Mala to byť luxusná destinácia, dnes je z nej čudesné mesto duchov

Mala to byť luxusná destinácia, dnes je z nej čudesné mesto duchov

Máte pocit, že sa pozeráte na strašidelnú rozprávku? V skutočnosti je to Burj Al Babas, nedokončený rezidenčný komplex neďaleko tureckého mesta Mudurnu, navrhnutý tak, aby budovy pripomínali miniatúrne zámky.

Zdroj: Onur Özer via Twitter

Projekt Burj Al Babas mal byť luxusnou mestskou zástavbou pre bohatých cudzincov a zahŕňal výstavbu 732 trojposchodových honosných víl. Všetky sú takmer rovnaké, s prvkami gotickej, anglickej a americkej architektúry. Valcové veže s manzardovými oknami a hranaté veže s balustrádami boli inšpirované najmä Galatskou vežou v Istanbule z neskorého stredoveku. Projekt je dielom spoločnosti Sarot Group. Je opustený od roku 2019, odvtedy, čo developeri vyhlásili bankrot s dlhom 27 miliónov dolárov.

Zdroj: Getty Images/Esin Deniz

Na majestátnych európskych zámkoch a palácoch je niečo nadčasové a možno práve to priviedlo tureckých developerov bratov Yerdelenovcov k vybudovaniu rozľahlej dedinky, v lokalite asi 100 km od pobrežia Čierneho mora. Nápad to nebol zlý, bohatí cudzinci si tu mohli vychutnať stredomorské podnebie na strešných terasách v gotickom štýle s výhľadom na bujné turecké lesy. Spoločnosť Sarot Group, teda bratia a ich partner Bülent Yılmaz, si miesto pre svoje malé kráľovstvo vybrali starostlivo: blízko historického kúpeľného mestečka Mudurnu, ktoré je známe vďaka svojim horúcim prameňom a liečivej vode. Každá vila sa podľa plánu mala pýšiť podlahovým kúrením a vírivkami na každej úrovni. Pôvodne mala byť stredom komplexu aj kupolovitá stavba obsahujúca nákupné centrum, zdravotné a kozmetické zariadenia ako turecké kúpele, mešitu, kino a ďalšie podniky pre obyvateľov.

Zdroj: Getty Images/Adem Altan

Developeri sa zamerali na arabský trh, pomenovali projekt Burj Al Babas Thermal Tourism Company a začali domy uvádzať na trh prostredníctvom svojej realitnej kancelárie v Kuvajte. Domy boli na predaj za 370 000 až 530 000 dolárov. Výstavba komplexu začala už v roku 2014. S využitím 2 500 pracovníkov chceli vývojári dokončiť projekt za 4 roky. Vývoj bol pôvodne úspešný, približne polovica hradov sa predávala vopred.

Zdroj: Getty Images/Chris McGrath

V roku 2018 sa predaj nakoniec zastavil, čo spôsobilo, že developer bol nútený vyhlásiť bankrot. Dôvodov tohto krachu bolo niekoľko – turecká ekonomika sa zastavila v dôsledku neúspešného politického prevratu a teroristických útokov, prepad tržieb ovplyvnili aj klesajúce ceny ropy. Navyše, investori a kupci stiahli svoje peniaze z projektu v hodnote 200 miliónov dolárov, čo nepomohlo nádeji Sarot Group na oživenie, a bývalé panské údolie sa stalo štvrťou prázdnych nedokončených škrupiniek.

Zdroj: Getty Images/Chris McGrath

Starosta mesta Mudurnu Mehmet Inegol bol presvedčený, že projekt sa znova rozbehne. V roku 2021 sa začalo stavať 587 z plánovaných 732 domov vrátane niekoľkých záhrad, ale žiadna nebola dokončená. Štvrť so sivými strechami z diaľky vyzerá ako výjav z Disneyho rozprávky, no pri bližšom pohľade sa Burj Al Babas pôsobí skôr desivým postapokalyptickým dojmom bez známok života. Táto zvláštna atmosféra je však dnes zaujímavou turistickou atrakciou a lákadlom pre tvorcov hudobných videoklipov. Uvidíme dokedy...

Zdroj: architecturaldigest.com, Wikipédia

Zdroj foto: Getty Images

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Mladá rodina Olejárovcov z Michaloviec sa rozrástla o jedného člena – synčeka a dvojizbový byt, ktorý im slúžil na rozbeh, je im už pritesný. Tento dôvod na sťahovanie je častý, v Novom bývaní takéto situácie poznáme a keďže pracovné záväzky oboch manželov sú v Košiciach, budeme im hľadať bývanie práve tam. Chcú si ako mladá rodina zobrať pôžičku zo ŠFRB a jednou z podmienok je, že byt musí mať aj s balkónom do 80 m². Ideálny by bol byt, ktorý ne...
V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon