Aké budú top moderné obývačky roku 2022? Takmer ako tohtoročné, len ešte viac.

Aké budú top moderné obývačky roku 2022? Takmer ako tohtoročné, len ešte viac.

Začiatkom tohto roku interiéroví dizajnéri naznačili, že veľká časť nášho spoločenského života sa presunie do obývačiek. V budúcom roku sa tieto trendy majú ešte viac prehĺbiť – moderné obývačky majú byť flexibilnejšie, pohodlnejšie a prírodnejšie. Pozrite si naše inšpirácie, ktoré využijú aj bežné domácnosti.

1. Zónovanie oblastí pre prácu, odpočinok a zábavu

Naše obývačky neboli nikdy tak tvrdo skúšané, ako v posledných dvoch rokoch. Stali sa z nich domáce kancelárie, centrá vzdelávania i priestor na zábavu. Trend zónovania sa teda stáva trvalým spôsobom, ako zabezpečiť, aby spoločné priestory dokonale vyhovovali životnému štýlu členov domácnosti. Použitie premysleného zónovania nám umožňuje vytvárať jednotlivé miesta na prácu, odpočinok a zábavu. Ako „rozdeľovače“ miestností môžeme použiť modulárne steny, dobre umiestnené koberce či efektívne rozloženie nábytku.

Zdroj: Dunelm

Zdroj: krisallendaily.com

2. Multifunkčný priestor

Multifunkčnosť je v novom normále hlavnou úlohou pre obývacie izby. Šikovné nápady na skladovanie sú pri množstve činností nevyhnutnosťou. Všestranné kusy nábytku, ako kreslá a taburety s úložnými priestormi poskytnú miesto pre uloženie fitness pomôcok či kancelárskych potrieb, zatiaľ čo sklápací stôl premení menšie priestory na domáce kancelárie s minimálnou námahou. Využiť nábytok na viacero funkcií je absolútne IN.

Zdroj: afp-design.com

Zdroj: ALICE DAHBURA-BORGES

3. Zemité neutrálne farby a prírodné textúry

Neutrálne odtiene piesku, hliny a kameňa, hlavne na väčších plochách, ako sú steny či podlahy, sú v kurze už od minulého roku. Na ich pozadí pekne vyniknú prírodné štruktúry dreva, ratanu, tkanej juty alebo tehál. Jedným z obľúbených štýlov sú upokojujúce interiéry Japandi, čo je kombinácia štýlov Východu a Škandinávie, ktorý kombinuje relaxačnú, minimalistickú výzdobu s neutrálnou paletou a prírodnými materiálmi a vytvára tak v obývačke pokojnú atmosféru.

Zdroj: STUDIO RODA

Zdroj: Jess Rankin

Štýl Japandi, zdroj: Future PLC - Damian Russell

4. Výrazný koberec

Kvalitné podlahy sú obľúbené vo všetkých domácnostiach. Či je to laminátová palubovka, drevené parkety alebo dlažba, oživiť ich dokáže nápadný koberec, ktorý neprehliadneme. Dodáva chodidlám pocit pohodlia a zároveň je to spôsob, ako vniesť do miestnosti farbu a vymedziť priestory, najmä v otvorených miestnostiach. Nemusíte sa báť geometrických vzorov, retro motívov či kvetov, stanú sa dominantným prvkom. Keď sa vám prestane páčiť, veľmi jednoducho sa dá vymeniť

Zdroj: carpetright.co.uk

Zdroj: pepperfry.com

5. Nábytok zaobleného tvaru

Efektným prvkom môže byť aj zaoblený nábytok organického tvaru. Trend zakriveného nábytku sa rozbehol už minulý rok a oživil nadčasový trend zo 60-tych a 70-tych rokov. Zdá sa, že tak skoro nezmizne, pretože nábytkári začali vyrábať rôzne „zakrivené“ kúsky -  zrkadlá, kuchynské ostrovčeky alebo stoličky či pohovky.

Zdroj: Aaron Lee 

Zdroj: havenly.com

6. Moderný, vidiecky či starožitný?

Túžba po atmosfére starých čias je dnes stále silnejšia. Najlepšie na tom je, že vintage kúsky či vidiecku klasiku môžete skvelo kombinovať s moderným zariadením. Stačí jeden stôl, komoda alebo lampa, a obývačka hneď vyzerá inak. Dizajnéri tvrdia, že vintage štýl bude v roku 2022 silným trendom a teší to aj tých, ktorým záleží na životnom prostredí. Nakupovanie starožitného nábytku od udržateľných a etických predajcov zaistí, že náš nábytok dlhšie zostane v dobrom stave, čo je v konečnom dôsledku finančne zodpovednejšie a ohľaduplnejšie k životnému prostrediu. Tieto jedinečné výrazné kúsky môžete nájsť aj v bazároch, na blších trhoch alebo vo vlastnej pivnici.

Zdroj: Sofa.com

Zdroj: Getty Images

Zdroj: Stacy Zarin Goldberg for Michelle Tremont

7. Posunutie hraníc medzi interiérom a exteriérom

Keďže počas pandémie trávime veľa času doma, interiérové trendy na to reagujú prepájaním toho „vonku“ a „vnútri“. Kde je to len trochu možné, otvárajú sa okná na balkóny a terasy. Zároveň vidíme napĺňanie obývačiek izbovými rastlinami, pretože vytvárajú pocit pokoja, relaxu a blízkosti k prírode. Doprajte si ich, koľko vaša obývačka dovolí, môžete sa kľudne zamerať na odolné druhy, ktoré nevyžadujú veľa starostlivosti.

Zdroj: idealhome.co.uk

Zdroj: Future PLC/ Joanna Henderson

Zdroj: 10'000 HOURS/ Getty Images

8. Najpohodlnejšie pohodlie

Veľmi dôležitým znakom moderných obývačiek je, že nie sú len „na ozdobu“, ale mali by byť skutočne pohodlné pre všetkých členov domácnosti. Preto vždy vyberajte materiály príjemné na dotyk, vytvorte si dostatok odkladacích plôch, tak, aby ste mali po ruke všetko, čo často a radi používate. Dnes je na to na našom trhu naozaj veľa možností.

Zdroj: HOUSE BEAUTIFUL/ DAN DUCHARS

Zdroj: Dreamstime

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk, idealhome.co.uk, housebeautiful.com, apartmenttherapy.com

Zdroj foto: JOHN LEWIS & PARTNERS, Dunelm, krisallendaily.com, afp-design.com, ALICE DAHBURA-BORGES, STUDIO RODA, Jess Rankin, Future PLC - Damian Russell, carpetright.co.uk, pepperfry.com, Aaron Lee, havenly.com, Sofa.com, Getty Images, Stacy Zarin Goldberg for Michelle Tremont, idealhome.co.uk, Future PLC/ Joanna Henderson, 10'000 HOURS/ Getty Images, HOUSE BEAUTIFUL/ DAN DUCHARS, Dreamstime

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Hypotekárne úvery sú u nás najčastejším zdrojom financovania nehnuteľnosti. Účel hypoték ostáva aj po rokoch rovnaký, no ich výška a podmienky získania sa priebežne menia. Od vývoja na trhu a vašich finančných možností závisí, aký typ hypotéky je pre vás vhodný, akú výšku úveru vám banka schváli a na akú dobu zafixuje úrokové sadzby.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon