Víno pijú, víno kážu: 6 svetových celebrít, ktoré vlastnia najlepšie vinohrady

Víno pijú, víno kážu: 6 svetových celebrít, ktoré vlastnia najlepšie vinohrady

Títo vinári známi zo sveta šoubiznisu robia viac, než len nalepia svoje meno na fľašu. Osvojili si farmársky životný štýl a zveľaďujú svoje nehnuteľnosti, kde môžu vyrábať, predávať a zdieľať víno s blízkymi a širokou verejnosťou.

Sting

Sting podniká vo vinárstve od roku 1999, keď kúpil rozľahlý pozemok s rozlohou 346 hektárov v Toskánsku. Hoci má aj mnohé iné vzácne nehnuteľnosti, talianska vinica ho očarila a kúpil ju, aj keď v tom čase bola podľa neho „v troskách“. Statok je dnes známy ako Il Palagio a v súčasnosti vyrába približne 150 000 fliaš vína ročne, vrátane šumivého, bieleho, ružového a troch červených. Na pozemku je tiež očarujúca toskánska vila, ktorú je možné rezervovať na súkromné ​​akcie a Sting a jeho manželka Trudie Styler si otvorili farmársky obchod s čerstvou zeleninou a ovocím pestovaným na pozemku.

Zdroj: Sting Facebook Il Palagio

Zdroj: il-palagio.com

Fergie

Pre bývalú speváčku Black Eyed Peas je víno rodinnou záležitosťou. Ona a jej otec Pat Ferguson otvorili Ferguson Crest v roku 2006. Trojhektárové vinárstvo s výhľadom na kalifornské údolie Santa Ynez vyrába sortiment odrôd od chrumkavého Viognier až po pikantnú Syrah. Otec Ferguson, celoživotný záhradník, sa jedného dňa rozhodol zamerať na pestovanie hrozna a výrobu vína a podľa jeho dcéry sa už viac neobzrel späť. Hoci sa zdá, že vinárstvo nie je otvorené pre verejnosť, má klub. Členovia dostávajú prednostný prístup k jeho ručne vyrábaným, malosériovým a limitovaným edíciám podpísaných fliaš vín.

Zdroj: Ferguson Crest winery

Zdroj: Ferguson Crest winery

Francis Ford Coppola

Uznávaný režisér je už desaťročia impozantnou osobnosťou vo svete vína so svojou rovnomennou etiketou, ktorá dnes ponúka až 80 rôznych odrôd. Filmoví nadšenci, ktorí sa zabávajú ako someliéri, by mohli zvážiť návštevu vinárstva Coppola’s Sonoma County, kde môžu ochutnať a zažiť trochu filmovej histórie z niektorých jeho filmových scén. Rustikálna reštaurácia na mieste ponúka úžasný výhľad na údolie Alexander Valley z jedálne aj vonkajšej terasy. Jedálny lístok obsahuje niektoré z tradičných talianskych Coppolových obľúbených jedál, ako je kuracie matton a steak fiorentina.

Zdroj: inglenook.com

Zdroj: sonomacounty.com

Brad Pitt

Spomedzi vinárstiev celebrít je toto určite najznámejšie. Brad Pitt a jeho teraz už bývalá manželka Angelina Jolie sa zosobášili na Château Miraval vo francúzskej dedine Correns a natoľko si ho obľúbili, že ho v roku 2008 kúpili. Do prevádzky sa zapojila rodina Perrinovcov z Château de Beaucastel, aby vyrobili víno, ktoré sa stalo pomerne populárnym, prvých niekoľko tisíc fliaš ružového vína sa vypredalo za pár hodín po jeho vydaní v roku 2012. Žiaľ, teraz je vinohrad predmetom sporov v prebiehajúcom rozvode hviezdneho páru. Angelina Jolie predala svoj podiel na značke a Brad Pitt na ňu podal žalobu s tým, že na to nemá právo. Hercovi právnici uvádzajú, že sa „venoval“ Miravalu a nazývajú ho jeho „vášňou“, čo vyzerá overené vzhľadom na skutočnosť, že sa nedávno pustil do nového podniku v tomto sídle, ktorým je navrhovanie a budovanie vlastného hudobného štúdia.

Zdroj: Serge Chapuis, winespectator.com

Zdroj: Getty Images

George Lucas

Americký režisér, producent a scenárista, známy svojou ságou Hviezdne vojny a trilógiou Indiana Jones, je zvyknutý robiť všetko vo veľkom a tak aj vinice má hneď tri. Už v roku 1991 začal s vinárstvom v Marin County v Kalifornii, ktoré je súčasťou jeho statku Skywalker Ranch, teda vlastne jeho malým kráľovstvom Star Wars. Na 11 hektároch tam založil produkciu zameranú na odrody Pinot Noir a Chardonnay v dvoch radoch Skywalker a Sommità. V roku 2007 získal taliansku vinicu Il Convento v Umbrii a v 2017 najväčší úlovok - Château Margüi, vinohrad v Provensalsku vo Francúzsku, za 14 miliónov dolárov. Jeho provensalské panstvo je len kúsok od Château Miraval Brada Pitta a zahŕňa 16 hektárov viníc a tiež 3 hektáre olivového hája. Jeho organicky certifikovaná vinica AOP Coteaux Varois en Provence je vysadená odrodami vrátane syrah, cabernet sauvignon, vermentino, cinsault, grenache a sangiovese. Podľa neho okrem evolúcie vo výrobe vína zostáva dôležitá aj tradícia, takže sa venuje reprodukcii biodiverzity, stability a odolnosti miestneho prirodzeného ekosystému. Pri zbere hrozna ho však fotografi osobne nezastihli...

Zdroj: George Lucas Skywalker Ranch

Château Margüi. Zdroj: Emile Garcin

Pink

Speváčka a skladateľka Pink držala dlho svoju organickú vinicu Two Wolves Wine v južnej Kalifornii v tajnosti. S manželom ju otvorili v roku 2016, no už 4 roky pred tým sa inšpirovala a pripravovala návštevami vo vinárstvach po celom svete. Medzi vystúpeniami a turné absolvovala online kurzy výroby vína. Speváčkin majetok s rozlohou 10 hektárov zahŕňa Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec, Grenache a Grenache Blanc a Malbec. Zdá sa, že nachádza rovnaké uspokojenie v štúdiu so slúchadlami, ako pri zbere hrozna.

Zdroj: Russell Yip / The Chronicle

Zdroj: You Tube/ Pink and Carey's Vineyard

Zdroj: architecturaldigest.com, momendeavors.com, vinepair.com

Zdroj foto: Sting Facebook Il Palagio, il-palagio.com, Ferguson Crest winery, inglenook.com, sonomacounty.com, Serge Chapuis, winespectator.com, Getty Images, George Lucas Skywalker Ranch, Emile Garcin, Russell Yip / The Chronicle, You Tube/ Pink and Carey's Vineyard

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Ak máte podmienku, že váš byt musí mať do 80 m² aj s balkónom, ukážeme vám také v Košiciach

Mladá rodina Olejárovcov z Michaloviec sa rozrástla o jedného člena – synčeka a dvojizbový byt, ktorý im slúžil na rozbeh, je im už pritesný. Tento dôvod na sťahovanie je častý, v Novom bývaní takéto situácie poznáme a keďže pracovné záväzky oboch manželov sú v Košiciach, budeme im hľadať bývanie práve tam. Chcú si ako mladá rodina zobrať pôžičku zo ŠFRB a jednou z podmienok je, že byt musí mať aj s balkónom do 80 m². Ideálny by bol byt, ktorý ne...
V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

V okolí Prievidze si prezrieme pekné rodinné domy, ale zaujme nás najmä byt priamo v centre mesta

Prievidza a jej okolie je lokalita, kde si hľadá domček Irena so svojou dcérou Sophiou. Potrebujú mať svoje súkromie, stačí im menší rodinný domček s troma izbami a v stave, aby sa mohli ihneď nasťahovať, s pozemkom do 5 árov. Rozpočet 200-tisíc euro je síce na hrane, ale Vlado Voštinár so svojim tímom z relácie Nové bývanie urobí všetko pre to, aby takúto nehnuteľnosť našli.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon