Ako viesť obhliadku nehnuteľnosti

Ako viesť obhliadku nehnuteľnosti

Úspešná prehliadka nehnuteľnosti je kľúčom k prilákaniu potenciálnych kupujúcich a zabezpečeniu rýchleho predaja za dobrú cenu.

Hovorí sa, že prvý dojem urobíte len raz. Keď nevyjde, už ho len ťažko ho zmeníte. Platí to aj pri predaji nehnuteľnosti. Potenciálni kupujúci si urobia názor na nehnuteľnosť v priebehu niekoľkých sekúnd po tom, ako vstúpia do dverí. Preto je nevyhnutné zabezpečiť, aby bol váš dom či byt prezentovaný v čo najlepšom svetle. Čisté upratané priestory vytvoria pozitívny prvý dojem a pomôžu záujemcom predstaviť si, ako v ňom žijú.

Zdroj: Kenny Eliason na Unsplash

Prečo je nevyhnutné nehnuteľnosť dobre pripraviť

Keď sa snažíte predať svoj dom alebo byt, je dôležité, aby vyzeral pre potenciálnych kupujúcich čo najatraktívnejšie. To znamená, že k obhliadkam nehnuteľností pristupujte strategicky a uistite sa, že váš dom prezentujete v čo najlepšom svetle. Tým, že venujete čas upratovaniu, vyčisteniu a inscenovaniu svojho domu, môžete zvýšiť pravdepodobnosť, že prilákate vážnych záujemcov, maximalizujete predajnú cenu, vyvoláte pocit príťažlivosti, zvýrazníte potenciál nehnuteľnosti, odlíšite sa od konkurencie a vybudujete si dôveryhodnosť. V konečnom dôsledku tak zvýšite pravdepodobnosť úspešného predaja a vyššiu návratnosť vašej investície.

Zdroj: Naomi Hébert na Unsplash

Na čo sa zamerať pri prvej prehliadke domu

Pri prvej prehliadke domu si návštevníci budú všímať niekoľko kľúčových vecí. Po prvé, aká je dispozícia nehnuteľnosti. Je priestor dobre navrhnutý a funkčný? Nie sú v ňom čudné alebo stiesnené priestory? Po druhé, zamerajú sa na akékoľvek známky opotrebovania, ako napríklad odlupujúcu sa farbu alebo popraskané dlaždice. Tie by totiž mohli naznačovať, že nehnuteľnosť nebola dobre udržiavaná. Nakoniec pri predaji veľmi zaváži poloha nehnuteľnosti. Nachádza sa v žiadanej oblasti? Nachádza sa v blízkosti dobrá občianska vybavenosť?

formulár seller leads

Aby ste pri príprave domu alebo bytu na obhliadku neprehliadli nič dôležité, je dobré vedieť, na čo sa budú potenciálni kupci zameriavať:

  • celkový stav nehnuteľnosti vrátane akýchkoľvek známok vlhkosti alebo štrukturálnych problémov
  • vek a stav základných prvkov, ako sú strecha, okná a vykurovací systém
  • veľkosť a usporiadanie jednotlivých miestností a to, či by vyhovovali ich potrebám
  • množstvo prirodzeného svetla v každej miestnosti
  • množstvo úložného priestoru vrátane vstavaných skríň a šatníkov
  • stav záhrady alebo vonkajšieho priestoru

Zdroj: Nathan Fertig na Unsplash

Ako pripraviť dom na úspešnú prehliadku nehnuteľnosti

Cieľom prípravy vášho domu na úspešnú prehliadku je vytvoriť z neho objekt, ktorý bude pre potenciálnych kupujúcich čo najatraktívnejší. Na čo by ste sa mali zamerať?

  • Poupratujte svoj dom alebo byt a zbavte ho zbytočností, aby ste vytvorili pocit priestoru a umožnili potenciálnym kupujúcim predstaviť si, ako v ňom žijú.
  • Nehnuteľnosť dôkladne vyčistite a venujte pozornosť oblastiam, ako je kuchyňa a kúpeľňa.
  • Spravte všetky potrebné opravy, aby ste zabezpečili, že vaša nehnuteľnosť bude v čo najlepšom stave.
  • Neutralizujte interiér, odstráňte výrazné farby alebo vzory a zvoľte neutrálnu paletu.
  • Zariaďte nehnuteľnosť starostlivo vybraným nábytkom a doplnkami, aby ste vytvorili príjemnú atmosféru.

Zdroj: Douglas Sheppard na Unsplash

Tipy, ako zabezpečiť, aby váš dom vyzeral počas prehliadky čo najlepšie

Aby váš dom vyzeral počas prehliadky čo najlepšie, je potrebné myslieť na niekoľko zásadných faktorov. V prvom rade sa zamerajte na osvetlenie. Roztvorte závesy a žalúzie a vpustite dnu čo najviac denného svetla, pomôcť si môžete aj rozsvietením lámp. Vytvoríte tak príjemnú a útulnú atmosféru. Pridajte niekoľko drobností, ako sú čerstvé kvety alebo misa s ovocím, aby ste vzbudili pocit domova. Nakoniec zvážte možnosť pustenia tichej hudby na pozadí, aby ste podčiarkli pokojnú a príjemnú náladu.

Zdroj: Daniil Silantev na Unsplash

Ako vytvoriť príjemnú atmosféru

Vytvorenie príjemnej atmosféry pre potenciálnych kupujúcich je veľmi dôležité, pretože im pomôže cítiť sa pohodlne, vítane a emocionálne sa prepojiť s priestorom. Je kľúčom k úspešnej prehliadke nehnuteľnosti. Ako vytvoriť pútavý priestor?

  • Uistite sa, že váš domov je čistý a uprataný, bez neporiadku a nečistôt.
  • Použite jemné, neutrálne farby, aby ste vytvorili uvoľnenú atmosféru.
  • Pridajte mäkké doplnky, ako sú vankúše, deky a prehozy, aby ste vytvorili pocit útulnosti.
  • Použite umenie ako doplnok, ktorý dodá priestoru zaujímavosť a osobitosť.
  • Zabezpečte, nech dom vonia sviežosťou a čistotou, otvorte okná a použite osviežovače vzduchu

Zdroj: Collov Home Design na Unsplash

Základná etiketa pri prehliadke - čo robiť a čo nerobiť počas prehliadky

Počas obhliadky nehnuteľnosti je dôležité dbať na svoje správanie a správať sa profesionálne. Dôležité je byť prítomný, ale nie príliš dominantný. Umožnite potenciálnym kupujúcim, aby si vašu nehnuteľnosť prezreli vlastným tempom a zároveň buďte k dispozícii, aby ste im odpovedali na všetky prípadné otázky. Snažte sa vyzdvihnúť jedinečné vlastnosti vášho domu a poskytnúť všetky relevantné informácie o okolí a okolí.

Spoľahnite sa na odborníkov

Pri predaji nehnuteľnosti sa mnoho ľudí ocitne pred dôležitým rozhodnutím či si najať realitného makléra alebo sa pokúsiť predaj zvládnuť na vlastnú päsť. Hoci doba internetu a ľahká dostupnosť informácií môže lákať na samostatný predaj, existuje niekoľko dobrých dôvodov, prečo by ste pri predaji nehnuteľnosti mali zvážiť spoluprácu s profesionálnym realitným maklérom.

1. Bohaté skúsenosti a odborné znalosti

Realitní makléri majú bohaté skúsenosti a odborné znalosti v oblasti nehnuteľností, čo znamená, že vedia optimalizovať predajný proces a dosiahnuť najlepšiu cenu pre predávajúceho.

2. Rozsiahlá databáza nehnuteľností a potenciálnych kupcov

Makléri majú prístup k rozsiahlej databáze nehnuteľností a potenciálnych kupcov, čo zvyšuje šance na rýchlejší a efektívnejší predaj.

3. Šetrenie vášho času

Najmä pre tých, ktorí majú obmedzený čas, je spolupráca s realitným maklérom pohodlným riešením. Makléri sa postarajú o všetky administratívne záležitosti, vrátane obhliadok, dokumentácie a komunikácie s potenciálnymi kupujúcimi, čím vám ušetria veľa námahy a stresu.


Stačí, ak vyplníte tento dotazník, a my sa postaráme o to, aby sme vám našli kvalifikovaného makléra, ktorý vám bude skvelým partnerom počas celého procesu.

Zdroj: Hutomo Abrianto na Unsplash

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk, unsplash.com

 

Diskusia

Podobné články

Nenápadná dostavba školy: No interiéry komponované s citom umelca

Nenápadná dostavba školy: No interiéry komponované s citom umelca

Projekt uvádzaný v dnešnom článku možno považovať za zaujímavý hneď z dvoch hľadísk. Na jednej strane prispieva k riešeniu dnes častého problému rýchlo rastúcich satelitných obcí, a teda nedostatočnej kapacite miestnych školských zariadení, pozornosť však priťahuje i vizuálnou stránkou. Vďaka estetickej úrovni spracovania v rámci tohto typologického druhu zatiaľ na Slovensku pomerne vyniká. 

...
Ľahšia cesta k bytu: Developer oživuje staronový spôsob financovania

Ľahšia cesta k bytu: Developer oživuje staronový spôsob financovania

YIT Slovakia predstavilo pilotný projekt zacielený na zlepšenie dostupnosti bývania. Na byty si budú môcť siahnuť aj skupiny obyvateľov, ktoré by aktuálne hypotekárny úver získali len s obtiažami, prípadne vôbec. Nejde pritom o neznámy koncept. Oživuje sa staronové družstevné bývanie, v zahraničí bežné no u nás zafixované skôr v negatívnych súvislostiach.

...
Predaj bytu do 5 rokov a výpočet dane z predaja nehnuteľnosti

Predaj bytu do 5 rokov a výpočet dane z predaja nehnuteľnosti

Nehnuteľnosti v osobnom vlastníctve sú súčasťou zdaniteľného majetku daňovníka. Nakladanie s nehnuteľným majetkom, ktoré prináša finančný zisk, podlieha plateniu dane. Daňová povinnosť vzniká pri predaji bytu. Daň z príjmu získaného predajom bytu musí zaplatiť každý predávajúci, ktorý podľa zákona nie je od tejto povinnosti oslobodený.

...
Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon