nikdy neposkytne viac peňazí, ako je hodnota založených nehnuteľností akceptovaná bankou.

Vo väčšine bánk je možné požiadať o úver na výstavbu až vo chvíli, keď máte vypracovaný znalecký posudok na rozostavanú stavbu. V prvom rade teda už musíte pozemok vlastniť. Rozostavaná stavba musí spĺňať podmienky na zápis rozostavanej nehnuteľnosti na list vlastníctva. Celé sa to zdá byť logické a pomerne jednoduché. Skúsme si ale túto problematiku vysvetliť na modelovej situácii, ktorá sa pri výstavbe vyskytuje najčastejšie.

Povedzme, že kúpna cena pozemku je 35 tis. €. Cena domu podľa projektu je 85 tis. €. Celková hodnota domu po dokončení (aj s pozemkom) by teda mala predstavovať 120 tis. €. Banky predsa bežne poskytujú 100% úvery, tak prečo teda o takýto úver nepožiadať?

Skúsme si vypočítať koľko peňazí potrebujete, aby ste mohli stavať. Kúpna cena pozemku je teda 35 tis. €. Povedzme však, že banka akceptuje jeho hodnotu iba na 30 tis. €. Zároveň Vám poskytne iba 70% z ňou akceptovanej hodnoty. Ide o bežný postup pri financovaní stavebných pozemkov. Z celkovej kúpnej ceny Vám teda banka poskytne 21 tis. €. Už v tejto etape teda potrebujete 14 tis. €. A to ste ešte nezačali stavať. O úver na výstavbu je možné požiadať až vo chvíli, keď budete môcť stavbu zapísať na list vlastníctva ako rozostavaný rodinný dom. Vo väčšine prípadov to znamená, že musí stáť minimálne meter múru. Pri montovaných domoch ide takmer o celú holostavbu. Povedzme, že na to potrebujete ďalších 20 tis. €. Na postavenie domu teda budete potrebovať min. 34 tis. € v hotovosti. Pokiaľ má úverová banka v portfóliu aj 100% úver, je možné po dokončení stavby refundovať spotrebovanú hotovosť resp. jej časť. Tieto peniaze potom klient môžete použiť napríklad na zariadenie domu a pod.

Takto by to fungovalo, keby sa všetko vyvíjalo ideálne. V praxi sa ale bežne stáva, že banka neakceptuje hodnotu rozostavanej stavby v plnej výške. V jednoduchosti to znamená, že ak preinvestujete napríklad 40 tis. €, banka Vám môže akceptovať iba 25 tis.€. Ak nemáte dostatok hotovosti, môžete sa dostať do situácie, že banka Vám viac peňazí neposkytne a vy nebudete môcť pokračovať v stavbe.

Aby ste sa takejto situácii vyhli, musíte mať alebo dostatok hotovosti, alebo vlastniť pozemok bez úveru ešte pred výstavbou. Riešenie môže byť aj založenie inej nehnuteľnosti v prospech banky.

Financovanie výstavby domu hypotekárnym úverom je skutočne náročná záležitosť. Je veľmi náročné zovšeobecniť ako pri takejto hypotéke postupovať. Aj v tomto prípade Vám odporúčame konzultovať Vašu konkrétnu situáciu na našom hypo chate. Dostanete užitočné a hodnotné informácie.

 


V ktorej banke dostanete najlepšiu hypotéku? Zistiť