Pentagón – sídlo amerického ministerstva obrany je stavba s niekoľkými „naj“

Pentagón – sídlo amerického ministerstva obrany je stavba s niekoľkými „naj“

Kým niektoré budovy, v ktorých sa rozhoduje o osude krajiny či dokonca celého sveta, sa vyznačujú nenápadnosťou, iné vzbudzujú pozornosť minimálne svojou veľkosťou. Platí to aj v prípade Pentagónu. Veľkosť sídla amerického ministerstva obrany ale nie je jediným superlatívom, ktorý prischol tomuto komplexu.

Pentagón, Zdroj: britannica.com

Najväčšia vojenská kancelárska budova

Rozľahlým vojenským základniam sa síce nevyrovná, no spomedzi kancelárskych objektov, ktoré slúžia armáde, je najväčšou budovou svojho druhu na svete. Z výmery 610 000 m² je však na administratívne účely využívaná iba plocha s veľkosťou približne 240 000 m². V 4-poschodovom objekte, ktorý sa preslávil hlavne tvarom vytvoreným 5 päťuholníkmi, pracuje viac ako 28 000 zamestnancov.

Jedna z najobjemnejších stavieb planéty

Práve tvar budovy pozostávajúci z 5 päťuholníkov sa postaral o to, že komplex je zaradený medzi najobjemnejšie stavby na planéte. Za pozornosť stojí celková zastavaná plocha, ktorá dosahuje 11,6 hektárov. Túto plochu o ďalšie 2 hektáre rozširuje záhrada zriadená uprostred päťuholníkových konštrukcií. Pentagónu tak patrí prvenstvo v rebríčku (nielen) amerických budov s najväčšou zastavanou plochou.

Najviac znečisťujúca inštitúcia na svete

Obrovská betónová stavba dala zabrať životnému prostrediu už pri výstavbe, ktorá prebiehala v rokoch 1941-1943. Šetrnosťou a ohľadom na prírodu sa nemôže pochváliť ani po 80 rokoch od začiatku jej realizácie. Údaje o jej produkcii emisií či o spotrebe energií sa líšia, no napriek rozdielom v jednotlivých štatistikách sa štúdie zhodujú na tom, že práve Pentagónu sa ušiel smutne slávny titul „najviac znečisťujúcej inštitúcie na svete“.

Stavba s najväčšou spotrebou ropy v USA

O vyššie uvedené prvenstvo sa značnou mierou pričinila aj vysoká spotreba ropy, ktorá je pre tento komplex typická. Sídlo amerického ministerstva obrany údajne spotrebuje za jeden deň od 300 000 do 320 000 barelov ropy. Spoločnosti sledujúce priemernú dennú spotrebu ropy jednotlivých amerických budov zatiaľ neevidujú stavbu s väčšou spotrebou nikde v USA. Vo svete sa ale nájde pár náročnejších budov, takže Pentagón sa v tomto prípade musí uspokojiť len s americkým prvenstvom.Pentagón, Zdroj: squir.com

 

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Zdroj foto: britannica.com, squir.com

 

Róbert Bosák
Autor
Róbert Bosák

Róbert Bosák je redaktorom portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2019. V rámci redakčnej činnosti sa špecializuje na svetovú architektúru, udržateľné stavby a nové stavebné projekty z domova a z ČR.

Diskusia

Podobné články

Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Mladá rodina Olejárovcov z Michaloviec sa rozrástla o jedného člena – synčeka a dvojizbový byt, ktorý im slúžil na rozbeh, je im už pritesný. Tento dôvod na sťahovanie je častý, v Novom bývaní takéto situácie poznáme a keďže pracovné záväzky oboch manželov sú v Košiciach, budeme im hľadať bývanie práve tam. Chcú si ako mladá rodina zobrať pôžičku zo ŠFRB a jednou z podmienok je, že byt musí mať aj s balkónom do 80 m². Ideálny by bol byt, ktorý ne...
V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon