Tento cool parížsky byt býval voľakedy montážnou dielňou, prerobili ju na nepoznanie

Tento cool parížsky byt býval voľakedy montážnou dielňou, prerobili ju na nepoznanie

Nestavajte žiadnu stenu, organizujte priestor podľa svetelných riešení a vyberte nábytok podľa architektúry, nie podľa stien – to boli inštrukcie, ktoré dizajnérovi dali majitelia tohto bytu, keď ho kúpili ako autodielňu vo dvore. Pozrite sa, ako sa mu to podarilo.

Foto: Gianni Basso

Absolútne otvorený priestor s množstvom slnka, farieb a neuveriteľných dizajnových detailov – tak vyzerá bývanie snov dvojice Stéphana Arriubergé a Massimiliana Ioria. Dvojica dva roky márne hľadala dokonalý parížsky byt podľa svojich predstáv, až kým im priateľ, dizajnér Matali Crasset, nepovedal o priestore na predaj na jeho ulici. Nachádzal sa na prízemí budovy z 20. storočia v zadnej časti dvora, pôvodne to bola dielňa automechanika vo „veľmi chaotickom“ stave. Ale Stéphane a Massimiliano nehľadali hotový byt na okamžité presťahovanie, zaujímal ich potenciál priestoru. Sú totiž zakladateľmi francúzskej nábytkárskej spoločnosti Moustache, ktorá je známa svojím ultramoderným kreatívnym štýlom. Priestor ich hneď očaril, okamžite videli ako usporiadať všetky funkcie v ich ideálnom dome do úplne otvorenej dispozície, v ktorej všetky oblasti spolu komunikujú. Zbúrali všetky vnútorné steny, pozvali si na pomoc architekta Mataliho a išli do toho.

Foto: Gianni Basso

Výsledkom bol transparentný viacúrovňový „dom v dome“ postavený pod viac ako 6-metrovými stropmi. Súkromnejšie časti domu, ako spálňa, kancelária a kúpeľňa sú oddelené rôznymi zaujímavými inštaláciami, ale nie úplne skryté. Poschodia sú prepojené dvomi schodiskami - po jednom sa dostanete do kuchyne a jedálne, po ďalšom prejdete okolo knižnice a dostanete sa do spacieho kúta. Dom sa nachádza v parížskej štvrti Goncourt v blízkosti kanála Saint Martin a v susedstve ďalších dizajnérov a umelcov, od ktorých majú množstvo umeleckých diel.

Foto: Gianni Basso

Pôvodne tu nebola záhrada a tak si ju vybudovali. Je ju možné vidieť takmer z každého miesta v dome. "Byt obklopuje malá záhrada a je na ňu úplne orientovaný," hovorí Stéphane, "Celkom voľne tam rastie banánovník, japonský javor, kalifornský orgován a španielska fazuľa."

Foto: Gianni Basso

Jednou z najpôsobivejších inštalácií je dizajnová priečka „Cloud“ bratov Bouroullecovcov pre Kvadrat, ktorá „maskuje“ druhé schodisko. Priťahuje pozornosť, je mäkká a zároveň geometrická.

Foto: Gianni Basso

Spálňa situovaná na druhom poschodí je osvetlená denným svetlom cez priehľadné steny. K dispozícii je zelený záves, aby blokoval svetlo, keď spia. Za dverami na stole svieti lampa Inga Sempé. Majitelia sa nespútane pohrali so symbolikou farieb a snažili sa ich oslobodiť od tradičného poňatia. "Ružová je zaužívaná ako farba ženských a detských priestorov, no my sme ju použili na podlahu a v spojení s výraznejšími farbami je takmer abstraktná," hovorí Stéphane.

Foto: Gianni Basso

Kúpeľňa na prízemí sa vyznačuje otvorenejšími stenami a najnápadnejšou farbou v byte - super sýtym modrozeleným pultom.

Foto: Gianni Basso

"Je prirodzené, že sme sa obklopili predmetmi, ktoré vyrábame s Moustache," hovorí Stéphane. Pred začatím výroby si prinášajú prototypy na testovanie a život s týmito predmetmi im umožňuje zdokonaliť ich a posúdiť, ako pomáhajú pri každodennom živote.

Relatívne voľná kuchyňa s pultmi z Corianu a ostrovčekom z Douglasovej jedle zapadá popri živších spoločenských priestoroch takmer do pozadia, čo je dôkazom toho, že kuchyňa a jej prirodzená funkčnosť nemusia byť vždy ústredným bodom domova.

Foto: Gianni Basso

Jedáleň a záhrada za ňou sú umiestnené o jedno poschodie vyššie so sklenenými dverami, ktoré  dodávajú prepojenie interiéru a exteriéru, aj keď dvere nie sú vždy otvorené dokorán.

Foto: Gianni Basso

Zdroj: architecturaldigest.com

Zdroj foto: Gianni Basso

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Mladá rodina Olejárovcov z Michaloviec sa rozrástla o jedného člena – synčeka a dvojizbový byt, ktorý im slúžil na rozbeh, je im už pritesný. Tento dôvod na sťahovanie je častý, v Novom bývaní takéto situácie poznáme a keďže pracovné záväzky oboch manželov sú v Košiciach, budeme im hľadať bývanie práve tam. Chcú si ako mladá rodina zobrať pôžičku zo ŠFRB a jednou z podmienok je, že byt musí mať aj s balkónom do 80 m². Ideálny by bol byt, ktorý ne...
V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Neblahý obrat osudu: Slávny rapper Kanye West predáva ikonický betónový dom v Malibu so stratou 18 miliónov dolárov

Americký hudobník Kanye West (46), teraz známy ako Ye, nesie na svojich pleciach bremeno celej svojej kariéry a boja s realitou. Aj keď jeho betónový dom predstavuje architektonický skvost a symbol bohatstva a luxusu, nedokončené renovácie ho zanechávajú na pokraji záujmu. Nájde sa niekto, kto ocení skrytú krásu a potenciál tohto domu?

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon