Ako správne používať klimatizáciu, aby neutrpelo naše zdravie? (podcast)

Ako správne používať klimatizáciu, aby neutrpelo naše zdravie? (podcast)

v Podcasty

V lete sa potrebujeme schladiť či už v domácnosti alebo v kanceláriách. Dobrým pomocníkom je klimatizácia. Ale len v prípade, že ju vieme dobre používať. Inak nám hrozia rôzne zdravotné problémy a môže sa stať pre nás strašiakom. O tom ako správne používať klimatizáciu, aké typy klimatizácií sú na trhu, ako sa o ňu starať a či je vhodná aj pre alergikov sme sa rozprávali v podcaste portálu Nehnutelnosti.sk s odborníkom na klimatizácie a riaditeľom spoločnosti Tatra Clima Mariánom Dlugošom.

 

Zdravotné riziká z klimatizácie hrozia vtedy, keď si nastavíme veľmi nízku teplotu v miestnosti a nesprávne ofukovanie, teda prievan. „Tieto dve veci spôsobujú zdravotné ťažkosti ako je napríklad seknutie v krku, pálenie v očiach či rôzne prechladnutia,“ vysvetľuje Marián Dlugoš. Je úplne bežné, že každý človek inak vníma teplotu a pre každého je pocit tepelnej pohody vnímaný pri iných parametroch. „Jednou z kľúčových podmienok pri nastavovaní teploty je dodržať teplotný rozdiel približne 6 až 7 stupňov Celzia. Je to najčastejší problém. Ľudia to buď nepoznajú alebo nastavujú klimatizáciu výrazne nižšiu ako je vonkajšia teplota a toto spolu s prievanom - vysokými otáčkami ventilátora- spôsobuje nepríjemnosti okolo klimatizácie,“ objasňuje Dlugoš.

Osobná obhliadka pred inštaláciou klimatizácie je nutnosťou

Ak si chcete dať urobiť klimatizáciu, no firma nie je ochotná prísť na obhliadku vášho bytu či domu, radšej si výber firmy rozmyslite. „Nie je možné urobiť odborný a správny návrh na základe telefonickej konzultácie. Stretávame sa s tým, že prichádzajú klienti, ktorí dostali cenové ponuky na inštaláciu klimatizácie, no technik nevykonal obhliadku. To je „ťahanie z brucha“. To nemá s odbornosťou nič spoločné. Jednoznačne je potrebné pri stanovení technického návrhu a následnej cenovej ponuky vykonať osobnú obhliadku,“ upozorňuje Dlugoš.

Viac o tom:

· ako sa vyhnúť teplotným šokom v horúcom počasí

· v akých miestnostiach by mala byť umiestnená klimatizácia

· či je potrebné pri inštalácii klimatizácie robiť zásahy do stien

· ako správne urobiť vývod klimatizácie

· aké sú výhody a nevýhody mobilnej klimatizácie

· ako používať klimatizáciu v noci

· či je klimatizácia vhodná aj pre alergikov

· aká je spotreba elektrickej energie pri chladení klimatizáciou

· ako treba čistiť klimatizáciu

· ako môžeme klimatizáciu ovládať počas smart technológií

si dozviete v podcaste portálu Nehnutelnosti.sk v rozhovore redaktorky Zuzany Majerčíkovej s riaditeľom spoločnosti Tatra Clima Mariánom Dlugošom.

Diskusia

Podobné články

Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame Sledujte Nehnuteľnosti.sk na Instagrame
Aká je hodnota vašej nehnuteľnosti? Bezplatné hodnotenie
icon