Brooklynský most dostane novú vizáž

Brooklynský most dostane novú vizáž

Jednu z architektonických ikon New Yorku čaká rozsiahla premena. Brooklynský most totiž čoskoro prejde obnovou, ktorej výsledkom bude krajší, modernejší a ekologickejší dizajn. Zároveň sa stane plnohodnotnou verejnou zónou so všetkým, čo k tomu patrí.

Vynovená podoba Brooklynského mosta vzíde z dielne Brooklyn Bridge Forest. Jedná sa o zoskupenie architektov, urbanistov, dizajnérov a ochrancov životného prostredia, ktorých projekt bol vyhlásený za víťaza súťaže hľadajúcej najlepší návrh na obnovu mosta. Veľdielo z New Yorku tak môže po vybavení potrebných povolení začať nadobúdať novú podobu.Zdroj: brooklynbridgeforest.com

Brooklyn Bridge v číslach:

- výstavba mosta trvala 13 rokov

- sprístupnený bol 24. mája 1883

- jeho dĺžka dosahuje 1825 metrov

- šírka mosta dosahuje 25,9 metrov

- rozpätie medzi piliermi je 486 metrovZdroj: brooklynbridgeforest.com

Odpoveď na súčasné požiadavky

Napriek tomu, že most disponuje parametrami, ktoré ho radia medzi „naj“ mosty v USA, jeho prevedenie neodpovedá súčasným nárokom. Vedenie New Yorku z neho chce mať moderný dopravný uzol, ktorý bude spĺňať najvyššie dizajnové aj ekologické kritériá. Zároveň by mal byť verejnou mestskou zónou, ktorá splní aj spoločenskú či dokonca relaxačnú funkciu.  Zdroj: brooklynbridgeforest.com

Pribudne občianska vybavenosť

O splnenie uvedeného cieľa sa má postarať práve realizácia návrhu z dielne Brooklyn Bridge Forest. V tom zohráva kľúčovú úlohu nová občianska vybavenosť, v rámci ktorej sa nepočíta iba s novým chodníkom a cyklotrasami oddelenými od 4-prúdovej cesty. Súčasťou obnovy je aj vybudovanie trhoviska, centrálneho námestia či viacerých vyhliadkových bodov.Zdroj: brooklynbridgeforest.com

Ako bude vyzerať most po obnove:

Dolné poschodie – Ďalej bude slúžiť cestnej premávke, a to formou obojstrannej 4-prúdovej cesty.Pribudne však dvojica cyklochodníkov.

Stredné poschodie – Poslúži na vybudovanie zastrešeného trhoviska. Zastrešenie bude presklené a zároveň sa stane priehľadnou podlahou pre vrchné poschodie.

Vrchné poschodie – Na vrchnom poschodí sa zriadi väčšia promenáda, súčasťou ktorej budú zelené zóny so živou vegetáciou a niekoľkými vyhliadkovými bodmi, resp. plošinami.Zdroj: brooklynbridgeforest.com

Projekt je hotový, na rade sú prípravy na jeho realizáciu. Vedenie mesta však zatiaľ termín jej zahájenia neohlásilo. Podľa kuloárnych informácií by sa tak malo udiať v rokoch 2021-2022. Známy nie je ani predpokladaný termín ukončenia modernizácie.

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj: brooklynbridgeforest.com

Zdroj foto: brooklynbridgeforest.com

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Podarí sa nájsť v Novom bývaní trojizbový byt v Pezinku aj pri nižšom rozpočte?

Vlado Voštinár so svojim tímom bude hľadať trojizbový byt v Pezinku. Mário a jeho priateľka vlastnia menšie byty a rozhodli sa ich predať a kúpiť si spoločný väčší byt, ktorý by bol perspektívny do budúcnosti, ak si založia rodinu. Majú obmedzený rozpočet do 180-tisíc euro, a tak budú musieť zostať v byte, aj keby sa im určite páčil dom s garážou, ale ten si môžu kúpiť aj neskôr.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon