Na Expo Dubai 2020 sme predviedli i mobilný mikrodom

Na Expo Dubai 2020 sme predviedli i mobilný mikrodom

Najväčšia svetová výstava Expo Dubaj 2020 otvorená na začiatku októbra 2021 sa končí. Na Slovensko tentokrát nepriťahovalo pozornosť unikátne architektonické riešenie pavilónu, ale inšpiratívne exponáty demonštrujúce schopnosti nášho národa.

Expo_2020Automobil MH2; Zdroj: exposlovakia2020.sk

 

Slovensko v téme „Mobilita“

Expo bolo po prvýkrát v dejinách usporiadané v regióne Blízkeho východu, Afriky a Ázie. Celok sa niesol v duchu idey „Spájanie myšlienok, vytváranie budúcnosti", ktorú bližšie dopovedávali tri špecifickejšie podtémy, „Udržateľnosť, Mobilita a Príležitosť“. Podmienili aj organizáciu výstaviska rozčleneného do troch základných sekcií. Slovensko sa prezentovalo v rámci „Mobility“ a od organizátora Expo si v tejto zóne prenajalo pavilón.

 

Auto na vodíkový pohon

Nosný motív našej expozície znel „Pohyb budúcnosti: Vodík, Letectvo a Vesmír“ a práve jedno z jeho zhmotnení patriace k našim najhlavnejším exponátom bolo v našich priestoroch ukázané po prvý raz na svete. Premiéru zažil športový automobil MH2 s pohonom, takpovediac, možno aj zajtrajška.

Inovatívny vodíkový koncept vzišiel zo spolupráce Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach a spoločnosti MATADOR Group. Z 0 na 100 km/h by sa malo MH2 dostať za 4 sekundy a počíta sa s dosiahnutím maximálnej rýchlosti približne 250 km/h. Podľa očakávaní, športové vozidlo sa môže pochváliť pôsobivým dizajnom, jeho aerodynamický tvar našiel inšpiráciu v športovcovi, ktorý sa nachádza v stave tesne pred štartom. 

Ako uviedol šéfdizajnér MH2, Branislav Maukš: „Celkový dizajn a tvar konceptu vozidla pôsobí ako napnutý celok pripravený na štarte, naklonený k vozovke – opäť ako atlét pripravený na okamžitú akceleráciu na štartovej ploche.“ 

Prezident spoločnosti MATADOR Group, Štefan Rosina, ktorý sa považuje za „vodíkového nadšenca“ povedal: „V skupine MATADOR veríme už dlhodobo vodíkovému pohonu a ja osobne som veľký fanúšik vodíka. Považujem ho za jeden z úspešných alternatívnych pohonov v mnohých dopravných prostriedkoch. Som presvedčený, že vodík bude hrať významnú úlohu aj v iných sektoroch, napríklad v energetike.“

Inovatívne slovenské exponáty

K výrazným lákadlám slovenského pavilónu bolo možno rovnako zaradiť vesmírny robot Androver vyvinutý v spolupráci slovenskej spoločnosti RoboTech Vision a Michaelou Musilovou, slovenskou astrobiologičkou. Použitý bol na simulovanej vesmírnej misii uskutočnenej pod záštitou Európskej vesmírnej agentúry na stanici HI-SEAS na Havaji. Jeho špecialitou je podľa tvorkyne pohyb v náročných podmienkach.

Pozornosť si vyslúžil letecký VRM simulátor od firmy Virtual Reality Media, ktorý sa predáva na piatich kontinentoch a slúži napríklad potrebám amerického letectva. So záujmom sa samozrejme stretol i inovatívny vírnik Nisus Areo, hybrid medzi helikoptérou a lietadlom. Odprezentovaný bol tiež nepochybne užitočný projekt výskumnej stanice a čističky oceánov 8. kontinent navrhnutý slovenskou architektkou Lenkou Petrákovou. 

Expo_2020

Androver I a II; Zdroj: exposlovakia2020.sk

Expo_2020VRM simulátor; Zdroj: exposlovakia2020.sk

Expo_2020Vírnik Nisus; Zdroj: exposlovakia2020.sk

Expo_2020

8 kontinent; Zdroj: exposlovakia2020.sk

 

Sebestačná obytná jednotka

V úzadí, čo sa týka invencií, nezostala ani téma obytných priestorov. Slovensko predviedlo  dizajnový, inteligentný, mobilný mikro-dom Ecocapsule®, ktorý sme na našom blogu spomínali už dávnejšie. Solárne panely, veterná turbína, systém na zber dažďovej vody, a možnosť filtrovať vodu z iných prírodných zdrojov vytvára zaujímavý nezávislý objekt s úspornou plochou 8 m² pre bývanie či ďalšie funkcie. ( kanceláriu, obchod a pod.) Uplatnenie môže nájsť tiež v hotelierstve, ako náhrada luxusných stanov pre tvz. „glamping”. 

Expo_2020Ecocapsule®; Zdroj: exposlovakia2020.sk

 

Slovenský superpočítač

Pojem udržateľnosť prirodzene nie je cudzí ani pri téme umelá inteligencia. Jej rozvoj si, vzhľadom na komplexnosť výziev z rôznych oblastí života, vyžaduje aj vyššiu výkonnosť počítačových procesov, rýchlosť a stále diskutovaná spotreba energie sú teda kľúčové. V týchto aspektoch si vedie výborne univerzálny procesor Prodigy od slovenskej firmy Tachyum. Ním poháňaný superpočítač sa má vyrovnať ľudskému mozgu.

Radoslav Danilák, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Tachyum povedal: „Sme hrdí, že procesor Tachyum Prodigy, ktorý poháňa slovenský superpočítač s umelou inteligenciou na úrovni ľudského mozgu, je najvýkonnejší, aký svet videl.“  Ďalej uviedol: „S kapacitou 64 exaflopov, ktorá je niekoľkonásobne výkonnejšia ako tie najvýkonnejšie, ktoré dnes existujú, tento superpočítač vyrieši najzložitejšie výzvy ľudstva a pomôže nám napredovať vo všetkých aspektoch života.” 

 

Slovensko sa na Expo Dubaj 2020 predstavilo ako krajina, ktorá sa snaží obstáť v rýchlo sa meniacom svete, schopná ponúkať nové riešenia a čeliť tak výzvam dneška i blízkej budúcnosti. Náš pavilón zároveň bodoval v hodnoteniach na platforme Google, a to napriek jednému z najnižších rozpočtov spomedzi zúčastnených krajín.

 

PREČÍTAJTE SI TIEŽ:

JTRE ukončil projekt v Nitre, poskytnúť má pokojné bývanie v komunite

Bývanie s veľkými terasami na hranici prírodnej rezervácie

Nové umelecké dielo na dunajské nábrežie prinesie súťaž

 

Zdroj: Novostavby.sk, exposlovakia2020.sk

Autor
Natália Mokoš Hulmanová

Natália Mokoš Hulmanová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. V rámci magazínu sa zameriava na developerské projekty a snaží sa identifikovať a odprezentovať riešenia, ktoré by mohli poslúžiť ako pozitívne príklady pre ďalšiu výstavbu.

Diskusia

Podobné články

Pekné jasle v malom meste: Príjemný priestor pre citlivé obdobie dieťaťa

Pekné jasle v malom meste: Príjemný priestor pre citlivé obdobie dieťaťa

Predškolské zariadenia navštevujú deti vo veľmi citlivom, vnímavom období. Dôležitým, a do veľkej miery samozrejmým, kritériom je ohľaduplný, láskavý prístup pedagóga, no do popredia sa popritom dostáva aj samotná stavba, v ktorej trávia nezanedbateľné množstvo času. Kvalitné projekty jaslí či škôlok u nás, žiaľ nie sú zďaleka štandardom. V dnešnom článku si však, ako jednu z príjemných „výnimiek potvrdzujúcich pravidlo“ a zároveň možný vzor pre ...
Zaznávaná lokalita ožíva: Vzniká obytný areál s dvomi bazénmi

Zaznávaná lokalita ožíva: Vzniká obytný areál s dvomi bazénmi

Podunajské Biskupice v Bratislave sa nepýšia práve bezchybnou povesťou, no nová výstavba ich rozhodne neobchádza. Obraz mestskej časti poupravujú viaceré developerské projekty, ktoré lákajú novým bývaním na pomerne slušnej úrovni. Do miestnej ponuky s nehnuteľnosťami pridávajú Sympatia Group a LeiLa, s.r.o. súbor Laurin dvor. Klientov môže okrem pestrej zostavy bytov, a to štartovacích i rodinných, osloviť komfort neštandardne vybaveného areálu s...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon