Mrazuvzdorné rastliny na balkón a terasu: budú vám žiariť až do jari

Mrazuvzdorné rastliny na balkón a terasu: budú vám žiariť až do jari

Niektoré rastliny vám môžu skrášliť balkóny a terasy aj v zime krásnymi farbami. Mrazuvzdorné rastliny na balkóne majú tú výhodu, že sa z ich krásy môžete tešiť po celý rok a nemusíte ich prenášať dovnútra. Vybrali sme pre vás 10 najzaujímavejších.

1. Vres a vresovec

Sú favoritom číslo jedna na pestovanie na balkónoch počas zimy, neprekáža im sneh, ani mráz. Môžete ich vidieť aj v prírode v horských oblastiach, ale aj v záhradách. Pre svoju nenáročnosť, vytrvalosť v kvitnutí a odolnosť proti mrazom čoraz častejšie nachádzajú uplatnenie ako balkónové rastliny. U nás nájdete mnoho odrôd vresu obyčajného, odlišujú sa rastom, ale aj farbou kvetov, ktoré môžu byť biele, ružové či červené. Vresy kvitnú drobnými zvončekovitými kvetmi od konca leta do neskorej jesene, no listy na kríčkoch ostávajú počas celého roka, neopadávajú. Úzke tmavozelené lístočky v zime často menia farbu na bronzovofialovú. V nádobách ich môžeme pestovať buď samostatne, alebo kombinovať so zakrpatenými ihličnanmi, s rôznymi druhmi tráv, okrasnou kapustou, či s chryzantémami

Zdroj: Anettepoet1 / Shutterstock.com

Vresovce sa veľmi podobajú na vresy, no ich vždyzelené kríčky začínajú kvitnúť až v novembri, väčšina odrôd dokonca až v januári, a kvitnutie môže trvať až do mája. Pri pestovaní oboch druhov je dôležité vedieť, že majú radi kyslé pôdy, a podobne ako aj ostatné mrazuvzdorné rastliny ich treba polievať nielen v lete, ale aj počas zimy, no len počas dní, keď nemrzne.

Zdroj: Erkki Makkonen / Shutterstock.com

2. Brečtan

Mnohé popínavé rastliny krášlia balkóny, steny i ploty aj v zimnom období, jednou z nich je brečtan. Je odolný proti mrazu a ponúka veľké množstvo odrôd s  listami s jemným mramorovaním žltého či bieleho sfarbenia. Jeho výhodou je, že sa mu darí na polotienistých miestach, dokonca aj v úplnom tieni. Treba ho držať pod kontrolou pravidelným rezom a dávať pozor, aby sa nedostal do štrbín a puklín stien, ktoré môže rozrušiť.

Zdroj: Shutterstock

3. Zemolez

Najznámejší je zemolez kamčatský, listy mu neopadajú ani počas silných mrazov. Je jednou z najodolnejších rastlín, jeho kmeň vydrží mráz až -40°C a kvety znášajú až -7°C. Je to kompaktný, husto rozkonárený ker, zaujme vás lesklými zelenými listami, no ešte zaujímavejšie sú jeho plody, ktoré môžete čakať už v máji. Nápadne pripomínajú čučoriedky, no sú skôr pretiahnuté do valcovitého tvaru. Pre jeho nenáročnosť a včasnosť dozrievania ho možno pestovať vo všetkých oblastiach Slovenska. Najlepšie sa mu darí na slnečných miestach v stredných až vyšších horských oblastiach s dostatkom vlahy, dokonca aj vo vysokých horských polohách (do 1300 m n.m.)

Zdroj: stromo.sk

4. Konifery - zakrpatené ihličnany

V našich klimatických podmienkach sa vám najlepšie osvedčia kultivary domácich ihličnanov - borovice, smreka, tisu alebo borievky, pokiaľ chcete výraznejšie farby, môžete si vybrať i cyprušteky alebo cudzokrajné poliehavé zlatisté borievky. Musíte však dať pozor na zalievanie - ihličnany v zime častejšie uschnú ako zamrznú. Pred nástupom zimy ich dobre polejte a zavlažujte i počas zimy vždy, keď teplota vystúpi nad bod mrazu. Voľba vhodného druhu závisí od tvaru, ktorý si želáte a od polohy balkóna.

Zdroj: vjatrak.sk

5. Rozchodník Sieboldov

Rozchodník Sieboldov je vždyzelený prevísajúci sukulent, vhodný do kvetináčov, s krásnymi modrosivými listami s červeným lemom na okrajoch. Kvitne drobnými ružovými kvietkami. Vyžaduje priepustnú pôdu, slnečné až polotienisté miesto. Nepotrebuje veľa vlahy. Je vhodný aj pre výsadby do skaliek, suchých múrikov a rôznych závesných nádob. Pôdy vyžaduje suchšie, dobre priepustné, piesčité až kamenisté.

Zdroj: slovensketrvalky.sk

Zdroj: slovensketrvalky.sk

6. Okrasná kapusta

Táto príbuzná klasickej kapusty bola vyšľachtená primárne na okrasné účely a je veľmi obľúbenou mrazuvzdornou rastlinou. Ružica listov je otvorená a má výrazne farebný stred. Listy môžu byť hladké alebo kučeravé. Stred ružice je červený, fialový alebo biely. Vydrží aj mierne mrazy, pri teplote -10 stupňov Celzia sa začína výrazne sfarbovať. Ozdobná kapusta je dostupná ako zmes farieb alebo v skupinách podľa tvaru listov.

Zdroj: evastalder.blogspot.com

7. Gaultéria

Gaultéria býva v predaji v predvianočnom období ako dekoratívna rastlina s menšími kožovitými listami a množstvom plodov. Svieža dokáže vydržať až do konca zimy. Je to menší vždyzelený kríček odolný proti mrazu. Býva obsypaná guľatými červenými plodmi od jesene do jari. Potrebuje kyslú, priepustnú a mierne vlhkú pôdu. Darí sa jej v polotieni až tieni.

Zdroj: stromo.sk

8. Mahónia a cezmína

Cezmína ostrolistá je typickou vianočnou rastlinou na Britských ostrovoch. Znáša však len veľmi mierne mrazy. U nás je pre pestovanie vhodnejšia mrazuvzdorná a stálozelená mahónia cezmínolistá, ker dokáže odolať aj tuhým mrazom, vo voľnej pôde až -24 °C. Je atraktívna v každom ročnom období. Kvitne v zimných mesiacoch, počas leta ju krášlia pichľavé kožovité listy, ktoré sa na jeseň vyfarbujú do hneda, oranžova až červena. V zime na nej zaujmú farebné tmavofialové plody.

Zdroj: evastalder.blogspot.com

9. Heuchera

Táto rastlina s krkolomným menom pochádza z USA od Aljašky po Kaliforniu. Heuchery kvitnú v rôznych odtieňoch bielej, ružovej, červenej a fialovej, ale čo ich robí výnimočnými, je vínovočervená farba listov – mnohé kultivary sú pastvou pre oči. Vo voľnej pôde vydržia mráz až -34 °C. Rastie trsovito a vyžaduje pre pestovanie vlhké stanovište, kde je svetlo až polotieň. Vyložene neznáša úpal a sucho. Pôda môže byť aj bežná záhradná zemina, ktorá je dostatočne priepustná, ale môže byť aj ťažšia.

Zdroj: kvetybelanova.sk

10. Strieborný drôtik - Calocephalus

Calocephalus brownii vyzerá celkom ako spleť strieborných drôtikov. Znesie len slabý mráz do -5°C, aj to radšej vo vegetačnej „prikrývke“, ale v nádobe vyzerá krásne v kompozícií s mrazuvzdornými rastlinami. Keď zamrzne, vytvára totiž zaujímavý efekt, zostáva rovnaký, ako keby skamenel. Pri pestovaní na balkóne sú bezpečné teploty, aby nezmrzol, len do -1°C. Ak ho chcete prezimovať bez ujmy, preneste ho do svetlej miestnosti, kde je okolo 10 - 15°C.

Zdroj: gardentags.com

Zdroj: Shutterstock.com / islavicek

Zdroj: Nehnuteľnosti.ak, evastalder.blogspot.com, slovensketrvalky.sk, zelenyjezko.sk, zahradnymagazin.sk, topbyvanie.sk

Zdroj foto: Galina Grebenyuk / Shutterstock.com, Anettepoet1 / Shutterstock.com, Erkki Makkonen / Shutterstock.com, evastalder.blogspot.com, slovensketrvalky.sk, stromo.sk, vjatrak.sk, kvetybelanova.sk, gardentags.com

 

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Hypotekárne úvery sú u nás najčastejším zdrojom financovania nehnuteľnosti. Účel hypoték ostáva aj po rokoch rovnaký, no ich výška a podmienky získania sa priebežne menia. Od vývoja na trhu a vašich finančných možností závisí, aký typ hypotéky je pre vás vhodný, akú výšku úveru vám banka schváli a na akú dobu zafixuje úrokové sadzby.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon