Jarný refresh: 7 tipov ako na jar osviežiť vašu záhradu

Jarný refresh: 7 tipov ako na jar osviežiť vašu záhradu

Konečne je tu jar! Ak ste počas zimy trávili veľa času pozeraním do záhrady z okien domu, určite máte zopár nápadov, ako ju na túto sezónu vylepšiť. Teraz je ten správny čas. Prinášame 7 inšpirácií, ktoré vašu záhradu po zime určite potešia.

1. Upravte okraje

Skontrolujte okraje záhonov a cestičiek a odstráňte nečistoty a opadané listy, čo sa na nich nazbierali cez zimu. Po zimných zrážkach ostávajú znečistené špáry medzi dlaždicami terasy a chodníkov, ak nepomôže bežné umytie, použite tlakový vodný čistič. Prezrite podpery pre rastliny, či nie sú poškodené a či unesú váhu rastlín, keď sa rozrastú.

Zdroj: Shutterstock

2. Oživte steny a ploty

Zdajú sa vám hranice vašej záhrady holé a bezútešné? Pouvažujte, či by im nepomohol nový náter v sviežom odtieni alebo maľby rôznych motívov. Vzhľad plotov a stien oživia aj popínavé rastliny s výraznými kvetmi a listami. Nevzhľadný plot efektne zakryjú aj kríky, ako Hlošina Ebbingeova, Photinia x fraseri, slizoplod černajúci alebo kalina vavrínolistá.

Zdroj: eFlora.sk

3. Prerezávajte

Kríky je potrebné najneskôr v apríli presvetliť a omladiť rezmi. Teraz už môžete vidieť, ktoré časti sú uschnuté a poškodené a kde už rastú naliate púčiky. Takéto ošetrenie je vhodné pre ovocné dreviny, ale aj ostružiny, liesku a ružové kríky. Rezy ošetrite latexom alebo štepárskym voskom, čím zabránite následnej infekcii. Ak ste to ešte neurobili, ovocné rastliny pred kvitnutím prihnojte a výdatne polievajte.

Zdroj: Kevin Elliot Smith

4. Prevzdušnite trávnik

Tráva rastie po zime ako z vody. Ak chcete mať na dvore nízky a krásny trávnik, mali by sme ho po zime očistiť od starej odumretej trávy a prevzdušniť, aby sa ku korienkom trávy dostalo viac svetla, vlahy a živín. Na očistenie trávnika môžete použiť vertikutačné hrable s ostrými zubami alebo vertikutátor s ktorým efektívnejšie očistíte a prevzdušníte váš trávnik pomocou nožového alebo pružinového prevzdušňovacieho valca pričom odpad sa zachytáva v zbernom koši.

Zdroj: mountfield.sk

5. Ošetrite záhradný nábytok

Teraz je tiež čas na obnovu záhradného nábytku. Utrite prach zo zimných nečistôt a skontrolujte, či nepotrebuje ošetriť proti poveternostným vplyvom. Pred natieraním ho odložte do garáže alebo prístrešku, aby sa vysušil. Náter môže byť ochranný priesvitný, ale ak sa chcete potešiť, vyberte si farbu, ktorá bude ladiť s farbou výsadby okolo posedenia. Pridajte aj niekoľko farebných vankúšov a stolovacieho riadu, aby bol dojem dokonalý.

Zdroj: TBC

6. Vytiahnite kvetináče

Áno, už je čas oprášiť staré kvetináče a ozdobiť nimi predzáhradku, priestor okolo vstupných dverí či terasu. Ak ich nemáte dosť, kúpte si aj nové, terakotové, glazované alebo pestrofarebné a uistite sa, že budú mať správne otvory na odvodnenie substrátu. V nádobách môžete pestovať takmer čokoľvek; malé stromčeky, kríky, bylinky, cibuľoviny či sezónne kvety. Na jar dodajú čaro vášmu dvoru narcisy a tulipány,  zatiaľ čo od júna až do jesene môžu hýriť farbami zmesi byliniek a sezónnych kvietkov.

Zdroj: Shutterstock

7. Zasejte a zasaďte

Ak ešte nemáte semienka, je najvyšší čas nejaké kúpiť a začať siať priesady do zakoreňovačov. Začiatok apríla je ideálny pre založenie sadeníc paradajok, papriky, uhoriek, ale aj sadenie magnólie, vždyzelených listnáčov a ihličnanov. Presadzujeme rododendrony a iné vresovcovité kvety, mätu, medovku, pamajorán, tymián a otužilejšie letničky sadíme von na záhon. V tomto čase záhradu skrášľujú skoré kvety z cibuliek, ako sú snežienky a krókusy, ak ich nemáte a túžite po nich, treba na ne myslieť na jeseň.

Zdroj: iStock 

Zdroj: Nehnutelnosti.sk, idealhome.co.uk, gazdovazahrada.sk, theenglishgarden.co.uk

Zdroj foto: Shutterstock, eFlora.sk, Kevin Elliot Smith, mountfield.sk, TBC, iStock

Ingrid Kántorová
Autor
Ingrid Kántorová

Ingrid Kántorová je redaktorkou portálu Nehnuteľnosti.sk od roku 2018. Zameriava sa na dizajn nehnuteľností, energetickú efektívnosť stavieb, legislatívne témy a bývanie celebrít.

Diskusia

Podobné články

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Ako sa počíta hypotéka a celkové náklady na úver

Hypotekárne úvery sú u nás najčastejším zdrojom financovania nehnuteľnosti. Účel hypoték ostáva aj po rokoch rovnaký, no ich výška a podmienky získania sa priebežne menia. Od vývoja na trhu a vašich finančných možností závisí, aký typ hypotéky je pre vás vhodný, akú výšku úveru vám banka schváli a na akú dobu zafixuje úrokové sadzby.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon