Top 14 izbových rastlín ideálnych do tmavých miestností

Top 14 izbových rastlín ideálnych do tmavých miestností

V každom byte sa nájde miesto, kam slnečné lúče nedočiahnu. Ak by ste práve tam potrebovali umiestniť trochu zelene, máme pre vás 14 tipov na izbové rastliny do tieňa, ktoré sa pred prirodzeným svetlom radi ukrývajú.

Tieto krásky z „temnej strany“ rastú v prírode pri slabom osvetlení. Všetky majú dužinaté listy výrazných farieb a vzorov, sú odolné a vhodné aj pre neskúsených pestovateľov. Mnohé z nich pochádzajú z tropického pralesa, takže si k nim treba zaobstarať rozprašovač vlhkosti alebo ich umiestniť do kúpeľne. Pozrite sa, ktorá z nich by sa vo vašich tmavých kútoch najlepšie vynímala.

1. Aspidistra

Volajú ju aj „Domáce šťastie“ alebo „Iron plant“ a je vynikajúcou voľbou aj pre všeobecne známych zabijakov kvetín. Táto rastlina má rada slabé osvetlenie, dokáže tolerovať zanedbávaný režim zavlažovania i teplotné extrémy od 10 °C do 30 °C. Dlhé listy podobné kopijám občas utrite navlhčenou utierkou, aby sa zabránilo prachu, a poskytnite jej trochu nepriameho svetla.

Zdroj: brighterblooms.com

2. Paprade

Pravým papradiam ako Slezinník (Asplenium), Nefrolepka vznešená (Nephrolepis exaltata) a Parohovec (Platycerium) sa pri slabom osvetlení darí veľmi dobre. Patrí k nim aj Asparágus Sprengerov, ktorý síce nie je pravým papradím, ale vzhľadom sa naň veľmi podobá. Páči sa im nepriame prirodzené svetlo a milujú sprchovanie.  Treba ich však pravidelne zavlažovať a ostrekovať. Pôdu udržiavajte vždy mierne navlhčenú, nie mokrú.

Zdroj: mojerastliny.sk

3. Lucky Bamboo

„Šťastný bambus“ alebo Dracena Sander patrí medzi „kvety do tmavej chodby“. Jednoducho sa pestuje, má nízke požiadavky na úroveň osvetlenia, je lacný a ľahko dostupný v e-shopoch, záhradných centrách, supermarketoch či na čerpacích staniciach. Na jeho pestovanie ani nepotrebujete pôdu, stačí si kúpiť pár výhonkov, skomponovať z nich zväzok do nádoby s kamienkami alebo guľkami a zaliať filtrovanou alebo odstátou vodou. Vymieňajte vodu každý týždeň, aby ste zabránili rastu plesní.

Zdroj: amazon.com

4. Aglaonema

Aj keď má exotické meno, určite ste ju už videli v nákupných strediskách alebo kanceláriách, pretože je odolná, krásna a miluje kontrolované vnútorné prostredie. Aglaonema je svieža tropická rastlina s veľkými listami s bielou alebo ružovou kresbou, miluje tieň a dožíva sa aj 10 rokov.

Zdroj: sk.monarkinsulation.com

5. Filodendrón

Má mnoho tvarov a veľkostí, jedným z nich je aj známe Monstera skvelá. Veľké i malé tropické rastlinky s nízkymi nárokmi na starostlivosť majú lesklé zelené i pestrofarebné listy v tvare srdca. Všetky typy filodendrónov dávajú prednosť miernemu osvetleniu a stabilnej teplote.

Zdroj: flowerworksmqt.com

6. Svokrin jazyk

Napriek hanlivému menu má Svokrin jazyk alebo Sansevieria výnimočné vlastnosti. Táto pevná odolná rastlina je hviezdou NASA z hľadiska čistenia vzduchu a toleruje všetky druhy zanedbávania. Darí sa jej v úrovniach osvetlenia od nízkeho po jasné nepriame osvetlenie. Veľmi dobre znáša rôzne úrovne vlhkosti a vyžaduje občasné zalievanie.

Zdroj: svokrinejazyky.sk

7. Zamiokulkas

Zamioculcas zamiifolia alebo „ZZ Plant“ je robustná juhoafrická rastlina s peknými tučnými lesklými listami. Nepáči sa jej priame slnečné svetlo ani veľmi hlboký tieň, ale ak jej poskytnete niečo medzi tým, bude šťastná. Je odolná voči suchu, ale najlepšie urobíte, ak ju dôkladne zalejete, keď sa horný centimeter pôdy vysuší. Ak zabudnete a začne vám padať lístie, dobre ju zalievajte a určite sa vzchopí.

Zdroj: plantvine.com

8. Pieprovec

Na prvý pohľad upútajú jeho pásikavé listy, ktoré sa líšia farbou, tvarom aj svojím povrchom. Nenarastá do výšok, takže je ideálny do menších miestností, akými sú kúpeľňa alebo chodba. Vyhovuje mu polotieň a preferuje skôr suchšiu pôdu, ale rozprášená vlhkosť mu robí dobre. Je prakticky nezničiteľný.

Zdroj: shopee.co.id

9. Potosovec zlatý

Potosovec je veľmi známa rastlina podobná brečtanu, ktorá je k dispozícii v rôznych farbách listov od svetlej zelenej až po žltú farbu. Táto členitá rastlina rastie rýchlo a bujne z odrezkov, je vhodná aj na zavesenie, lebo jej šľahúne sa radi naťahujú. Miluje nízke osvetlenie, dostatočnú vlhkosť a relatívne stabilnú teplotu.

Zdroj: arven.estate

10. Begónia

Ak by ste chceli, aby na mieste, kde je málo svetla, izbové rastliny aj kvitli, ideálnou voľbou pre vás je Kráľovská begónia. Pochádza z východnej Indie a svojou farebnosťou je naozaj výnimočná. Dávajte si pozor na zalievanie. Nemali by ste ju nikdy preliať a voda sa taktiež nesmie dostať na listy.

Zdroj: veldkampsflowers.com

11. Orchidea

Orchidey sú skvelé rastliny, ktoré vyžadujú málo slnka, sú elegantné a šokujúco ľahko udržiavateľné. Pretože ocenia vyššiu úroveň vlhkosti (50% až 75%), sú tieto krásky dokonalou voľbou do kúpeľne, ale dobre sa im darí aj v iných miestnostiach.

Zdroj: tesco.sk

12. Lopatkovec

Lopatkovec je ďalšou krásnou a elegantnou rastlinou, ktorá skvelo filtruje ovzdušie. Jeho najväčšou výhodou je, že mu nevadí, aj keď ho dlhšie nepolejete. Odporúčame však rozprašovanie vlhkosti. No a samozrejme, nepotrebuje takmer žiadne svetlo, dokonca mu priame slnko môže uškodiť.

Zdroj: crocus.co.uk

13. Tilandsia, bromélie a epifyty

Epifytické rastliny z tropických pralesov nepotrebujú ani pôdu, v prírode sa viažu na stromy veľmi plytkými koreňmi a získavajú všetku svoju vlhkosť a výživu z okolitého vzduchu. Preto potrebujú hlavne vlhký vzduch a denné poprašovanie vlhkosťou. Malé bromélie sa môžu umiestniť aj v kúpeľniach do nástenných rámov alebo do otvorených visiacich terárií.

Zdroj: bakker.com

14. Aloe Vera

Aloe Vera je vďačnou rastlinou do domácnosti. Je atraktívna a užitočná, má ohromné ​​liečivé vlastnosti a môže sa používať pri poraneniach, modrinách či spálenej pokožke. Existuje niekoľko rôznych odrôd tejto rastliny, všetkým sa darí pri slabom osvetlení. Ich spotreba vody je taká nízka, že im stačí čerpať len vlhkosť vo vzduchu.

Zdroj: ikea.sk

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: Dreamstime, brighterblooms.com, mojerastliny.sk, amazon.com, sk.monarkinsulation.com, flowerworksmqt.com, svokrinejazyky.sk, plantvine.com, shopee.co.id, arven.estate, veldkampsflowers.com, tesco.sk, crocus.co.uk, bakker.com, ikea.sk

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Predaj bytu do 5 rokov a výpočet dane z predaja nehnuteľnosti

Predaj bytu do 5 rokov a výpočet dane z predaja nehnuteľnosti

Nehnuteľnosti v osobnom vlastníctve sú súčasťou zdaniteľného majetku daňovníka. Nakladanie s nehnuteľným majetkom, ktoré prináša finančný zisk, podlieha plateniu dane. Daňová povinnosť vzniká pri predaji bytu. Daň z príjmu získaného predajom bytu musí zaplatiť každý predávajúci, ktorý podľa zákona nie je od tejto povinnosti oslobodený.

...
Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Hypotekárne úvery sú u nás najčastejším zdrojom financovania nehnuteľnosti. Účel hypoték ostáva aj po rokoch rovnaký, no ich výška a podmienky získania sa priebežne menia. Od vývoja na trhu a vašich finančných možností závisí, aký typ hypotéky je pre vás vhodný, akú výšku úveru vám banka schváli a na akú dobu zafixuje úrokové sadzby.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon