Reality celkom: 76 109 inzerátov

Špecifiká hypotéky pri kúpe bytu v novostavbe


Úver na kúpu bytu v novostavbe viete získať aj do 100% hodnoty nehnuteľnosti. Banka však vie použiť ako zabezpečenie úveru až takú nehnuteľnosť, ktorá je zapísaná na liste vlastníctva. Kataster zároveň môže na list vlastníctva zapísať nehnuteľnosť až v momente, keď sú dokončené obvodové múry a budova je pod strechou. Vo fáze začiatku výstavby bytového komplexu Vám teda banka finančné prostriedky poskytnúť nedokáže. Developerské spoločnosti však zvyčajne vyžadujú od klienta zaplatenie zálohy vo výške 10% až 40% z ceny bytu. Čo teda robiť keď chcete podpísať rezervačnú zmluvu s developerom, ktorý je iba na začiatku výstavby?

Ak nemáte potrebnú hotovosť k dispozícii, môžete si ju dočasne požičať iným typom úveru. Ak však máte možnosť ručiť aj inou nehnuteľnosťou, banka Vám potrebné financie poskytne aj do 100% kúpnej ceny nehnuteľnosti v novostavbe. Nehnuteľnosť, ktorou plánujete dočasne ručiť musí mať dostatočnú hodnotu. Po skolaudovaní môžete jednoducho ručenie zmeniť a v úverovom vzťahu s bankou budete ručiť Vašou novou nehnuteľnosťou.

Developeri majú s bankami dopredu dohodnuté aj podmienky financovania nehnuteľnosti v ich projekte. O výhodách hypotéky v novostavbe sa dočítate v článku Výhody hypotéky pri kúpe novostavby. Konkrétne otázky ohľadom financovania Vášho nového bývania v novostavbe Vám radi zodpovieme na našom hypo chate.

 


V ktorej banke dostanete najlepšiu hypotéku? Zistiť